ΚΟΣΜΟΣ

Πότε θα περάσει ξυστά από τη Γη ο αστεροειδής «Apophis» - Είναι μεγαλύτερος από τον Πύργο του Άιφελ

Η αποστολή Ramses 

ESA

Ένας αστεροειδής μεγαλύτερος από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, αναμένεται να περάσει δίπλα από τη Γη το 2029, με τους επιστήμονες μέχρι πρότινος να εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανή πρόσκρουση στον πλανήτη μας. 

Την εκτίμηση αυτή ελπίζουν να εξετάσουν εξονυχιστικά με την αποστολή «Ramses».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ένα διαστημόπλοιο θα ταξιδέψει μέχρι τον αστεροειδή «Apophis» για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα, τη μάζα και τον τρόπο περιστροφής του.

Η αποστολή αυτή αναμένεται επίσης να ρίξει φως στη σύνθεση και την εσωτερική δομή του Apophis, καθώς και στην τροχιά του, και θα διερευνήσει τις αλλαγές του αστεροειδούς καθώς περνά μέσα σε 32.000 χιλιόμετρα από τη Γη - περίπου το ένα δέκατο της απόστασης από τη Σελήνη την Παρασκευή 13 Απριλίου 2029.

Κανείς αστεροειδής δεν θα πλησιάσει τόσο κοντά τη Γη για τα επόμενα χιλιάδες χρόνια

«Κανένας αστεροειδής δεν αναμένεται να πλησιάσει τόσο κοντά στη Γη για τα επόμενα μερικά χιλιάδες χρόνια» δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του προγράμματος διαστημικής ασφάλειας της ESA, Δρ Χόλγκερ Κραγκ, προσθέτοντας ότι «αν ο ουρανός είναι καθαρός, θα μπορεί κανείς να τον δει με γυμνό μάτι».

Ο Apophis αναμένεται να αρχίσει να αλληλεπιδρά με τη Γη, καθώς θα βρεθεί μια «ανάσα» μακριά από τον πλανήτη μας, σύμφωνα με τον Guardian.

«Το πεδίο βαρύτητας της Γης θα αναμορφώσει ελαφρώς τον αστεροειδή, αναγκάζοντάς τον να αλλάξει τη μορφή του» είπε, προσθέτοντας ότι η βαρυτική έλξη θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει κατολισθήσεις στην επιφάνεια του αστεροειδούς.

Ένας «Apophis» εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια

Ένας από τους αστεροειδείς όπως ο Apophis «υπάρχει πιθανότητα μια μέρα να χτυπήσει τον πλανήτη και να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή. Πιστεύουμε ότι αυτό συνέβη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, όταν εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυρο», είπε η καθηγήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Μόνικα Γκρέιντι.

«Αν είναι, δε, μεγάλος αστεροειδής και μας χτυπήσει, θα είναι μια καταστροφή που θα διαλύσει την ανθρωπότητα».

Μετά την ανακάλυψή του το 2004, το Apophis κρατούσε τους επιστήμονες ξύπνιους τη νύχτα με ανησυχίες ότι θα μπορούσε να συγκρουστεί με τη Γη καθώς περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Ενώ η NASA απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει αντίκτυπο καθώς ο Apophis πλησιάζει τη Γη το 2029 και το 2036, οι ειδικοί είπαν ότι μια συντριβή δεν αναμενόταν για τουλάχιστον τα επόμενα 100 χρόνια.

Και το Osiris - Rex της Nasa στις έρευνες

Η αποστολή «Ramses» δεν είναι η μόνη αποστολή που ετοιμάζεται να ελέγξει το Apophis. Μετά την επιτυχημένη αποστολή του Osiris-Rex της NASA πέρυσι, η οποία ανακάλυψε κομμάτια διαστημικού βράχου ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών από τον αστεροειδή Bennu, το ίδιο διαστημόπλοιο θα επισκεφθεί τον Apophis το 2029 με ένα νέο τίτλος αποστολής, Osiris-Apex .

Ενώ ο Ramses θα φτάσει στο Apophis πριν από την στενή του συνάντηση με τη Γη, το Osiris-Apex αναμένεται να φτάσει αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης