ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Πώς η επίθεση στον Τραμπ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις αμερικανικές εκλογές

Ανάλυση CNNi: Πώς η επίθεση στον Τραμπ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις αμερικανικές εκλογές
AP Photo/Gene J. Puskar

Σοβαρές πολιτικές παρενέργειες αναμένεται να έχει η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ με δεδομένo το πολωμένο κλίμα ενόψει προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο Τραμπ θεωρούνταν ήδη από τους οπαδούς του, όπως σημειώνει το CNNi ως ένας αξεπέραστος ήρωας και αντιμετωπιζόταν με σχεδόν υπερφυσική ευλάβεια στις συγκεντρώσεις του.

Η εικόνα του ως μαχητή που δέχεται συνεχώς επιθέσεις από τους εχθρούς του θα εδραιωθεί τώρα ακόμη πιο βαθιά. Σε μια στιγμή αυτοσυγκράτησης μετά το χτύπημα που δέχθηκε, ο πρώην πρόεδρος φρόντισε να δημιουργήσει μια εμβληματική στιγμή υψώνοντας τη γροθιά του και φωνάζοντας «μάχη, μάχη» ενώ κοιτούσε την κάμερα.

Οι εικόνες αυτές θα μείνουν στην ιστορία και θα εμπλουτίσουν τη μυθολογία του Τραμπ εξίσου με την εικόνα της σύλληψής του στη φυλακή της Ατλάντα.
Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες για μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία ο Τραμπ προηγείτο του Μπάιντεν - ακόμη και πριν η εκστρατεία του προέδρου πέσει σε ελεύθερη πτώση με την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ. Είναι, επίσης βέβαιο ότι η ατμόσφαιρα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι αυτή την εβδομάδα θα είναι ακόμη πιο εκρηκτική.

Ήδη υπήρξαν εκκλήσεις για έρευνες σχετικά με το πώς ένας ένοπλος - εκτός της περιμέτρου ασφαλείας της συγκέντρωσης - κατάφερε να βάλει στο στόχαστρό του τον Τραμπ, σε μια τεράστια αποτυχία της ασφάλειας που θα συνεχίζεται για μήνες και θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις μελλοντικές προεδρικές και προεκλογικές εκδηλώσεις.
Πολλοί πολιτικοί και από τα δύο πολιτικά κόμματος θρηνούν ήδη για την έντονη αναζωπύρωση της πολιτικής ρητορικής μετά από μια ακόμη ανατριχιαστική ένδειξη για το τι μπορεί να παράγει σε ένα έθνος στο οποίο τα όπλα είναι τόσο εύκολα προσβάσιμα. Μένει να δούμε αν το αρχικό σοκ για την απόπειρα, που θα μπορούσε να έχει πολύ χειρότερη κατάληξη, θα μπορέσει να τιθασεύσει μια τοξική πολιτική κουλτούρα στην οποία ο Τραμπ είναι κομμάτι.

Διαβάστε επίσης - Attack on Trump reopens a chilling chapter in American politics

«H στοχοποίηση ενός πρώην προέδρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας λίγες μόλις μέρες αναδειχθεί υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι μια επίθεση στη δημοκρατία και στο δικαίωμα του κάθε Αμερικανού να επιλέγει τους ηγέτες του», σημειώνει ακόμη το CNNi.

Το χρονικό

Ο Τραμπ ήταν στη σκηνή με τους υποστηρικτές του να βρίσκονται από πίσω του κρατώντας πανώ και φορώντας τα καπέλα με το σύνθημα MAGA (Κάνε την Αμερική μεγάλη ξανά) όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Σταμάτησε για ένα λεπτό, στη συνέχεια έπιασε το πρόσωπό του και εξαφανίστηκε κάτω από το πόντιουμ, ενώ οι άνθρωποι άρχισαν να ουρλιάζουν μόλις κατάλαβαν τι συνέβη.
Αργότερα ο πρώην πρόεδρος είπε ότι ένιωσε τη σφαίρα, ενώ στη συνέχεια άρχισε να βγάζει αίμα το αυτί του. Οι πυροβολισμοί που έριξε ο ένοπλος από σκεπή έξω από την περίμετρο της συγκέντρωσης στο Μπάτλερ την τελευταία στιγμή δεν οδήγησαν σε μεγαλύτερες περιπέτειες.

Η φωτογραφία του Τραμπ με την υψωμένη γροθιά, περικυκλωμένου από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών και με την αμερικανική σημαία στο βάθος έκανε το γύρο του κόσμου. Είναι μια εικόνα που θα καθορίσει μια πολιτική εποχή.

Τα ιστορικά τραύματα

Οι ήχοι των πυροβολισμών και οι προσπάθειες των ανδρών των μυστικών υπηρεσιών να τον προστατεύσουν έφερε στο προσκήνιο ιστορικά τραύματα.

Αν και ο Τραμπ δεν είναι πρόεδρος εν ενεργεία, ο τραυματισμός τους ήρθε να υπεθυμίσει την πάντα υπαρκτή απειλή για όλους όσους διεκδικούν αξιώματα και ειδικά για εκείνους που καταφέρνουν να τα κατακτήσουν. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος και τέσσερις από τους προκατόχους του έχουν δολοφονηθεί ενώ ήταν στο Λευκό Οίκο με τελευταίο τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963. Το γεγονός ότι ο Τραμπ έγινε στόχος απόπειρας έβαλε τέλος σε μια περίοδο 40 ετών που υπήρχε η αντίληψη ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες είχαν μάθει να ελαχιστοποιούν τέτοιους κινδύνους γεγονός που θα ρίξει πάνω τους μια σκιά που θα διαρκέσει για χρόνια.

Η επίθεση κατά του Τραμπ ξύπνησε μνήμες από την επίθεση κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας που οδήγησε στη δολοφονία του Δημοκρατικού υποψηφίου Ρόμπερτ Κένεντι το 1968. Μία αιματοβαμμένη χρονιά καθώς δολοφονήθηκε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και βία συγκλόνισε το Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο.
Αλλά η πολιτική βία δεν σταμάτησε. Το 2011, η τότε Δημοκρατική μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκαμπριέλ Γκίφορντς από την Αριζόνα, έμεινε με εγκεφαλική βλάβη αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι σε εκδήλωση στην οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι.

Το 2017, ένοπλος άνοιξε πυρ σε προπόνηση μπέιζμπολ των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, πυροβολώντας τον τότε επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Στιβ Σκάλις και άλλους τρεις. Το έθνος εξακολουθεί επίσης να επεξεργάζεται την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Τι πιστεύουν οπαδοί του Τραμπ

Ένας οπαδός του Τραμπ στη συγκέντρωση, ο Τζόζεφ Μέιν, δήλωσε στην Αλάινα Τρίνι του CNNi ότι η επίθεση ήταν σύμπτωμα μιας χώρας που κατατρώγεται από την πολιτική οργή.

«Όλοι φαίνονται πολύ θυμωμένοι. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί θυμωμένοι άνθρωποι εκεί έξω. Δεν σοκαρίστηκα που συνέβη αυτό. Σοκαρίστηκα που καθόμουν εκεί και συνέβη δίπλα μου», είπε. «Είναι απλά φρικτό. Δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε αυτή τη χώρα, όπου θα συνέβαινε αυτό».

«Τζον Φιτζέραντ Κένεντι, Ρόμπερτ Κένεντι Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ... μια απόπειρα (κατά) της ζωής του Ρίγκαν και τώρα έχετε μια απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. Είναι γελοίο. Η πολιτική δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος όπου κάποιος κερδίζει τα πάντα και χάνει τα πάντα», πρόσθεσε.

Άλλη μια εκπληκτική τροπή σε μια αδιανόητη εκλογική αναμέτρηση

Οι συγκλονιστικές εξελίξεις του Σαββάτου πρόσθεσαν ένα ακόμη ασταθές πολιτικό στοιχείο σε μια άγρια και απρόβλεπτη εκλογική χρονιά, που πρόσφατα είδε τον Μπάιντεν -τον γηραιότερο πρόεδρο στην ιστορία- να αγωνίζεται να σώσει το χρίσμα του μετά από μια καταστροφική εμφάνιση στο ντιμπέιτ και την καταδίκη του Τραμπ, 78 ετών, από δικαστήριο της Νέας Υόρκης και τους όρκους του για μια δεύτερη θητεία «τιμωρίας» αν επανεκλεγεί.
Η μόνη ενδεδειγμένη αρχική αντίδραση στη φρίκη ήταν η ανακούφιση που ένας διεκδικητής της προεδρίας είναι ακόμη ζωντανός και το πένθος για τον υποστηρικτή του Τραμπ που σκοτώθηκε ενώ ασκούσε τις δημοκρατικές του ελευθερίες στη συγκέντρωση.
Οι περισσότεροι ηγέτες και πολιτικοί παράγοντες και από τα δύο πολιτικά κόμματα έστειλαν γρήγορα προσευχές στον Τραμπ και ζήτησαν ηρεμία.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος τις τελευταίες μέρες προσπαθεί να σώσει την προεκλογική του εκστρατεία, ανέλαβε τον ρόλο του ως επικεφαλής της χώρας αφού έμαθε για τους πυροβολισμούς. Εξέδωσε μια γραπτή ανακοίνωση και στη απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ