ΚΟΣΜΟΣ

Την ευθύνη στη Χεζμπολάχ ρίχνουν οι ΗΠΑ: Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία

Την ευθύνη στη Χεζμπολάχ ρίχνουν οι ΗΠΑ: Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

(AP Photo/Hiro Komae)

Στη Χεζμπολάχ επιρρίπτει την ευθύνη για την πολύνεκρη χθεσινή επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα Υψίπεδα του Γκολάν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για το περιστατικό αυτό και δεν επιθυμούν κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Ολες οι ενδείξεις» υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος που έπεσε στα υψίπεδα του Γκολάν εκτοξεύτηκε από την Χεζμπολάχ, σχολίασε ο Μπλίνκεν.

Ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία».

«Για άλλη μια φορά, τονίζω το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να το κάνει. Αλλά δεν θέλουμε επίσης να επιδεινωθεί η σύγκρουση. Δεν θέλουμε να επεκταθεί. Αυτός ήταν ένας από τους στόχους μας από την πρώτη μέρα, από τις 7 Οκτωβρίου, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος στη σύγκρουση στη Γάζα, η οποία διήρκεσε πάρα πολύ», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε τη θλίψη του για τις ανθρώπινες απώλειες τονίζοντας ότι η επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση στο σύνορο του Ισραήλ με τον Λίβανο.

«Είναι τόσο σημαντικό να βοηθήσουμε να αποκλιμακωθεί η κρίση, όχι μόνο να αποτρέψουμε την κλιμάκωση, να αποτρέψουμε την εξάπλωση αλλά να την εκτονώσουμε γιατί υπάρχουν τόσοι άνθρωποι και στις δύο χώρες-στο Ισραήλ και στον Λίβανο-που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους», κατέληξε ο Μπλίνκεν.

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει καλέσει τις ΗΠΑ να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ στο Reuters καθώς κλιμακώνεται η ένταση έπειτα από την επίθεση που αποδίδεται στην Χεζμπολάχ και από την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά και έφηβοι στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν.

Οπως είπε ο Μπου Χαμπίμπ, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση του Λιβάνου να μεταφέρει μήνυμα για αυτοσυγκράτηση και στην ίδια την Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα του Λιβάνου για την επίθεση με ρουκέτα που έπληξε χθες γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν και ορκίστηκαν να προβούν σε βαριά αντίποινα.

Η Χεζμπολάχ αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για το πλήγμα αυτό.

«Πέρασαν τις κόκκινες γραμμές» λέει το Ισραήλ

«Η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από την Χεζμπολάχ. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που ανοίγει πυρ σκοπίμως εναντίον πολιτών», τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Ισραήλ ήδη προχώρησε σε αντίποινα, πλήττοντας σειρά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το IDF.

Οι στόχοι περιελάμβαναν αποθήκες όπλων και άλλες υποδομές στη Σαμπρίχα και στο Μπουρτζ ελ Σμάλι κοντά στην Τύρο, την κοιλάδα Μπεκάα και τις περιοχές Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφατου νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με τον στρατό.

Προειδοποιήσεις και από το Ιράν

Την ίδια ώρα, το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ για αυτό που αποκάλεσε «νέα περιπέτεια» στον Λίβανο, σε δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι, σύμφωνα με το Times of Israel.

«Οποιαδήποτε αδαής ενέργεια του Σιωνιστικού καθεστώτος μπορεί να οδηγήσει στη διεύρυνση του εύρους της αστάθειας, της ανασφάλειας και του πολέμου στην περιοχή», λέει, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για «τις απρόβλεπτες συνέπειες και τις αντιδράσεις σε μια τέτοια ανόητη συμπεριφορά».