ΚΟΣΜΟΣ

Το άγνωστο σχέδιο των Δημοκρατικών που δεδομένα θα έχει παγίδες για τον Τραμπ

Το άγνωστο σχέδιο των Δημοκρατικών που δεδομένα θα έχει παγίδες για τον Τραμπ

Γιγαντοοθόνη με την εικόνα του Ντόναλτ Τραμπ να υψώνει τη γροθιά του μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του

AP Photo/Eric Gay

Οι ασφυκτικές πιέσεις από χρόνο και προσωπικότητες ενάντια στον Τζο Μπάιντεν θα φέρουν εξελίξεις.

Το ότι οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε συναγερμό από το τέλος του πρώτου και όπως φαίνεται τελευταίου για τον Μπάιντεν debate με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι δεδομένο.

Σήμερα δύο εβδομάδες μετά και ενώ έχει μεσολαβήσει η απόπειρα δολοφονίας κατά του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ η αποχώρηση από την κούρσα της επανεκλογής για τον 46ο Πρόεδρο της χώρας μοιάζει πιο κοντά από ποτέ.

Το τηλεφώνημα της Πελόζι και οι διαρροή από το περιβάλλον Ομπάμα

Τα πάντα πυροδοτήθηκαν από το χθεσινό τηλεφώνημα από τη στενότερη σύμμαχο του Μπάιντεν επί δεκαετίες και πρώην Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι, αλλά και την διαρροή από το περιβάλλον του Μπαράκ Ομπάμα σε αμερικανικό μέσο πως ο χρόνος κυλά χωρίς επιστροφή και νέα καθυστέρηση θα φέρει μη αναστρέψιμο εκλογικό αποτέλεσμα από τον Ιούλιο.

Μία αλλαγή Μπάιντεν δεν είναι κάτι που δεν έχει αναλυθεί από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων. Για να είμαστε ακριβείς αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι «κόκκινοι» δεν έχουν σηκώσει τους τόνους τη δεδομένη στιγμή και δεν έχουν εκμεταλλευτεί καθόλου την συσπείρωση που δικαιολογημένα υπάρχει γύρω από το πρόσωπο του Τραμπ.

Στάση αναμονής στο «στρατόπεδο» των Ρεπουμπλικανών

Χαρακτηριστικό της στάσης αναμονής από τους Ρεπουμπλικάνους και το γεγονός πως στο πρώτο τηλεοπτικό σποτ της κοινής καμπάνιας Τραμπ – Βανς δεν υπάρχει ούτε λέξη ούτε και εικόνα από την επίθεση κατά του πρώην Προέδρου.

Τα δεδομένα στην περίπτωση αλλαγής του Μπάιντεν για τους Ρεπουμπλικάνους είναι τα περισσότερα από θολά έως άγνωστα κι αυτό θα δημιουργήσει με βεβαιότητα απώλειες δημοσκοπικές αλλά και στρατηγικής.

Ο Τραμπ δεν γνωρίζει επί της ουσίας ποιον θα αντιμετωπίσει σε λιγότερο από πέντε μήνες στις Προεδρικές εκλογές. Δεν μπορεί να στήσει μία ρητορική απέναντι σε ένα «φάντασμα» και το σημαντικότερο δεν γνωρίζει το αφήγημα με το οποίο το όποιο νέο πρόσωπο θα εμφανιστεί και θα προσπαθήσει να πείσει τους αμερικανούς ψηφοφόρους.

Πόσο πιθανός είναι ένας «αιφνιδιασμός» από τους Δημοκρατικούς

Στην πολύ πιθανή περίπτωση αλλαγής στην κούρσα δεν είναι καθόλου απίθανο οι Δημοκρατικοί να έχουν σχεδιάσει να αιφνιδιάσουν τους πάντες και να μην έχει διαρρεύσει ούτε ως «ευσεβής πόθος» ο άνθρωπος που θα κληθεί να ηγηθεί της «μπλε» αντεπίθεσης.

Αυτή είναι και η συνθήκη που ο Τραμπ έχοντας απόλυτη αντίληψη και μεγάλη δεδομένα εμπειρία από εκλογικές νίκες και ισόποσες ήττες θεωρεί ως παγίδα. Ο Τραμπ έχει ήδη κάνει μία επιλογή με ρίσκο θεωρώντας πως τα δεδομένα ευνοούν την ανάδειξη του Βανς στο πλευρό του.

Δεν είναι καθόλου μικρό ρίσκο αυτή η επιλογή ειδικά σε ομάδες και δεξαμενές ψηφοφόρων που δίνουν Πρόεδρο όπως οι γυναίκες της αμερικανικής περιφέρειας. Σε αυτή συγκεκριμένα την ομάδα ο Βανς καταγράφει τα μικρότερα ποσοστά αποδοχής καθώς είναι ανοιχτά και χωρίς ακόμη αλλαγή πλεύσης υπέρ της «ποινικοποίησης» των αμβλώσεων σε παναμερικανικό επίπεδο με ομοσπονδιακό νόμο.

Το αποτέλεσμα θα κριθεί στις λεπτομέρειες

Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει επίσης πολύ καλά πως για ακόμη μία διαδικασία το αποτέλεσμα θα κριθεί σε πολλές αλλά κυρίως στο μάτι ασήμαντες λεπτομέρειες και εκεί δεν χαίρει μεγάλης αναγνώρισης.

Η αποχώρηση Μπάιντεν από το προσκήνιο θα πάρει μαζί της και όλα τα μικρά ή μεγάλα ολισθήματα και τις όποιες «γκάφες» του εν ενεργεία Προέδρου και δεδομένα θα δώσει μία λευκή σελίδα στον ή στην διάδοχό του. Για τον ίδιο κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και αυτό μπορεί να βαρύνει σε πολλές κρίσιμες πολιτείες.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό του Reuters που δείχνει μικρό προβάδισμα – 2 μόλις μονάδων – στο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι μία δημοσκόπηση χωρίς βαρύτητα. Είναι δεδομένο πως η απόσταση θα μεγαλώσει αλλά κάποια κίνηση των Δημοκρατικών θα στρέψει αλλού την αμερικανική προσοχή και για αρχή θα ανακόψει την κόκκινη ορμή.

Αυτό που δεν θέλει και δεν χρειάζεται ο Τραμπ 120 ημέρες πριν επιστρέψει στο οβάλ γραφείο είναι να υπάρξει κάτι ισχυρότερο από την δική του πανίσχυρη σήμερα εικόνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ