ΚΟΣΜΟΣ

Παραίτηση Μπάιντεν: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τους Δημοκρατικούς - Τα σενάρια διαδοχής

An image of President Joe Biden is projected on a screen during the final night of the 2024 Republican National Convention at the Fiserv Forum, Thursday, July 18, 2024, in Milwaukee. (AP Photo/Carolyn Kaster) AP Photo/Carolyn Kaster

Η παραίτηση τελικά του Τζο Μπάιντεν άνοιξε τον δρόμο για τον οποίο πίεζαν οι Δημοκρατικοί τον Πρόεδρό τους αλλά πλέον έχουν ελάχιστο χρόνο μέχρι τις 19 Αυγούστου να επιλέξουν τον άνθρωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειάς τους για νέα πενταετία στο οβάλ γραφείο.

Ο Τζο Μπάιντεν περίμενε κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή για να κάνει αυτό που οι Δημοκρατικοί ζητούσαν αμέσως μετά την συντριβή στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, να παραιτηθεί. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με ανακοίνωση αρχικά ενημέρωσε πως αποχωρεί από την κούτσα επανεκλογής χωρίς να δηλώνει πάντως κάπου «ανήμπορος» ή με προβλήματα υγείας και σε δεύτερο χρόνο με νέα επιστολή έδωσε το στίγμα πως για τον ίδιο η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας να ηττηθεί για δεύτερη συνεχή φορά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το μείζον σήμερα για τους Δημοκρατικούς είναι πως έχουν τον χώρο και την ευκαιρία να κινηθούν και να υλοποιήσουν το σχέδιο που φαίνεται πως εδώ και καιρό προωθούν. Να φέρουν δηλαδή στο προσκήνιο τον άνθρωπο που θα κερδίσει με ελάχιστο χρόνο την μάχη από τους Ρεπουμπλικάνους και τον Τραμπ. Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά δύσκολο και αυτό γιατί οι καμπάνιες για Πρόεδρο στις ΗΠΑ είναι διαδικασίες κυρίως χρονοβόρες και με τεράστια κόστη. Πηγές από τους Δημοκρατικούς υπογραμμίζουν πως ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους αλλά πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερες σκέψεις.

Τα ονόματα που βγαίνουν προς τα έξω ως πιθανοί αντικαταστάτες του Τζο Μπάιντεν είναι διαρκώς τα ίδια και αυτό ίσως να είναι ένδειξη πως τελικά το όνομα που θα προκριθεί για υποψήφιος νέος Πρόεδρος δεν έχει ακόμη γραφτεί. Όποιος κι αν έχει επιλεγεί πάντως θα πρέπει οι Δημοκρατικοί αλλά και ο/η εκλεκτός να κάνουν ένα μικρό πολιτικό θαύμα προκειμένου να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Το βασικό πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς πλέον είναι ο χρόνος.

Δεν υπάρχει αρκετός μέχρι το συνέδριο των Δημοκρατικών στις 19 Αυγούστου στο Σικάγο προκειμένου οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες να είναι χρονοβόρες. Αν και είναι δεδομένο πως έχει ήδη διανυθεί αρκετός δρόμος και έχουν γίνει σημαντικά βήματα πίσω από την πλάτη του Τζο Μπάιντεν αυτό ίσως να μην είναι αρκετό. Ο χρόνος επίσης θα είναι εξαιρετικά λίγος και για το πρόσωπο που θα αποδεχθεί την άκρως δύσκολη αποστολή να βγει απέναντι από τον Ντόναλντ Τραμπ και να πείσει τους Αμερικανούς από τη μία πως η περίοδος Μπάιντεν τελείωσε και από την άλλη πως είναι αυτός που μπορεί να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην ομόνοια και όχι στον διχασμό.

Αν κάτι προσφέρει έμπρακτα σήμερα ο Τζο Μπάιντεν στους Δημοκρατικούς είναι το επί της ουσίας «πάγωμα» των μετρήσεων. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Τζο Μπάιντεν αποχωρώντας παίρνει μαζί τους και την δημοσκοπική κατρακύλα του τελευταίου μήνα και είναι επίσης δεδομένο πως αυτό είναι ανακουφιστικό για τους Δημοκρατικούς. Θα πρέπει να είναι δεδομένο και ξεκάθαρο πως το προβάδισμα μέχρι και την 5η Νοεμβρίου, την ημέρα των εκλογών θα το έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι καθώς εκτός από την επιτυχημένη και στοχευμένη σε συγκεκριμένα κέντρα καμπάνια ο Ντόναντ Τραμπ δέχθηκε και μία δολοφονική επίθεση. Όταν συζητάμε πάντως για την Αμερική καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για το ακραίο όσο και για το πιο απίθανο σενάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης