ΚΟΣΜΟΣ

Πουολάνκα, Φινλανδία: Η πιο «απαισιόδοξη» πόλη του κόσμου

Πουολάνκα, Φινλανδία: Η πιο «απαισιόδοξη» πόλη του κόσμου
Unsplash

Η ζοφερή πόλη Puolanka της Φινλανδίας εμφανιζεται σε «περίοπτη» θέση στα περισσότερα αρνητικά άρθρα ειδήσεων και στατιστικές αναφορές.

Είτε πρόκειται για τη φτώχεια, τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης, την εγκληματικότητα και ούτω καθεξής, η Πουολάνκα έχει συχνά το προνόμιο να «καυχιέται» για μία παράξενη πρωτιά, συμβάλλοντας στην επίτευξη του όχι και τόσο περήφανου τίτλου: «Η πιο απαισιόδοξη πόλη στον κόσμο».

Για όσους πλησιάζουν, η μικρή πόλη στη Φινλανδία είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητη- μεγάλα, κίτρινα σημάδια εμφανίζονται καθώς πλησιάζετε, αλλά αντί να σας καλωσορίζουν, σας προειδοποιούν να μην προχωρήσετε περαιτέρω.

«Έχεις χαθεί; Επόμενη στάση: Puolanka», προειδοποιεί μια ταμπέλα. «Σύντομα, Πουολάνκα. «Έχεις ακόμα χρόνο να γυρίσεις πίσω», λέει μία άλλη πιο κάτω. Το να είσαι κάτοικος Πουολάνκα σήμαινε κάποτε να αντιμετωπίζεις τη διαβόητη φήμη της πιο απσιοόδοξης πόλης του κόσμου καθημερινά. Τώρα, έχει γίνει ένα κομβικό σημείο, κυρίως λόγω μιας χούφτας ντόπιων που αποφάσισαν μια μέρα ότι αν αυτός ο χαρακτηρισμός είναι το μόνο που έχει απομείνει, τότε είναι καλύτερα από το τίποτα.

Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της και των μειωμένων ποσοστών γεννήσεων, η πόλη έχει μόνο περίπου 2.600 κατοίκους, ο μισός αριθμός από τον αριθμό που είχε τη δεκαετία του 1980. Το περιβάλλον φαίνεται τόσο μοναχικό όσο και η νοοτροπία, και η ενέργεια μειώνεται περισσότερο όσο περνούν οι μέρες. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας την αεικίνητη αντίληψη ενός αουτσάιντερ, η Πουολάνκα αποφάσισε να μεταμορφώσει την απαισιοδοξία του σε κάτι καλό, υιοθετώντας την απαισιοδοξία ως πόλο έλξης για τον τουρισμό.

«Αν κοιτάξετε τους αριθμούς στην Πουολάνκα, είναι αρκετά ζοφεροί με όλους τους πιθανούς τρόπους, ανεξάρτητα από το πόσο θετικά τους ερμηνεύετε», είπε στο BBC ο Timo Aro, ειδικός στα δημογραφικά στοιχεία στη Φινλανδία. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και σύντομα δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο κίνημα αφιερωμένο στην ανάληψη ευθύνης για την αρνητικότητα της πόλης.

Ο Tommi Rajala, εκτελεστικός διευθυντής της «Ένωσης Απαισιόδοξων της Πουολάνκα», πιστεύει ότι τα βήματα για την ανάκτηση της φήμης της πόλης είναι σωστά και μεθοδικά.

«Συνήθως, η διαφήμιση έχει να κάνει με τα πράγματα να φαίνονται καλύτερα από ό,τι είναι, εμείς εδώ κάνουμε το αντίθετο», εξήγησε. «Το καλό πράγμα με την απαισιοδοξία είναι ότι δεν χρειάζεται να λέμε ψέματα».

Ως αποτέλεσμα, η πόλη έχει αρχίσει να προσελκύει τουρίστες που ελκύονται από το μοναδικό της μαύρο χιούμορ και θέλουν να ζήσουν οι ίδιοι τη ζοφερή αυτή εμπειρία. Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης έχει επίσης μετατοπιστεί, με την πόλη να δημιουργεί τη δική της μοναδική ταυτότητα, όπου οι κάτοικοι μπορούν να προσεγγίσουν την αρνητική φήμη της πόλης με έναν πιο ήρεμο και κατασταλλαγμένο τρόπο, που δημιουργεί μια πιο ειλικρινής σύνδεση με τον έξω κόσμο. Σε αντίθεση με πριν, όταν η Πουολάνκα ήταν απλώς μια στατιστική, τώρα είναι ένα μέρος γεμάτο με ανανεωμένη ενέργεια, έστω και μέσω της απαισιοδοξίας.

Με πληροφορίες από: Puolanka, Finland: welcome to the most pessimistic town in the world

ΔΗΜΟΦΙΛΗ