ΚΟΣΜΟΣ

Την απελευθέρωση της Ρωσοαμερικανίδας δημοσιογράφου Αλσού Κουρμάσεβα ζητεί η Ουάσινγκτον 

Την απελευθέρωση της Ρωσοαμερικανίδας δημοσιογράφου Αλσού Κουρμάσεβα ζητεί η Ουάσινγκτον 

Η Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Αλσού Κουρμάσεβα του Radio Free Europe/Radio Liberty's στο δικαστήριο του Καζάν, στη Ρωσία

AP Photo

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν σήμερα (22/7) την έκκλησή τους για την απελευθέρωση της Ρωσοαμερικανίδας δημοσιογράφου Αλσού Κουρμάσεβα, η οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6,5 ετών για κείμενά της που αφορούσαν τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για μια αφοσιωμένη δημοσιογράφο που στοχοποιείται από τις ρωσικές αρχές λόγω της ασυμβίβαστης δέσμευσής της να λέει την αλήθεια και των ρεπορτάζ της που βασίζονται σε αρχές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουν να λένε τελείως ξεκάθαρα ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη».

Η Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Αλσού Κουρμάσεβα καταδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή (19/7) σε κάθειρξη 6,5 ετών στη Ρωσία για διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, όπως έγινε σήμερα (22/7) γνωστό από τη ρωσική δικαιοσύνη που δεν είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή της δίκης.

Η Κουρμάσεβα βρισκόταν υπό κράτηση στη γενέτειρά της, τη ρωσική περιοχή Ταταρστάν, από τις 18 Οκτωβρίου

Εκπρόσωπος τύπου του δικαστηρίου στο Καζάν δήλωσε ότι η Κουρμάσεβα καταδικάστηκε την Παρασκευή, την ίδια ημέρα που ένα δικαστήριο στο Γεκατερίνμπουργκ καταδίκασε τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς σε κάθειρξη 16 ετών για κατασκοπεία, έπειτα από μία δίκη που καταδίκασαν η εφημερίδα του και κατόπιν οι ΗΠΑ ως παρωδία.

«Αυτή η μυστική δίκη και αυτή η καταδίκη συνιστούν μια παρωδία της δικαιοσύνης. Η μοναδική δίκαιη απόφαση θα ήταν η άμεση απελευθέρωση της Αλσού», δήλωσε η Στίβεν Κάπους, ο πρόεδρος του Radio Free Europe/Radio Liberty, του αμερικανικού μέσου ενημέρωσης στο οποίο απασχολείται η δημοσιογράφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ