ΚΟΣΜΟΣ

Φόβος και τρόμος οι αρκούδες στην Ιαπωνία - Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο οι Αρχές

Φόβος και τρόμος οι αρκούδες στην Ιαπωνία - Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο οι Αρχές

Καφέ αρκούδες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Carlos Osorio

Η αύξηση των επιθέσεων αρκούδων έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Αρχές στην Ιαπωνία οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν το νόμο ώστε να είναι ευκολότερο να πυροβολεί κανείς τα ζώα σε κατοικημένες περιοχές.

Τον Απρίλιο, φέτος, καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 219 επιθέσεων αρκούδων με έξι από αυτές να είναι μοιραίες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι φονικές επιθέσεις αυξήθηκαν καθώς οι αρκούδες μετακινούνται σε κατοικημένες περιοχές. Κάποιες από αυτές θεωρούν ότι οι άνθρωποι είναι θήραμα.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι αδειούχοι κυνηγοί μπορούν να πυροβολούν τα όπλα τους μόνο μετά από έγκριση αστυνομικού.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναθεωρήσει τον νόμο κατά την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, ώστε τα όπλα να μπορούν να χρησιμοποιούνται πιο ελεύθερα. Για παράδειγμα, οι κυνηγοί θα μπορούν να πυροβολούν εάν υπάρχει κίνδυνος ανθρώπινου τραυματισμού, όπως όταν μια αρκούδα εισέρχεται σε ένα κτήριο.

Αλλά οι κυνηγοί είναι επιφυλακτικοί. «Είναι τρομακτικό και αρκετά επικίνδυνο να συναντήσει κανείς μια αρκούδα. Ποτέ δεν είναι εγγυημένο ότι μπορούμε να σκοτώσουμε μια αρκούδα πυροβολώντας», δήλωσε ο Σατόσι Σάιτο, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Κυνηγών του Χοκάιντο.

«Αν χάσουμε το ζωτικό σημείο για να σταματήσουμε την αρκούδα από το να κινηθεί... θα το σκάσει και μπορεί να επιτεθεί σε άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε. «Αν στη συνέχεια επιτεθεί σε κάποιον άνθρωπο, ποιος θα είναι υπεύθυνος γι' αυτό;», διερωτήθηκε.

Το Χοκάιντο έχει γίνει παράδειγμα του αυξανόμενου προβλήματος της αρκούδας στην Ιαπωνία.

Το βορειότερο μεγάλο νησί της χώρας είναι αραιοκατοικημένο - αλλά ο πληθυσμός των αρκούδων έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1990, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Τώρα έχει περίπου 12.000 καφέ αρκούδες, οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι πιο επιθετικές από τις μαύρες αρκούδες, από τις οποίες υπάρχουν περίπου 10.000 στην Ιαπωνία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ