ΚΟΣΜΟΣ

Ξεβράστηκε η σπανιότερη φάλαινα του κόσμου σε παραλία; Οι επιστήμονες ψάχνουν απαντήσεις

Η φάλαινα με τα «δόντια φτυαριού» ξεβράζεται στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας.

New Zealand's Department of Conservation

Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας συγκεντρώνει το θαλάσσιο πλάσμα που ξεβράστηκε σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας και υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για την σπανιότερη φάλαινα του κόσμου.

Η Υπηρεσία Προστασίας της Φύσης στην Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα θαλάσσιο πλάσμα που ξεβράστηκε σε παραλία νότια της χώρας αυτόν τον μήνα πιστεύεται ότι είναι μια σπάνια φάλαινα με «δόντια - φτυαριού» (spade-toothed).

Οι επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία προσπαθούν να επιβεβαιώσουν εάν μία φάλαινα 5 μέτρων που ξεβράστηκε πρόσφατα στην ακτή στο νότιο μέρος της χώρας είναι όντως η σχεδόν μυθική φάλαινα με τα «δόντια του φτυαριού».

Οι φάλαινες με τα «δόντια φτυαριού» (spade-toothed) είναι ίσως οι πιο σπάνιες στον κόσμο, χωρίς να έχουν καταγραφεί ποτέ ζωντανές από τους επιστήμονες.

Είναι ένα πλάσμα τόσο σπάνιο που κανείς δεν το έχει δει από κοντά μέχρι σήμερα, και από το 1800 μόνο έξι επαφές έχουν καταγραφεί ποτέ.

Κανείς δεν ξέρει πόσες είναι ακριβώς, τι τρώνε, ή ακόμα και πού ζουν στην απέραντη έκταση του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού. Ωστόσο, οι επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία μπορεί να έχουν επιτέλους στα χέρια τους βασικά στοιχεία για αυτές.

Αν ναι, θα είναι η πρώτη ευκαιρία για τους επιστήμονες να αναλύσουν ένα από τα πλάσματα αυτά, κάτι που θα μπορούσε να τους δώσει μια άνευ προηγουμένου εικόνα για το είδος.

«Αυτό το είδος φαλαινών είναι εξαιρετικά σπάνιο, επομένως αυτή η ευκαιρία μπορεί να μας επιτρέψει να μάθουμε περισσότερα για το πώς και πού ζούσε το ζώο και τι έτρωγε», δήλωσε η Hannah Hendriks, τεχνική σύμβουλος στο Τμήμα Προστασίας της Νέας Ζηλανδίας (DOC).

«Εάν είμαστε σε θέση να μάθουμε περισσότερα για αυτές τις φάλαινες, πλησιάζουμε στο να κατανοήσουμε εάν το είδος απειλείται και ποιες απειλές μπορεί να αντιμετωπίζει».

Το τμήμα διατήρησης της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε μια αναφορά στις 4 Ιουλίου για ένα πτώμα φάλαινας κοντά στο Taiari Mouth, ένα μικρό χωριό στην ανατολική ακτή του νότιου νησιού.

Μετά από επιθεώρηση και συζήτηση με ειδικούς σε θαλάσσια θηλαστικά, οι επιστήμονες πίστεψαν ότι το ζώο ήταν αρσενική φάλαινα με «δόντια φτυαριού», αν και χρειαζονται περισσότερες έρευνες.

Αυτή τη στιγμή η φάλαινα βρίσκεται σε ψυγείο καθώς οι ειδικοί αποφασίζουν ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Στο μεταξύ, γενετικά δείγματα έχουν σταλεί στο Αρχείο Κητωδών Ιστών της Νέας Ζηλανδίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή μήνες για να επεξεργαστεί το DNA και να επιβεβαιωθεί μια τελική ταυτότητα του είδους, σύμφωνα με το τμήμα διατήρησης της Νέας Ζηλανδίας.

Το DOC είπε ότι συνεργάζεται στενά με τις τοπικές κοινότητες των Μαορί για να εξασφαλίσει τη σεβαστή μεταχείριση της φάλαινας.

Has ‘world’s rarest whale’ washed up on a beach? Scientists are scrambling to find out

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης