ΚΟΣΜΟΣ

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Μπάιντεν – Πιο απομονωμένος από ποτέ, σκέφτεται τα επόμενα βήματα

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Μπάιντεν – Πιο απομονωμένος από ποτέ, σκέφτεται τα επόμενα βήματα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

(AP Photo/Carolyn Kaster)

Πιο απομονωμένος από ποτέ είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου και του επιτελείου του να πιστεύουν πλέον ότι πρέπει να εγκαταλείψει την κούρσα για δεύτερη θητεία – και μάλιστα σύντομα.

«Οι επόμενες 72 ώρες είναι κρίσιμες», είπε ένας Δημοκρατικός κυβερνήτης σε στενή επαφή με στελέχη του κόμματος σε βοηθούς την Πέμπτη. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη».

Σε συνεντεύξεις στο CNNi, δεκάδες πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα δήλωσαν ότι είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η παραμονή του Μπάιντεν στην κούρσα του 2024 είναι εντελώς αβάσιμη.

«Όλοι το λένε ιδιωτικά. Στενεύει ο κλοιός», είπε ένας ανώτερος Δημοκρατικός.

Ένας άλλος κορυφαίος Δημοκρατικός κοντά στον Λευκό Οίκο περιέγραψε τον Μπάιντεν ως «εξαιρετικά απομονωμένο» μετά το ντιμπέιτ με τον Τραμπ στις 27 Ιουνίου. Πολλές πηγές ανέφεραν ότι μερικοί από τους ανώτερους συμβούλους του Μπάιντεν - συμπεριλαμβανομένης της συμβούλου Ανίτα Ντιουν, του δικηγόρου Μπομπ Μπάουερ και του επικεφαλής της εκστρατείας του Τζεν Ο’Μάλει Ντίλον – αντιμετώπισαν την οργή της οικογένειας του προέδρου μετά το ντιμπέιτ.

Αυτό είχε απλώς ως αποτέλεσμα να κάνει τον στενό κύκλο συμβούλων του Μπάιντεν με ελεύθερη πρόσβαση στον πρόεδρο –που ήταν ήδη μικρός και αδιαπέραστος– ακόμα πιο στενό.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Δεύτερη δημοσκόπηση του Emerson College που έγινε για λογαριασμό των Δημοκρατικών και η οποία διενεργήθηκε μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνει προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Τζο Μπάιντεν σε εθνικό επίπεδο αλλά και στις κρίσιμες πολιτείες.

Πολλές πηγές είπαν επίσης στο CNNi ότι η πρόσφατη απάντηση του προέδρου στις κακές δημοσκοπήσεις ήταν να αμφισβητήσει εάν υπάρχει κάποιος άλλος που θα είχε καλύτερη απόδοση από αυτόν.

Ανησυχίες Πελόζι-Ομπάμα

Παράλληλα, την ανησυχία της για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως ο Δημοκρατικός, Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προσεχείς εκλογές, εξέφρασε στον Αμερικανό πρόεδρο η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNNi, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, φέρεται να του είπε πως θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τη Βουλή τον Νοέμβριο εάν συνεχίσει να επιδιώκει μια δεύτερη θητεία. Την είδηση αυτή επιβεβαιώνουν τέσσερις πηγές του μέσου.

Τις δικές του ανησυχίες εκφράζει σύμφωνα με την Washington Post και ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ομπάμα δήλωσε σε συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ότι οι πιθανότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και ότι πιστεύει πως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του, ανέφερε το δημοσίευμα της Washington Post, που επικαλείται πολυάριθμες πηγές με γνώση του θέματος.

Μέχρι στιγμής, 19 βουλευτές και ένας γερουσιαστής των Δημοκρατικών έχουν καλέσει δημοσίως τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα.

Πρόκειται για τους βουλευτές Λόιντ Ντόγκετ (Τέξας), Ραούλ Γκριχάλβα (Αριζόνα), Σεθ Μούλτον (Μασαχουσέτη), Μάικ Κουίγκλι (Ιλινόι), Άντζι Κρεγκ (Μινεσότα), Άνταμ Σμιθ (Ουάσινγκτον), Μίκι Σέριλ (Νιου Τζέρσεϊ), Πατ Ράιαν (Νέα Υόρκη), Ερλ Μπλουμενάουερ (Όρεγκον), Χίλαρι Σόλτεν (Μίσιγκαν), Μπραντ Σνάιντερ (Ιλινόι), Εντ Κέις (Χαβάη), Γκρεγκ Στάντον (Αριζόνα), Τζιμ Χάιμς (Κονέκτικατ), Σκοτ Πίτερς (Καλιφόρνια), Έρικ Σόρενσεν (Ιλινόι), Μπρίτανι Πέτερσεν (Κολοράντο), Μάικ Λέβιν (Καλιφόρνια), Άνταμ Σιφ (Καλιφόρνια) και τον γερουσιαστή Πίτερ Γουέλτς (Βερμόντ).

«Δεκτικός» στο να απομακρυνθεί από την υποψηφιότητα

Καθώς ο Μπάιντεν αναρρώνει από τον Covid-19 στο παραθαλάσσιο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, άνθρωποι που ήρθαν σε επικοινωνία μαζί του τον περιέγραψαν ως «δεκτικό» σε επιχειρήματα για να απομακρυνθεί από την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, ένας ανώτερος σύμβουλος των Δημοκρατικών είπε στο CNNi.

Ο Μπάιντεν βρίσκεται σε «στάδιο στοχασμού» καθώς απομονώνεται στην παραλία Rehoboth. Μια πηγή που γνωρίζει πώς σκέφτεται ο πρόεδρος είπε ότι «σκέφτεται σοβαρά τα πράγματα» και πώς να προχωρήσει στην εκστρατεία επανεκλογής του. Έχει αναγνωρίσει ιδιωτικά σε άλλους ότι ο δρόμος είναι περιορισμένος, δεδομένων όλων των δυσμενών δεδομένων, σημείωσε η πηγή.

Η ίδια πηγή είπε ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος να κάνει οποιοδήποτε είδος ανακοίνωσης πριν από το Σαββατοκύριακο και προειδοποίησε ότι όποιος πιστεύει ότι ξέρει τι θα κάνει τελικά ο Μπάιντεν, δεν ξέρει στην πραγματικότητα.

Αλλά και η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας New York Times, ανέφερε χθες Πέμπτη, επικαλούμενη πηγές της στο περιβάλλον του ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να «αποδέχεται» την ιδέα πως μπορεί να μην είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και κατά συνέπεια ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψει την κούρσα

«Το ρεπορτάζ των New York Times είναι απόλυτα λαθεμένο», έσπευσε να αντιτάξει ο συμπρόεδρος της εκστρατείας του, Σέντρικ Ρίτσμοντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Ο πρόεδρος έχει πει πως θα είναι υποψήφιος — τέλος», επέμεινε.

Σε ανακοίνωσή της, η εκστρατεία των Μπάιντεν/Χάρις τόνισε επίσης πως το ρεπορτάζ είναι «λάθος» και ότι ο κ. Μπάιντεν είναι σε θέση να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ