ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση στη Βαλτική: Σουηδικά μαχητικά «σηκώθηκαν» για να αναχαιτίσουν ρωσικό αεροσκάφος

Ένταση στη Βαλτική: Σουηδικά μαχητικά «σηκώθηκαν» για να αναχαιτίσουν ρωσικό αεροσκάφος

Ρωσικό Sukhoi Su-24 (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

U.S. Navy via AP, File

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε για λίγο τον εναέριο χώρο της Σουηδίας ανατολικά του νησιού Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την Παρασκευή (14/6) και σουηδικά μαχητικά απογειώθηκαν για να το αναχαιτίσουν.

Οπως ανάφεραν σε μία ανακοίνωση το Σάββατο (15/6) οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, απευθύνθηκε προειδοποίηση στο ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ένα SU-24, όμως αυτό δεν ανταποκρίθηκε, αφού δύο σουηδικά Gripen απογειώθηκαν.

Ο στρατός της Σουηδίας δήλωσε πως η παραβίαση του εναέριου χώρου ήταν σύντομη.

«Οι ρωσικές ενέργειες δεν είναι αποδεκτές και δείχνουν έλλειψη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητάς μας», δήλωσε ο επικεφαλής της σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιόνας Βίκμαν. «Ακολουθήσαμε ολόκληρη την αλυσίδα των γεγονότων και ήμασταν σε θέση να παρέμβουμε», πρόσθεσε.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρεμ χαρακτήρισε την παραβίαση του εναέριου χώρου «απαράδεκτη» και είπε πως αξιωματούχοι της ρωσικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη θα κληθούν στο υπουργείο του σχετικά με το συμβάν.

«Είμαστε σε στενή επαφή με συμμάχους και εταίρους σχετικά με τα γεγονότα στην άμεση περιοχή μας», δήλωσε ο Μπίλστρεμ στο Reuters μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η ρωσική πρεσβεία στη Σουηδία δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχόλιο.

Ναυτικά γυμνάσια

Το συμβάν έλαβε χώρα καθώς η Σουηδία - το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ - και αρκετοί από τους νέους συμμάχους της λαμβάνουν μέρος σε ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική.

Ο σουηδικός στρατός ανέφερε πως παρόμοιες παραβιάσεις από ρωσικά αεροσκάφη είχαν συμβεί για τελευταία φορά το 2022 όταν δύο αεροσκάφη SU-27 και δύο SU-24 παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο επίσης κοντά στο Γκότλαντ.

Παραβίαση του εναερίου χώρου και της Φινλανδίας

Σε ένα ξεχωριστό συμβάν, η γειτονική Φινλανδία ανέφερε την Παρασκευή (14/6) πως υποψιάζεται ότι τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της στις 10 Ιουνίου.

Τη Δευτέρα (10/6), το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι υποψιάζεται πως ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο παραβίασε τον εναέριο χώρο πάνω από τον Κόλπο της Φινλανδίας για περίπου δύο λεπτά.

«Καθώς η έρευνα προχωρά, έχει γίνει φανερό πως επιπλέον του ενός ρωσικού αεροσκάφους που αναφέρθηκε νωρίτερα, υπάρχει επίσης λόγος να υποψιαζόμαστε άλλα τρία αεροπλάνα για χωρική παραβίαση», ανέφερε η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων.

Τα τέσσερα αεροπλάνα πιστεύεται πως ήταν δύο βομβαρδιστικά και δύο μαχητικά που έφθασαν μέχρι περίπου 2,5 χλμ. μέσα στον φινλανδικό εναέριο χώρο κοντά στην πόλη Λοβιίσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ