ΚΟΣΜΟΣ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Καταδίκη 43 ανθρώπων σε ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατία

Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την φυλάκιση πολιτών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Φωτογραφία αρχείου)

(AP Photo/Rafiq Maqbool, File)

Σαράντα τρεις υπήκοοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη στο βασίλειο του Κόλπου για «τρομοκρατία», ανακοίνωσε σήμερα ένα κρατικό ΜΜΕ, έπειτα από μια δίκη που επέκριναν σφόδρα εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνολικά, δικάστηκαν 84 άνθρωποι, μεταξύ αυτών αντιπολιτευόμενοι και προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ομοσπονδιακό εφετείο του Άμπου Ντάμπι «καταδίκασε 43 κατηγορούμενους σε ισόβια κάθειρξη για το έγκλημα ότι σύστησαν, εγκατέστησαν και διηύθυναν μια τρομοκρατική οργάνωση», ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων WAM.

Άλλοι 10 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 10-15 χρόνια, διευκρίνισε το WAM, προσθέτοντας πως ένας κατηγορούμενος αθωώθηκε. Άλλες είκοσι-τέσσερις υποθέσεις κρίθηκαν προδήλως απαράδεκτες, σύμφωνα με το πρακτορείο, που δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διεθνής Αμνηστία, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή για περισσότερα από 10 χρόνια, αφότου καταδικάστηκαν στο πλαίσιο της δίκης "UAE 94" το 2013, για τους φερόμενους δεσμούς τους με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ένα ισλαμιστικό κίνημα, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση για τη χώρα του Κόλπου.

Πολλοί έχουν ήδη εκτίσει την ποινή τους, όμως οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιβεβαιώνουν ότι οι τελευταίες κατηγορίες είναι «ξεχωριστές» από εκείνες του 2013, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν κατηγορίες για τη χρηματοδότηση μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης