ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη ρωσική επίθεση - 41 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Σωστικά συνεργεία στο νοσοκομείο που έγινε στόχος των Ρώσων στο Κίεβο

AP Photo/Alex Babenko

Ένα από τα φονικότερα ήταν το κύμα αεροπορικών επιδρομών που εξεπέλυσε η Ρωσία κατά στόχων στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και παιδικό νοσοκομείο στο Κίεβο.  

Τουλάχιστον 41 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τα ρωσικά πλήγματα σε πολλές πόλεις της χώρας, με τις εικόνες από το χτύπημα στο νοσοκομείο στο Κίεβο να συγκλονίζουν.

Εικόνες από τον τόπο της έκρηξης στο νοσοκομείο του Κιέβου - το οποίο ειδικεύεται στη θεραπεία του καρκίνου και στις μεταμοσχεύσεις οργάνων - έδειχναν παιδιά συνδεδεμένα με ενδοφλέβιες ορούς να κάθονται έξω από τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις περιμένοντας την εκκένωση.

Γονείς που κρατούσαν μωρά περπατούσαν στο δρόμο έξω από το νοσοκομείο, ζαλισμένοι και κλαίγοντας με λυγμούς μετά τη σπάνια αεροπορική επίθεση που έγινε υπό το φως της ημέρας. Παράθυρα είχαν σπάσει και τα πάνελ είχαν ξηλωθεί και εκατοντάδες κάτοικοι του Κιέβου βοηθούσαν να καθαρίσουν τα συντρίμμια.
«Ήταν τρομακτικό. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, προσπαθούσα να καλύψω το μωρό μου. Προσπαθούσα να το σκεπάσω με αυτό το πανί για να μπορεί να αναπνεύσει», δήλωσε στο Reuters η Σβιτλάνα Κραβτσένκο, 33 ετών.

Η κυβέρνηση κήρυξε την Τρίτη (9/7) ημέρα πένθους για μία από τις χειρότερες αεροπορικές επιθέσεις του πολέμου, η οποία, όπως είπε, κατέδειξε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση της αεράμυνάς της από τους δυτικούς συμμάχους της.

Γράφοντας στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο Ζελένσκι που θα δώσει το παρών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι περισσότερα από 100 κτίρια είχαν υποστεί ζημιές, μεταξύ των οποίων το νοσοκομείο παίδων και ένα μαιευτήριο στο Κίεβο, παιδικοί σταθμοί, ένα επιχειρηματικό κέντρο και σπίτια.
«Οι Ρώσοι τρομοκράτες πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτό», έγραψε. «Η ανησυχία δεν σταματά την τρομοκρατία. Τα συλλυπητήρια δεν είναι όπλο».

Ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσία

Με τη σειρά του περιφερειάρχης της Μπιέλγκοροντ, περιοχής που βρίσκεται στη νότια Ρωσία, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι τις τελευταίες 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι σε ουκρανικές επιθέσεις.

«Αυτές οι 24 ώρες ήταν πολύ δύσκολες για την περιφέρεια της Μπιέλγκοροντ. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν (και) 20 τραυματίστηκαν, 17 από τους οποίους βρίσκονται ακόμη σε ιατρικά κέντρα, ανάμεσά τους δυο σε σοβαρή κατάσταση», διευκρίνισε ο Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης