ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η επόμενη μέρα της επίθεσης κατά Τραμπ: «Η υψωμένη γροθιά θα καθορίσει μια πολιτική εποχή»

Η επόμενη μέρα της επίθεσης κατά Τραμπ: «Η υψωμένη γροθιά θα καθορίσει μια πολιτική εποχή»

O Ντόναλντ Τραμπ με υψωμένη τη γροθιά μετά την επίθεση εναντίον του 

AP Photo/Gene J. Puskar

Νέα δεδομένα στις προεδρικές εκλογές φέρνει η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ η οποία θα συνεχίζει να πολώνει και να οδηγεί στα άκρα την κοινή γνώμη, όπως διαβλέπουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Στις άμεσες εξελίξεις ο Τραμπ μετά την επίθεση εναντίον του αναμένεται να εμφανιστεί ως ήρωας με τους επιδέσμους ακόμα, στο συνέδριο των Ρεμπουμπλικανών που ξεκινάει την Δευτέρα (15/7) κερδίζοντας με άνεση το χρίσμα του κόμματος. Σημαντικό είναι επίσης, προς τα που θα αποδώσει ευθύνες για τον τραυματισμό του από τα πυρά ενόπλου αν δηλαδή θα κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς και τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Αντίθετα ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να χρεωθεί την πολιτική ευθύνη, ενώ και οι Μυστικές Υπηρεσίες, θα πρεπει να απαντήσουν στις επικρίσεις για πλημμελή φύλαξη του χώρου όπου διεξαγόταν η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στην Πενσυλβάνια.

«Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ ως μαχητή που δέχεται συνεχώς επιθέσεις από τους εχθρούς του θα εδραιωθεί τώρα ακόμη πιο βαθιά. Σε μια στιγμή αυτοσυγκράτησης μετά το χτύπημα που δέχθηκε, ο πρώην πρόεδρος φρόντισε να δημιουργήσει μια εμβληματική στιγμή υψώνοντας τη γροθιά του και φωνάζοντας «μάχη, μάχη» ενώ κοιτούσε την κάμερα», έγραφε σε ανάλυσή του το CNNi , προσθέτοντας πως:

«Οι εικόνες αυτές θα μείνουν στην ιστορία και θα εμπλουτίσουν τη μυθολογία του Τραμπ εξίσου με την εικόνα της σύλληψής του στη φυλακή της Ατλάντα.
Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες για μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία ο Τραμπ προηγείτο του Μπάιντεν - ακόμη και πριν η εκστρατεία του προέδρου πέσει σε ελεύθερη πτώση με την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ».

Politico: Η υψωμένη γροθιά του Τραμπ θα γράψει ιστορία

«H απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο εξόργισε, σόκαρε αλλά και ενθάρρυνε τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με τη γροθιά που ύψωσε ο Τραμπ μετά τους πυροβολισμούς, μια κίνηση που αντίθετα πάγωσε τους Δημοκρατικούς οι οποίοι ήταν ήδη νευρικοί για την απειλή πολιτικής βίας και τις μειωμένες προοπτικές τους στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές», σημείωνε σε ανάλυσή του το Politico.

«Στις προεκλογικές εκστρατείες, ο συμβολισμός είναι συχνά πιο σημαντικός από την ουσία και η εικόνα με την υψωμένη γροθιά του Τραμπ θα συσπειρώνει το πλήθος και πιθανότατα θα είναι η κεντρική εικόνα αυτών των εκλογών και ίσως ολόκληρης της πολιτικής του καριέρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έκκληση Μπάιντεν για ενότητα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μέσω διαγγέλματός του στον Αμερικανικό λαό μετά την απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως διέταξε τον επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας να επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, ενόψει του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Μπάιντεν ζήτησε επίσης να εξεταστεί το τι συνέβη στην προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ και θα ανακοινώσει δημοσίως τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ζήτησε «ενδελεχή και ταχεία» έρευνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του» που ο Τραμπ είναι καλά και είπε ότι είχαν μια «σύντομη αλλά καλή» συζήτηση χθες το βράδυ. Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του ανθρώπου που σκοτώθηκε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο αμερικανικό έθνος στις 20.00 απόψε (3.00 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) από το Οβάλ Γραφείο για να επισημάνει την ανάγκη για ενότητα. «Δεν υπάρχει θέση στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία ή για οποιαδήποτε βία. Μια απόπειρα δολοφονίας είναι αντίθετη σε όλα στηρίζουμε (…) ως έθνος», είπε, προσθέτοντας: «Θα μιλήσουμε εκτενέστερα απόψε».

Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες. Κάλεσε τους Αμερικανούς «να μην κάνουν υποθέσεις» για τα κίνητρα ή την πολιτική τοποθέτησή του.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο Τραμπ ήταν στη σκηνή με τους υποστηρικτές του να βρίσκονται από πίσω του κρατώντας πανώ και φορώντας τα καπέλα με το σύνθημα MAGA (Κάνε την Αμερική μεγάλη ξανά) όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Σταμάτησε για ένα λεπτό, στη συνέχεια έπιασε το πρόσωπό του και εξαφανίστηκε κάτω από το πόντιουμ, ενώ οι άνθρωποι άρχισαν να ουρλιάζουν μόλις κατάλαβαν τι συνέβη.
Αργότερα ο πρώην πρόεδρος είπε ότι ένιωσε τη σφαίρα, ενώ στη συνέχεια άρχισε να βγάζει αίμα το αυτί του. Οι πυροβολισμοί που έριξε ο ένοπλος από σκεπή έξω από την περίμετρο της συγκέντρωσης στο Μπάτλερ την τελευταία στιγμή δεν οδήγησαν σε μεγαλύτερες περιπέτειες.

Η φωτογραφία του Τραμπ με την υψωμένη γροθιά, περικυκλωμένου από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών και με την αμερικανική σημαία στο βάθος έκανε το γύρο του κόσμου. Είναι μια εικόνα που θα καθορίσει μια πολιτική εποχή.

Τα ιστορικά τραύματα

Οι ήχοι των πυροβολισμών και οι προσπάθειες των ανδρών των μυστικών υπηρεσιών να τον προστατεύσουν έφερε στο προσκήνιο ιστορικά τραύματα.

Αν και ο Τραμπ δεν είναι πρόεδρος εν ενεργεία, ο τραυματισμός τους ήρθε να υπεθυμίσει την πάντα υπαρκτή απειλή για όλους όσους διεκδικούν αξιώματα και ειδικά για εκείνους που καταφέρνουν να τα κατακτήσουν. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος και τέσσερις από τους προκατόχους του έχουν δολοφονηθεί ενώ ήταν στο Λευκό Οίκο με τελευταίο τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963. Το γεγονός ότι ο Τραμπ έγινε στόχος απόπειρας έβαλε τέλος σε μια περίοδο 40 ετών που υπήρχε η αντίληψη ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες είχαν μάθει να ελαχιστοποιούν τέτοιους κινδύνους γεγονός που θα ρίξει πάνω τους μια σκιά που θα διαρκέσει για χρόνια.

Η επίθεση κατά του Τραμπ ξύπνησε μνήμες από την επίθεση κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας που οδήγησε στη δολοφονία του Δημοκρατικού υποψηφίου Ρόμπερτ Κένεντι το 1968. Μία αιματοβαμμένη χρονιά καθώς δολοφονήθηκε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και βία συγκλόνισε το Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο.
Αλλά η πολιτική βία δεν σταμάτησε. Το 2011, η τότε Δημοκρατική μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκαμπριέλ Γκίφορντς από την Αριζόνα, έμεινε με εγκεφαλική βλάβη αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι σε εκδήλωση στην οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι.

Το 2017, ένοπλος άνοιξε πυρ σε προπόνηση μπέιζμπολ των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, πυροβολώντας τον τότε επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Στιβ Σκάλις και άλλους τρεις. Το έθνος εξακολουθεί επίσης να επεξεργάζεται την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ