ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στις κηδείες των 12 νεκρών παιδιών της επίθεσης στο Γκολάν - Φόβοι κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρών στις κηδείες των θυμάτων του χτυπήματος στα Υψίπεδα του Γκολάν 

AP Photo/Leo Correa

Σε κλίμα οδύνης και οργής κηδεύτηκαν την Κυριακή (28/7) τα θύματα της επίθεσης του Σαββάτου (27/7) στα Υψίπεδα του Γκολάν, την ώρα που το Ισραήλ εξετάζει τα αντίποινα σε έκτακτη σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που γύρισε εσπευσμένα από τις ΗΠΑ και όλη η υφήλιος φοβάται ότι τις επιπτώσεις μιας νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Βαρύ ήταν το κλίμα κατά υπουργών που έδωσαν το παρών με συγγενείς των θυμάτων να τους φωνάζουν «Μας εγκαταλείψατε για εννιά μήνες τι κάνετε τώρα εδώ».

Στην κηδεία έδωσαν το παρών χιλιάδες κόσμου.

Από την επίθεση στο νοσοκομείο Ραμπάμ στη Χάιφα νοσηλεύονται πέντε παιδιά που μεταφέρθηκαν εκεί μετά τη επίθεση με την κατάστασή τριών να κρίνεται σοβαρή. Άλλα δύο παιδιά νοσηλεύονται με λιγότερο σοβαρά τραύματα.

Ήταν η φονικότερη επίθεση στο βόρειο Ισραήλ από τότε που άρχισαν οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στις 8 Οκτωβρίου και τα θύματα ήταν όλα ηλικίας μεταξύ 10 και 20 ετών, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι το βράδυ του Σαββάτου (27/7).

Αξιοσημείωτο είναι ότι Χεζμπολάχ έσπευσε πολύ γρήγορα να αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στους θανάτους κυρίως νέων ανθρώπων που έπαιζαν ποδόσφαιρο στο Ματζτάλ Σαμς, την απομακρυσμένη συνοριακή πόλη στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Αυτό γιατί η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση δεν έχει αρνηθεί καμία επίθεση κατά τους εννέα μήνες των προηγούμενων επιθέσεων από διασταυρούμενα πυρά.

Σε ανακοίνωσή της, μάλιστα, κατηγόρησε ως υπεύθυνο το Ισραήλ ανέφερε ότι «δεν ήταν η πρώτη φορά που ισραηλινές συστοιχίες και πύραυλοι Iron Dome αστόχησαν και εκπυρσοκρότησαν για να πλήξουν περιοχές γύρω από το Ματζάλ Σαμς».

Η χρονική στιγμή του περιστατικού, το μέγεθος της έκρηξης, το σημείο του πλήγματος και το είδος των αμάχων που επλήγησαν, ήταν «ύποπτα» πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ εναντίον τους ήταν ένδειξη «αποφυγής» της ευθύνης για «τεχνικές αστοχίες».

Τι ζητά η Βηρυτός από τη διεθνή κοινότητα

Μπροστά στον κίνδυνο να γίνει στόχος η Βηρυτός ζήτησε τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» για το φονικό χτύπημα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς, για το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί την Χεζμπολάχ, και προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, επίθεση με ρουκέτα από τον Λίβανο σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ματζάλ Σαμς σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 16 ετών το Σάββατο (27/7) και τραυμάτισε άλλους περίπου 30 ενώ ένας ακόμη 13χρονος αγνοείται.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, επρόκειτο για έναν ιρανικής κατασκευής πύραυλο Falaq-1 , ο οποίος έφερε κεφαλή 53 κιλών.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ζήτησε τη«διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ή διεξαγωγή συνεδρίασης της τριμερούς επιτροπής μέσω της UNIFIL για να μάθουμε την αλήθεια» σχετικά με αυτήν την επίθεση.

Η τριμερής επιτροπή συγκεντρώνει στρατιωτικούς αξιωματούχους από τον Λίβανο και το Ισραήλ, τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, και εκπροσώπους της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο.

Ποιοι είναι οι Δρούζοι που κατοικούν στο Γκολάν

Οι Δρούζοι, μια αραβική μειονότητα που ασπάζεται μια μορφή του Ισλάμ, αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού των 40.000 κατοίκων των Υψιπέδων του Γκολάν, και μεγάλα πλήθη πενθούντων, πολλοί με τα παραδοσιακά ψηλά λευκά και κόκκινα κεφάλια των Δρούζων, περικύκλωσαν τα φέρετρα καθώς μεταφέρονταν μέσα στο χωριό.

«Βρισκόμαστε σε δύσκολες στιγμές. Μια βαριά τραγωδία, μια σκοτεινή μέρα ήρθε στο Ματζάλ Σαμς», δήλωσε ο Ντολάν Αμπού Σαλέχ, επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου.

Στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις η ΗΠΑ, οι οποίες κατηγόρησαν ανοικτά τη Χεζμπολάχ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από το Τόκι αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για το περιστατικό αυτό και δεν επιθυμούν κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Ολες οι ενδείξεις» υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος που έπεσε στα υψίπεδα του Γκολάν εκτοξεύτηκε από την Χεζμπολάχ, σχολίασε ο Μπλίνκεν.

Ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης