ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η Σουηδία ενισχύει στο στρατό της απέναντι στις νέες προκλήσεις - Γιατί αποτελεί παράδειγμα

Πώς η Σουηδία ενισχύει στο στρατό της απέναντι στις νέες προκλήσεις - Γιατί αποτελεί παράδειγμα

H ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπςι τα πράγματα η ηγεσία

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Το σουηδικό μοντέλο για την προσέλκυση νέων ώστε να υπηρετήσουν στο στρατό μελετούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.  

Κάθε χρόνο από τα ειδικά στρατολογικά κέντρα που υπάρχουν σε Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ και Μάλμο περνούν 110.000 νέοι, από τους οποίους το ένα τέταρτο θα περάσουν από εξετάσεις για να υπηρετήσουν στο στρατό από εννιά μέχρι 15 μήνες.

Πρόκειται για το μοντέλο που χρησιμοποιεί η Σουηδία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η ηγεσία της χώρας αναγκάστηκε να κάνει στροφή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας πριν από μία εβδομάδα, καθώς έδειξε ότι η απειλή ήταν υπαρκτή.

Το σύστημα έχει τραβήξει την προσοχή, όπως αναφέρει το Politico, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ, καθώς οι αξιωματούχοι ψάχνουν να βρουν τρόπους να ενισχύσουν τις αποδεκατισμένες δυνάμεις τους.

Μόνο φέτος ο αριθμός των ατόμων που κατετάγησαν στο σουηδικό στρατό διπλασιάστηκε σε 8.000 σε σχέση με το 2017. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 10.000.

Η αλλαγή αυτή προκάλεσε αναταραχή στην σουηδική κοινωνία δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και 200 χρόνια. Μαζί με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η αλλαγή στην στρατιωτική θητεία δίνει άλλες δυνατότητες καριέρας στους νέους.

Στο κέντρο της Στοκχόλμης βρέθηκε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους και κατά την αποχώρησή του ανέφερε ότι πήρε σημαντικά μαθήματα.

Ο ίδιος έχει εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο θα καλεί 400.000 άνδρες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο. Από αυτούς οι 40.000 θα υποβληθούν σε ιατρική εξέταση και τελικά 10.000 θα περάσουν από βασική εκπαίδευση.

Το ίδιο έχουν κάνει και οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί.

Οι στρατολόγοι στη Σουηδία έχουν ένα ευρύ φάσμα θέσεων να καλύψουν με τους κατάλληλους υποψηφίους: Χρειάζονται ανθεκτικούς ομαδικούς παίκτες για να εκπαιδευτούν ως πεζικό στην Αρκτική, αθλητές για να αναπτυχθούν ως δύτες κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, ευέλικτους τεχνικούς για να επιδιορθώσουν μηχανές όλων των τύπων και ψυχρούς πλοηγούς για να διασφαλίσουν ότι τα πλοία του ναυτικού θα φτάσουν εκεί που πρέπει.

Όσοι κριθούν ότι έχουν ηγετικές ικανότητες θα υπηρετήσουν 15 μήνες διοικώντας άλλους στρατεύσιμους. Οι στρατεύσιμοι υπηρετούν μόνο εννέα μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ