ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Οι φόβοι για κατακρήμνιση των Δημοκρατικών και οι πιθανοί κίνδυνοι για τις ΗΠΑ

O Τζο Μπάιντεν σε προεκλογική του ομιλία

AP Photo/Evan Vucci

Ανοικτά τους φόβους τους ότι η δημοκρατία στις ΗΠΑ μπορεί να κινδυνεύσει αν ο Τζο Μπάιντεν δεν αποχωρήσει από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ  εκφράζουν στελέχη των Δημοκρατικών και υποστηρικτές του προέδρου.  

Σε ανάλυση του το CNNi κάνει ειδική μνεία στην τοποθέτηση του Τζορτζ Κλούνει από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου.

Τώρα υποστηρίζει ότι ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει στην άκρη, ώστε να μπορέσουν ικανοί Δημοκρατικοί να διεκδικήσουν το χρίσμα, διαφορετικά θα χάσουν τον έλεγχο ολόκληρης της κυβέρνησης. Οι Δημοκρατικοί ήταν τόσο «τρομοκρατημένοι» από μια δεύτερη θητεία του Τραμπ που αγνόησαν τα προειδοποιητικά σημάδια για τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών, δήλωσε ο Κλούνεϊ.

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι ήρωας- έσωσε τη δημοκρατία το 2020. Τον χρειαζόμαστε για να το ξανακάνει το 2024», έγραψε απευθύνοντας έκκληση στην αίσθηση καθήκοντος του Μπάιντεν.

Τι φοβούνται οι Δημοκρατικοί

Τουλάχιστον εννιά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, του άλλου σώματος του Κογκρέσου, έχουν επίσης ζητήσει δημόσια ο Μπάιντεν να εγκαταλείψει τη μάχη. Από τους τελευταίους ήταν ο βετεράνος βουλευτής του Όρεγκον Ερλ Μπλουμενάουερ.

Ο φόβος δεν είναι μόνο ότι οι Δημοκρατικοί θα χάσουν την προεδρία αλλά και ότι εκείνοι θα χάσουν τις θέσεις τους στο Κογκρέσο.

Ο Μπένετ, ο Δημοκρατικός του Κολοράντο, έγινε ο πρώτος γερουσιαστής του κόμματός του που δήλωσε δημοσίως ότι δεν πιστεύει ότι ο Μπάιντεν είναι ικανός να κερδίσει την επανεκλογή του. Οι γερουσιαστές Σέροντ Μπράουν και Τζον Τέστερ - οι έδρες των οποίων τρίζουν - είπαν επίσης ότι ο Μπάιντεν δεν θα κερδίσει κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει, μετέδωσε την Τρίτη το CNNi.

«Είναι ένα ηθικό ερώτημα για το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε ο Μπένετ στο CNNi. «Και νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, για εμάς, να έρθουμε αντιμέτωποι με το τι αντιμετωπίζουμε, αν μαζί βάλουμε τη χώρα στο δρόμο της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ξανά» πρόσθεσε.

«Ο Λευκός Οίκος, στο διάστημα που μεσολάβησε από εκείνο το καταστροφικό ντιμπέιτ, νομίζω ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να αποδείξει πραγματικά ότι έχει σχέδιο για να κερδίσει αυτές τις εκλογές», υπογράμμισε ακόμη.

Όπως σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής του CNNi Ρόναλντ Μπράουνσταϊν μια ήττα του Μπάιντεν θα μπορούσε να κοστίσει στους Δημοκρατικούς τη Γερουσία, γεγονός που θα αντηχούσε για δεκαετίες, καθώς θα έδινε κάλυψη σε γερασμένους συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως ο Κλάρενς Τόμας και ο Σάμιουελ Αλίτο, να παραιτηθούν και να εδραιώσουν τη συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου.

Στο μικροσκόπιο κάθε μέρα

Ο πρόεδρος - ο οποίος και πριν από το καταστροφικό ντιμπέιτ είχε δει την εικόνα του να πλήττεται - είναι ανένδοτος ότι δεν θα δώσει τη σκυτάλη σε έναν νεότερο Δημοκρατικό υποψήφιο.

Κάθε εμφάνισή του είναι μια δοκιμασία. Η επόμενη θα έρθει την Πέμπτη (11/7), όταν ο πρόεδρος θα παραχωρήσει μια σπάνια συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον.

Αν και επιμένει ότι δεν παραδίδει τα όπλα υπάρχουν τρεις παράγοντες θα μπορούσαν να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη: η μείωση της υποστήριξης στο κόμμα του, το πάγωμα δωρεών και οι αρνητικές δημοσκοπήσεις.

Τι είπε για τον Μπάιντεν ο Στεφανόπουλος

Ο Μπάιντεν δήλωσε στον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης υψηλού επιπέδου την περασμένη εβδομάδα ότι δεν χρειάζεται να περάσει από ένα γνωστικό τεστ και να αποδείξει την ικανότητά του να ηγηθεί, διότι κάθε μέρα στην προεδρία είναι ένα γνωστικό τεστ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στεφανόπουλος, ο οποίος πέρασε χρόνο σε άμεση επαφή με τον πρόεδρο, είπε σε περαστικό που τον κατέγραφε κρυφά σε δρόμο της Νέας Υόρκης ότι δεν πιστεύει ότι ο Μπάιντεν μπορεί να υπηρετήσει άλλα τέσσερα χρόνια.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Μπάιντεν θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον παρουσιαστή του «NBC Nightly News» Λέστερ Χολτ.

Πιέσεις και από άλλα στελέχη

Μιλώντας στο MSNBC, η Νάνσι Πελόσι, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που διατηρεί την επιρροή της, άσκησε επίσης πίεση στον ένοικο του Λευκού Οίκου.

«Επαφίεται στον πρόεδρο να αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος» τον Νοέμβριο με αντίπαλο τον προκάτοχό του, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η κυρία Πελόσι στο τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμούν αρκετοί Δημοκρατικοί. Όμως «ο χρόνος πιέζει», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ Πίτερ Γουέλς παρότρυνε τον αμερικανό πρόεδρο να «αποσυρθεί από την κούρσα» για τον Λευκό Οίκο «για το καλό της χώρας», με άρθρο του που δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post.

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε χθες πως ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δήλωσε σε ιδιωτικές συζητήσεις του με δωρητές της παράταξής του πως είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο να μην είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ο πρόεδρος Μπάιντεν, παρότι δημόσια διαβεβαιώνει πως είναι «με τον Τζο». Ωστόσο ο ενδιαφερόμενος έσπευσε να τονίσει, διαψεύδοντας το ρεπορτάζ, ότι «υποστηρίζω τον πρόεδρο Μπάιντεν και παραμένω δεσμευμένος να εγγυηθώ πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα ηττηθεί τον Νοέμβριο», πράγμα που «έχω ξεκαθαρίσει επανειλημμένα δημόσια και κατ’ ιδίαν».

Κωφεύει ο Μπάιντεν;

Πολλοί είναι οι Δημοκρατικοί που αναρωτιούνται αν ο Μπάιντεν ακούει τις ανησυχίες τους.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, έχει υποστηρίξει δημοσίως τον Μπάιντεν, αλλά έχει πει στους νευρικούς νομοθέτες ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες τους στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους 'Ανι Γκρέιερ και Μανού Ραζού του CNNi.

Για πολλά δημοκρατικά στελέχη κεδρισμένος είναι μόνο ο Τραμπ. «Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν λατρέψει κάθε λεπτό που παρακολουθούν αυτή τη συζήτηση», δήλωσε η βουλευτής Ντέμπι Ντίνγκελ, η οποία εκπροσωπεί την πολιτεία μάχης του Μίσιγκαν, στην Τζέσικα Ντιν του CNNi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης