ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο γρίφος του σχηματισμού κυβέρνησης - Ποια ονόματα ακούγονται για τη θέση του πρωθυπουργού

Το μέγαρο του Ματινιόν έδρα του εκάστοτε Γάλλου πρωθυπουργού (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Remy de la Mauviniere

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στα στρατόπεδα των κομμάτων στην Γαλλία προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις μετά την πρωτιά της συμμαχίας της Αριστεράς, την «διάσωση» του Μακρόν και το χαστούκι στη Μαρίν Λεπέν.     

Ήδη στελέχη της συμμαχίας δηλώνουν ότι θα πρέπει να παρουσιάσει τον υποψήφιό της για τον πρωθυπουργικό θώκο μέσα στην εβδομάδα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του γραμματέα των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ που ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια υποψηφιότητα για τον Ματινιόν (το αξίωμα του πρωθυπουργού) αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Φορ στη γαλλική τηλεόραση. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να «παραδεχθεί την ήττα του» και η αριστερή συμμαχία πρέπει να τον «αναγκάσει» να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής και να της επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Ο Φορ δήλωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί «είτε με συναίνεση είτε με ψηφοφορία». Αλλά θα ήθελε να είναι «κάποιος που μπορεί να συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία «στην Εθνοσυνέλευση και πέραν αυτού, και μεταξύ του γαλλικού λαού».

Η ηγέτιδα των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσε να προταθεί για πρωθυπουργός ζήτησε υπομονή, υπογραμμίζοντας και εκείνη ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από την Αριστερά.

«Ο κόσμος επιθυμεί να μάθει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Τους λέω: θα χρειαστεί λίγος χρόνος και αυτό είναι φυσιολογικό! Σε αυτή την περίπλοκη κατάσταση, θα προβληματιστούμε, στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου, σχετικά με τις καλύτερες λύσεις για τη Γαλλία - τόσο όσον αφορά τη μορφή όσο και την ουσία», είπε.

Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του RTL, πρόσθεσε: «Ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να έχει την ευκαιρία να το κάνει: Σύμφωνα με τη λογική των θεσμών μας, ο Εμανουέλ Μακρόν θα έπρεπε σήμερα να καλέσει επίσημα το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να ορίσει πρωθυπουργό... Θα το κάνει ή όχι; Καθώς αυτός ο πρόεδρος είναι πάντα γεμάτος εκπλήξεις, θα το δούμε».

Η βουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Κλεμαντίν Οτέν είχε καλέσει ήδη από χθες Κυριακή (7/7), το βράδυ τους βουλευτές του NFP να συνεδριάσουν σήμερα «σε ολομέλεια» για να προτείνουν στον πρόεδρο, έπειτα από ψηφοφορία, ένα πρωθυπουργό ο οποίος δεν θα είναι «ούτε ο (σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος που εξελέγη βουλευτής) Φρανσουά Ολάντ ούτε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν».

Ωστόσο, η βουλευτής της LFI Ματίλντ Πανό δήλωσε πως ο 72χρονος Μελανσόν «επ' ουδενί δεν έχει αποκλειστεί», προοιωνιζόμενη δύσκολες διαβουλεύσεις. «Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι αυτός που ξανάμαθε στην αριστερά να κερδίζει, αυτός που ξανάδωσε την ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έκαναν το 22% στις προεδρικές εκλογές» του 2022, υπογράμμισε.

Πως επιλέγεται ο πρωθυπουργός

Η αρμοδιότητα της επιλογής του νέου πρωθυπουργού ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βεβαίως λαμβάνει υπόψη του την δυνατότητα της Εθνοσυνέλευσης να απορρίψει τον προτεινόμενο πρωθυπουργό, αν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της υπερψηφίσει πρόταση μομφής σε βάρος του.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του αφού ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στις οποίες μεταβαίνει αύριο για να λάβει μέρος στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Επί της ουσίας ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, για πρώτη φορά από το 2017 που ήρθε στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση στην άσκηση της εξουσίας με πολιτικό πρόσωπο μη προερχόμενο από το στενό πολιτικό του περιβάλλον.

Πάντως, ο νυν πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του όταν του ζητηθεί αν και το πιο πιθανό είναι ότι θα παραμείνει ως υπηρεσιακός ειδικά από τη στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να γίνουν πρωθυπουργοί

Ανάμεσά σε εκείνους που θα μπορούσαν πιθανότατα να αναδειχθούν ως το πρωθυπουργικό πρόσωπο της συμμαχίας είναι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο 72χρονος είναι σταθερό στέλεχος της γαλλικής αριστερής πολιτικής εδώ και δεκαετίες και κατείχε υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κατέβηκε υποψήφιος για την προεδρία το 2012, το 2017 και το 2022, βελτιώνοντας κάθε φορά το αποτέλεσμά του. Το 2022 ήρθε τρίτος, ακριβώς πίσω από την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν. Ο Μακρόν κέρδισε εκείνες τις εκλογές.

Ωστόσο οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήταν ανένδοτοι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι δεν θα υποστήριζαν τον 72χρονο Μελανσόν για πρωθυπουργό, ενώ και ο ίδιος είπε ότι δεν θα «επιβληθεί» σε ηγετικό ρόλο.

Ο συντονιστής του κινήματος Μανουέλ Μπομπάρ, η πρόεδρος της ομάδας του στο κοινοβούλιο Ματίλντ Πανό, η ανερχόμενη στην πολιτική σκηνή Κλεμένς Γκουτέ, ή ο Ερίκ Κονκερέλ, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, είναι μεταξύ των εν δυνάμει υποψηφίων της αριστεράς, σύμφωνα με το Politico.

Στους άλλους υποψήφιους περιλαμβάνονται πέρα από την Τοντελιέ ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Λοράν Μπερζέ, πρώην επικεφαλής ενός από τα κυριότερα συνδικάτα της Γαλλίας, του μετριοπαθούς CFDT.

Ένα άλλο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι ο Φρανσουά Ολάντ. Ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας, έγινε ο δεύτερος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας που θα επανέλθει στην Εθνοσυνέλευση αφού έχει διατελέσει αρχηγός κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης