ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη προεκλογική ομιλία της Χάρις με στόχο τον Τραμπ και η αντεπίθεση του πρώην προέδρου

Υποστηρικτές της Κάμαλα Χάρις σε προεκλογική ομιλία

AP Photo/Kayla Wolf

Ολομέτωπη επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε η Κάμαλα Χάρις στην πρώτη ομιλία της στην κούρσα για το Λευκό Οίκο στο Ουισκόνσιν την ώρα που και πρώην πρόεδρος δεν μένει άπραγος και εξαπολύει σφοδρά πυρά εναντίον της.  

Μιλώντας στους περίπου 3.000 συγκεντρωμένους η Κάμαλα αναφέρθηκε στην πορεία της ως εισαγγελέας και τόνισε ότι η χώρα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε εκείνη και σε έναν καταδικασμένο γιαμ κακούργημα,

Ο Τραμπ πάλι της επιτέθηκε για τη μεταναστευτική της πολιτική με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η ψεύτρα Κάμαλα Χάρις καταστρέφει ό,τι αγγίζει».

Η ομιλία της Χάρις πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου εξασφάλισε τους απαραίτητους εκλέκτορες για να είναι υποψήφια των Δημοκρατικών στο συνέδριο του Αυγούστου.

Επίσης σε 36 ώρες από την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι αποχωρεί από την προεκλογική εκστρατεία η καμπάνια της συγκέντρωσε περισσότερα από 100 εκατομύρια δολάρια σε δωρεές.

Επιπλέον, δημοσκόπηση του Reuters και του Ipsos την φέρνει να προηγείται με δύο μονάδες με 44% έναντι 42%.

H ομιλία της Χάρις

«Τα έβαλα με κάθε είδους δράστες», είπε. «Εγκληματίες που κακοποιούσαν γυναίκες. Απατεώνες που έκλεβαν τους καταναλωτές. Απατεώνες που παραβίαζαν τους κανόνες για το δικό τους όφελος».

«Ακούστε με λοιπόν όταν λέω ότι ξέρω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε η Χάρις. «Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, σας υπόσχομαι ότι θα βάλω με υπερηφάνεια το μητρώο μου απέναντι στο δικό του οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας».

Όταν αναφέρθηκε το όνομα του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της, πολλοί παρευρισκόμενοι φώναζαν «κλείστε τον μέσα», απηχώντας ένα παρόμοιο ρεφρέν σε εκδηλώσεις του Τραμπ όταν έτρεχε εναντίον της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Η Χάρις έθεσε στην ομιλία της μια σειρά από φιλελεύθερες προτεραιότητες, σχετικά με τον έλεγχο των όπλων και την πρόσβαση στις αμβλώσεις, καθώς και την παιδική φτώχεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την προσιτή υγειονομική περίθαλψη.

«Θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα ελευθερίας, συμπόνιας και κράτους δικαίου ή σε μια χώρα χάους, φόβου και μίσους;», είπε.

Το Ουισκόνσιν θεωρείται μία από τις πολιτείες που είναι κρίσιμες για τις ελπίδες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο. Ο Τραμπ κέρδισε το Ουισκόνσιν το 2016 και τέσσερα χρόνια αργότερα ο Μπάιντεν κατέκτησε την πολιτεία.

«Ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο περνάει από το Ουισκόνσιν», δήλωσε η Χάρις στο θορυβώδες πλήθος.

Η απάντηση του Τραμπ

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, ανήρτησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, σχετικά με μια δημοσκόπηση που έδειξε ότι η Χάρις ήταν η πιο αντιδημοφιλής αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Επίσης, κοινοποίησε μια ανάρτηση στην οποία σημείωνε ότι η μη κομματική υπηρεσία αξιολόγησης του Κογκρέσου GovTrack την είχε αξιολογήσει ως μία από τις πιο αριστερές μεταξύ δεκάδων Δημοκρατικών γερουσιαστών κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι θα κατακεραυνώσει το ρεκόρ της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις όσον αφορά την εγκληματικότητα και τον πληθωρισμό.

Άγνωστο αν θα διατηρήσει το προβάδισμα η Χάρις

Παραμένει ασαφές αν η Χάρις μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της. Στελέχη της εκστρατείας Τραμπ υποστηρίζουν ότι προς το παρόν βιώνει αυτό που αποκαλείται περίοδος «μήνα του μέλιτος» με τους ψηφοφόρους της. Το θέμα είναι πότε θα τελειώσει και ότι θα υπάρξει «επαναπροσανατολισμός στον ρόλο της ως συνεργάτη και συγκυβερνήτη του Μπάιντεν».

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία Μπάιντεν από το Οβάλ Γραφείο σήμερα Tετάρτη (24/7) στην οποία θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αποχωρήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης