ΚΟΣΜΟΣ

Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ η Κάμαλα Χάρις

Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ η Κάμαλα Χάρις

Αν αφήσουμε εκτός πλάνου τον αναβρασμό για την επιλογή «μονομάχου» στους Δημοκρατικούς η Κάμαλα Χάρις δεν θα έχει και πολλές επιλογές αντιπαράθεσης απέναντι στον Τραμπ.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η αποχώρηση Μπάιντεν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών έχει δοθεί απάντηση μόνο στο ερώτημα εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Πρόεδρο της χώρας. Για τις επόμενες τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μέχρι το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο οι «μπλε» θα βρίσκονται σε αναζήτηση αφενός προσώπου το οποίο θα συγκεντρώσει με μεγάλη πλειοψηφία την στήριξη των εκλεκτόρων και από την άλλη θα σχεδιάζουν τον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο πρόσωπο θα μπορέσει να κερδίσει τον Τραμπ.

Εάν το πρόσωπο αυτό είναι η Κάμαλα Χάρις, που τα στοιχεία κλείνουν προς αυτή την επιλογή, τότε είναι δεδομένο πως οι Δημοκρατικοί δεν θα χρειαστεί να πείσουν τους εκλέκτορες του Συνεδρίου να την στηρίξουν και όσα θα γίνουν από τις 19 μέχρι και τις 22 Αυγούστου στο Σικάγο θα είναι τυπική διαδικασία. Εάν προκύψει κάποιος «αστάθμητος» παράγοντας ή κάποιος νέος πόλος τότε το Συνέδριο θα είναι μία μάχη ανάμεσα σε όσους επιθυμούν τη συνέχεια του προγράμματος Μπάιντεν και σε όσους πιστεύουν πως το κόμμα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα ηττηθεί από τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Εάν πάρουμε, αυθαίρετα προς το παρόν, ως δεδομένο πως η επόμενη υποψήφια Πρόεδρος από την πλευρά των Δημοκρατικών θα είναι η Κάμαλα Χάρις θα πρέπει να επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος θα επιχειρήσει να «χτίσει» το αφήγημά της απέναντι στον Τραμπ. Η Κάμαλα Χάρις η αλήθεια είναι πως δεν έχει πολιτική πορεία μεγάλη συγκριτικά με τον Τζο Μπάιντεν που επί 50 χρόνια έχει υπηρετήσει από διαφορετικές θέσεις ευθύνης. Είναι επίσης αλήθεια πως η πολιτική της τριβή είναι πολύ μικρότερη από του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει και μία θητεία ως 45ος Πρόεδρος της χώρας. Η Χάρις όμως διαθέτει κάτι ως background που ούτε ο Μπάιντεν ούτε και ο Τραμπ διαθέτουν: έχει υπάρξει η πρώτη μαύρη γυναίκα Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια…

Νομικό υπόβαθρο

Το νομικό της υπόβαθρο φαίνεται μάλιστα να είναι και η μοναδική «βιώσιμη» επιλογή εάν θέλει να γίνει και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της χώρας. Η Χάρις θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το αφήγημα και την ρητορική «ο Τραμπ είναι καταδικασμένος» και αυτό φαίνεται πως έχει ήδη διαμηνύσει στα στελέχη που πυρετωδώς αγωνίζονται να κρατήσουν την καμπάνια των Δημοκρατικών σε αξιοπρεπή επίπεδα με όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους δύο μήνες. Η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να έχει ήδη μιλήσει με τους ανθρώπους που χτίζουν τη στρατηγική για την επόμενη ημέρα στο Ντέλαγουέρ και φαίνεται πως σε αυτή την προσπάθεια θα έχει δίπλα της και στενότατους συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν ο οποίος θέλει όπως όλα δείχνουν αν και αποχωρεί να έχει έναν εκφραστή – συνεχιστή η δική του πολιτική.

Είναι σαφές πως για την στρατηγική της Χάρις και των Δημοκρατικών οι Ρεπουμπλικάνοι και ο Τραμπ θα πρέπει να οικοδομήσουν ένα ισχυρό αντίβαρο καθώς είναι δεδομένο με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων πως η μόνη στιγμή που ο πρώην Πρόεδρος βρέθηκε να χάνει έδαφος τα τελευταία χρόνια ήταν κατά τη διάρκεια της δίκης στη Νέα Υόρκη αλλά και μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς. Η Χάρις είναι δεδομένα ισχυρότερη στα νομικά και αυτό είναι ξεκάθαρο πως θα επιχειρήσει να το χρησιμοποιήσει. Ο Τραμπ είναι όμως πολύ πιο έμπειρος στα οικονομικά και η ανησυχία των Αμερικανών με το δημόσιο χρέος της χώρας να γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια δεν είναι απίθανο να αλλάξει πορεία και στρατηγική.

Με τις ημέρες μέχρι τις κάλπες να πλησιάζουν τις 100 θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως αυτές οι κάλπες είναι από τις κρισιμότερες και τις ιστορικότερες της σύγχρονης ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ