ΚΟΣΜΟΣ

Τι συμβαίνει με τον Τζο Μπάιντεν - Πιο εύκολο να κερδίσει τον Τραμπ από τους ... Δημοκρατικούς

Τι συμβαίνει με τον Τζο Μπάιντεν - Πιο εύκολο να κερδίσει τον Τραμπ από τους ... Δημοκρατικούς

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με σφιγμένη τη γροθιά του, ανάμεσα σε ηγέτες του ΝΑΤΟ στη σύνοδο του συμφώνου στην Ουάσιγκτον στις 10 Ιουλίου, 2024

AP Photo/Mark Schiefelbein

Η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Τζορτζ Κλούνεϊ δεν είναι μόνο για τους τύπους, καθώς ο διάσημος ηθοποιός του Χόλυγουντ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές της καμπάνιας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν σήμερα ουσιαστικά έχει να αντιμετωπίσει πέρα από τα προβλήματα υγείας του που δεν κρύβονται με κανέναν τρόπο και τους ίδιους τους ανθρώπους που επί χρόνια στηρίζουν τον ίδιο και τις πολιτικές του προσπάθειες.

Κι αν τα μηνύματα προς τους πολιτικούς «δελφίνους» από την πλευρά Μπάιντεν είναι «ο Θεός να κατέβει δεν τα παρατάω», προς τους ανθρώπους που οικονομικά στηρίζουν την καμπάνια του δεν είναι δυνατό να μείνουν αναπάντητα.

Ο πιο πρόσφατος στη λίστα με όσους ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα για την επανεκλογή είναι ο διάσημος ηθοποιός και παραγωγός του Χόλυγουντ, Τζορτζ Κλούνεϊ.

Ο Κλούνεϊ δεν είναι απλά διάσημος, ούτε απλά ηθοποιός αλλά και ένας από τους mega – donors σε όλες τις καμπάνιες του Μπάιντεν, έχοντας συνδράμει με αρκετά εκατομμύρια δολάρια πέρα από την φήμη και την αναγνωσιμότητά του.

Ο Τζορτζ Κλούνει τοποθετήθηκε προκειμένου όπως σημείωσε να ξεχωρίσει την προσωπική συμπάθεια από το συμφέρον της χώρας το οποίο σήμερα διακυβεύεται.

Ερώτημα το πότε, όχι το εάν θα αποσυρθεί από την κούρσα

Το μεγάλο ερώτημα σήμερα δεν είναι το εάν ο Τζο Μπάιντεν θα αποχωρήσει από την κούρσα επανεκλογής του, αλλά το πότε.

Για όσους μελετούν και αναλύουν τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί δεν είναι ότι θέλουν να αντικαταστήσουν τον εν ενεργεία Πρόεδρο, αλλά ότι θέλουν να το κάνουν «εχθές».

Αυτό είναι φυσικά πέρα από δύσκολο και επικίνδυνο καθώς δεν θα μπορέσουν για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα να κρατήσουν κρυφό το όνομα που σίγουρα έχουν επιλέξει για να τον αντικαταστήσει με αξιώσεις για νίκη.

Οι Δημοκρατικοί σήμερα λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόλυτο συναγερμό και ίσως αυτό να φαντάζει ως πλεονέκτημα για τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Συντηρητικούς, αλλά δεν είναι τέτοιο.

Να κλείσει το θέμα μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Αξίζει να κάνουμε μία αναδρομή πέντε χρόνια πίσω την ίδια περίοδο πάνω κάτω, όταν ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ως «εκλεκτός» του μπλε στρατοπέδου από πέμπτο φαβορί για την κούρσα και τελικά κατάφερε να κερδίσει τη μάχη από τον Τραμπ.

Για αυτούς κυρίως τους λόγους πολιτικοί αναλυτές, αλλά και πηγές από τον Λευκό Οίκο θέλουν μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχει κλείσει το κεφάλαιο «διαδοχή» προκειμένου ολόκληρο το σύστημα του κόμματος απερίσπαστο να επιδοθεί στην πιο κρίσιμη καμπάνια των εκλογών, αυτή της τελικής ευθείας.

Σήμερα το πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς είναι πως όσο παραμένει στην θέση του ο Μπάιντεν τίποτε δεν μπορεί να εξελιχθεί στο προσκήνιο, εκεί που θα έχει νόημα για την κοινή γνώμη και τις δημοσκοπήσεις αλλά μόνο στο παρασκήνιο, εκεί που τρέχουν οι διαδικασίες, οι επαφές και οι συμφωνίες για την επόμενη ημέρα.

Στάση αναμονής στο στρατόπεδο Τραμπ

Στον αντίποδα και το στρατόπεδο Τραμπ δεν έχει κάνει καμία σπουδαία κίνηση για να αξιοποιήσει την πραγματικά τραγική απόδοση Μπάιντεν στο debate του CNNi.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κανένας λόγος από την πλευρά των Συντηρητικών να δαπανηθούν πόροι και προσπάθεια να πληγεί η εικόνα του Προέδρου περισσότερο από όσο την έχει πλήξει ο ίδιος.

Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι το ποιος θα τον διαδεχθεί καθώς όσο παραμένουν όλο θολά κανένας δεν είναι ικανός να καταστρώσει στρατηγική ή να αλλάξει ρητορική στον Τραμπ χωρίς να είναι γνωστά τα ατού και οι αδυναμίες του ή της αντιπάλου του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ