ΚΟΣΜΟΣ

Η Ολυμπιακή «εκεχειρία» του Μακρόν και η ελπίδα ότι θα παραμείνει στο... βάθρο

Η Ολυμπιακή «εκεχειρία» του Μακρόν και η ελπίδα ότι θα παραμείνει στο... βάθρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

AP Photo/David J. Phillip

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά κοινή ομολογία, έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στοχεύοντας σε έναν θρίαμβο για τη Γαλλία αλλά και τον ίδιο, κάτι που θα μπορούσε να του χαρίσει μία «πολιτική ανάσα» και πίστωση χρόνου μετά τις αναταράξεις των τελευταίων μηνών.

Ωστόσο, παρόλο που η τελετή έναρξης ήταν καθ' όλα εντυπωσιακή και οι αγώνες αναμένεται να διεξαχθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ο Μακρόν δεν φαίνεται να καταφέρνει να παραμείνει στο... βάθρο τελικά.

«Αυτή τη στιγμή, ελπίζει απλώς σε μια ανάπαυλα από την εσωτερική πολιτική» σχολιάζει το Politico, κάτι που επιβεβαίωσε και στενός συνεργάτης του Γάλλου Προέδρου που μίλησε στο μέσο.

Χωρίς αμφιβολία, η πολιτική πορία του Μακρίν δεν ήταν ποτέ πιο ζοφερή. Ο Γάλλος Πρόεδρος έπιασε εξ απήνης ακόμη και τους πολιτικούς του συμμάχους με την ανακοίνωση της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών μετά το άσχημο αποτέλεσμα για το κόμμα του στις Ευρωεκλογές. Ακολούθησε δεύτερη συντριβή στις βουλευτικές εκλογές, όπου το κόμμα Μακρόν έχασε δεκάδες έδρες και μπήκε σε περιδίνηση για το αν και κατά πόσο μπορεί να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να σχηματίσει τελικά κυβέρνηση.

Ολυμπιακή «εκεχειρία»

Αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «μια πολιτική εκεχειρία», ένα διάλειμμα από την πολιτική αναταραχή που ο ίδιος εξαπέλυσε.

Όταν η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων πέσει, ο Μακρόν θα έχει να αντιμετωπίσει τον κόσμο από μια ασυνήθιστη θέση: χωρίς πρωθυπουργό στο πλευρό του και τη χώρα υπό την ηγεσία μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι καλοκαιρινές διακοπές που ακολουθούν θα προσφέρουν ένα de facto διάλειμμα στον Μακρόν που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ του.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν αφήνουμε τα πράγματα να σιγοβράσουν, κερδίζουμε», δήλωσε στο Politico πολιτικός σύμμαχος του Μακρόν.

Πολιτικό όφελος

Ο Μακρόν ήταν πάντα πρόθυμος να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του αθλητισμού, συχνά παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως πρώτο προπονητή της Γαλλίας, δίνοντας ομιλίες σε ποδοσφαιριστές και γιορτάζοντας με τους les Bleus. Έχει φωτογραφηθεί ιδρωμένος να πυγμαχεί, του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο για φιλανθρωπικούς σκοπούς και διατηρεί σχέσεις με τον γνωστό σταρ ποδοσφαιριστή Κιλιάν Εμπαπέ.

Ενόψει των αγώνων του Παρισιού, ο Μακρόν κάλεσε τους συμπατριώτες του να αισθάνονται περήφανοι που είναι Γάλλοι παρά την τεταμένη πολιτική κατάσταση.

«Θα καλωσορίσουμε τον κόσμο, είναι τεράστια υπερηφάνεια. Η Γαλλία είναι ένα φιλόξενο [έθνος], είναι μια τολμηρή Γαλλία, είναι μια Γαλλία που είναι περήφανη για την ιστορία της», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη γαλλική τηλεόραση.

Αλλά σύμφωνα με τον δημοσκόπο Bruno Jeanbart, είναι απίθανο ο Μακρόν να επωφεληθεί από τους αγώνες με παρόμοιο τρόπο με τον πρώην πρόεδρο Ζακ Σιράκ το 1998, όταν η Γαλλία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

«Ο Σιράκ έλαβε ώθηση επειδή η [αριστερή] αντιπολίτευση διοικούσε τη χώρα, θα μπορούσε να επωφεληθεί από τον παράγοντα της λαϊκής ευφορίας ως αρχηγός κράτους», λέει ο Jeanbart, αναφερόμενος σε μια περίοδο που ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός προέρχονταν από διαφορετικά κόμματα, κάτι που φαίνεται ότι θα συμβεί πάλι.

«Αλλά είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, η πολιτική δεν είναι στο ίδιο σημείο, δεν έχουμε καν κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Απαισιοδοξία

Η απαισιοδοξία είναι υψηλή στο κόμμα του Μακρόν και αρκετοί γνώστες λένε ότι η προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο κοινοβούλιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης φαντάζει πολύ μακρινή.

«Χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα… αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα. Κανείς δεν θέλει να δώσει στον Μακρόν μια νίκη», δήλωσε ο πρώην βουλευτής του κόμματος Christophe Weissberg.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Μακρόν, ωστόσο, ελπίζουν ότι με τον καιρό, μπορεί να βρεθεί ένας δρόμος για να οικοδομηθεί ένας συνασπισμός πρόθυμος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο.

Αυτή την εβδομάδα, η αριστερή συμμαχία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, συμφώνησε τελικά να προτείνει τη Λούσι Καστέτ, ως υποψήφια για πρωθυπουργό, πρόταση την οποία απέρριψε ο Μακρόν που έχει τη συνταγματική εξουσία να διορίσει τον επόμενο αρχηγό της κυβέρνησης.

Υποστήριξε ότι η αριστερά δεν είχε επαρκή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να κυβερνήσει τη Γαλλία, να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να περάσει έναν προϋπολογισμό.

Με πληροφορίες από: Macron hopes glitzy Olympics can deliver political breather