ΚΟΣΜΟΣ

Φρένο στην ομιλία Όρμπαν βάζει το Ευρωκοινοβούλιο - Όλο το παρασκήνιο

Φρένο στην ομιλία Όρμπαν βάζει το Ευρωκοινοβούλιο - Όλο το παρασκήνιο

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν

European Council

Ηχηρό χαστούκι δέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ούγγρος προθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος το τρέχον εξάμηνο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι προσπάθειες του Όρμπαν να απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της ολομέλειας της νεοεκλεγείσας συνέλευσης στο Στρασβούργο έχουν απορριφθεί από τους κοινοβουλευτικούς επικεφαλής που δεν μπορούν να βρουν χώρο για να τον φιλοξενήσουν στην ημερήσια διάταξη, όπως δήλωσαν στο Euronews δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων έχουν την ευκαιρία να απευθυνθούν στο Κοινοβούλιο όταν αναλαμβάνουν την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, παρουσιάζοντας την ατζέντα για την εξάμηνη σειρά τους στο τιμόνι των διακυβερνητικών πολιτικών διαπραγματεύσεων και απαντώντας σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Όρμπαν είχε υποδείξει στο κοινοβούλιο ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον της ολομέλειας την Τρίτη ή την Τετάρτη (16-17 Ιουλίου) για να παρουσιάσει την ατζέντα της ουγγρικής προεδρίας, στην οποία η Βουδαπέστη έχει δώσει το σύνθημα «Κάντε την Ευρώπη ξανά μεγάλη».

Ωστόσο, η Διάσκεψη των Προέδρων - οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων που καθορίζουν την ημερήσια διάταξη - του δήλωσαν ότι το Κοινοβούλιο δεν είχε χώρο στο πρόγραμμα εκείνη τη στιγμή, συμφώνησαν και οι δύο πηγές.

Η πρώτη πηγή δήλωσε στο Euronews ότι οι εργασίες του Κοινοβουλίου είναι περισσότερο από ό,τι συνήθως απασχολημένες, κατηγορώντας το Συμβούλιο ότι δεν έλαβε υπόψη του τις συμβουλές του Κοινοβουλίου σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

«Πριν από πέντε χρόνια, το 2019, μπορέσαμε να φιλοξενήσουμε την επερχόμενη φινλανδική προεδρία κατά την τελευταία θερινή ολομέλεια, επειδή οι εκλογές έγιναν τον Μάιο, επιτρέποντάς μας να πραγματοποιήσουμε δύο ολομέλειες πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε η πηγή. «Προειδοποιήσαμε ότι οι εκλογές του Ιουνίου θα είχαν συνέπειες για το πρόγραμμά μας», πρόσθεσε.

Η πρώτη πηγή πρόσθεσε ότι το νέο κοινοβούλιο έπρεπε να συγκροτηθεί σε σώμα με την ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου και των δεκατεσσάρων αντιπροέδρων, για την οποία πρέπει να κρατηθούν διαθέσιμες η Τρίτη και η Τετάρτη (16 & 17/7).

Η Πέμπτη (18/7) κρατείται ανοιχτή για την επικυρωτική ψηφοφορία σχετικά με τον επαναδιορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Παρασκευή - αν και θεωρητικά διαθέσιμη, δεν ήταν δυνατή για τον Όρμπαν

Η ημερήσια διάταξη για την ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί αυτή την Πέμπτη (11 Ιουλίου) κατά τη διάρκεια διάσκεψης των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. «Είναι πιθανό να υπάρξει κάποια διευκόλυνση της τελευταίας στιγμής», πρόσθεσε η πρώτη πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ