ΚΟΣΜΟΣ

Φατάχ και Χαμάς υπέγραψαν διακήρυξη στην Κίνα - Υπόσχονται να εργαστούν για την παλαστινιακή ενότητα

Στόχος είναι να προωθήσουν την παλαιστινιακή ενότητα τη στιγμή που η Γάζα συνεχίζει να βομβαρδίζεται από τους Ισραηλινούς

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Διακήρυξη με την οποία εκφφράζουν την πρόθεσή τους να τερματίσουν τη μεταξύ τους αντιπαλότητα υπέγραψαν οι ηγέτες των αντίπαλων παλαιστινιακών οργανώσεων Φατάχ και Χαμάς.   

Η ανακοίνωσή, σύμφωνα με το Skynews, έρχεται μετά από ημέρες συνομιλιών στην Κίνα με στόχο να μπει τέλος σε περίπου 17 χρόνια πολιτικής διαμάχης.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εξήρε τη συμφωνία που προσυπέγραψαν 14 παλαιστινιακές παρατάξεις και προβλέπει να σχηματιστεί «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης» και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας αφού τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στον θύλακο.

«Το σημαντικότερο είναι η συμφωνία που προβλέπει σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας», υπογράμμισε ο κ. Γουάνγκ αφού οι παλαιστινιακές παρατάξεις, ανάμεσά τους η Φάταχ και η Χαμάς, συνυπέγραψαν κοινή διακήρυξη στο Πεκίνο.

Οι δύο κύριες παλαιστινιακές παρατάξεις βρίσκονται σε αντιπαράθεση από τότε που η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το 2006 και κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας το 2007 μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο στον οποίο κατατρόπωσε τις υποστηριζόμενες από τη Δύση παλαιστινιακές δυνάμεις που είναι πιστές στον Αμπάς.

Οι προσπάθειες από το 2007 των αραβικών χωρών, με επικεφαλής την Αίγυπτο, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να τερματίσουν τις διαφωνίες για τον καταμερισμό της εξουσίας μεταξύ της Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα, και του κινήματος Φατάχ του Αμπάς, το οποίο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ηγείται του κινήματος Φατάχ, έχει επικρίνει στο παρελθόν την ισλαμιστική ομάδα για τον πόλεμο, ενώ η Χαμάς έχει κατηγορήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο ότι παίρνει το μέρος του Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης