ΚΟΣΜΟΣ

Ποια είναι τα κεντρικά πρόσωπα της γαλλικής αριστερής συμμαχίας

Ποια είναι τα κεντρικά πρόσωπα της γαλλικής αριστερής συμμαχίας

Η Γραμματέας του Κόμματος Οικολόγων Marine Tondelier μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για να ανακοινώσει το πρόγραμμα του «Νέου Λαϊκού Μετώπου. 

ΑΠΕ - ΜΠΕ / PA/MOHAMMED BADRA

«Σεισμό» στο γαλλικό πολιτικό σύστημα έφεραν τα αποτελέσματα των exit poll του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τον Αριστερό συνασπισμό που συγκροτήθηκε για να μπει μπλόκο στην ακροδεξιά και να ανατραπεί το κόμμα του Μακρόν. 

Το μέτωπο αυτό αποτελεί συμμαχία πέντε κομμάτων που σχηματίστηκε μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν και περιλαμβάνει τον ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους και το Place Publique.

Να σημειωθεί όμως, ότι η συμμαχία που κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή μέσα σε ένα περίπου μήνα, δεν έχει ορίσει τον υποψήφιό του για τον πρωθυπουργικό θώκο. Ποια είναι τα κεντρικότερα πρόσωπα;

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελανσόν

Ο 72χρονος Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, της μεγαλύτερης ίσως συνιστώσας του συνασπισμού και αποτελεί γνωστή φιγούρα στη γαλλική πολιτική σκηνή επί σειρά δεκαετιών και κατείχε υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις, ως μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 Jean-Luc Melenchon, gallia, melanson

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Γαλλία» Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που συνασπίστηκε στην ευρύτερη συμμαχία της Αριστεράς «Νέο Λαϊκό Μέτωπο»

AP Photo/Louise Delmotte

Έβαλε υποψηφιότητα για την γαλλική προεδρία το 2012, το 2017 και το 2022, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί, αν και κάθε φορά παρουσίαζε καλύτερα ποσοστά. Το 2022 ήρθε τρίτος ακριβώς πίσω από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε αυτές τις εκλογές.

Ένας φλογερός ρήτορας, ο Μελανσόν είναι μια από τις πιο διχαστικές φυσιογνωμίες στη γαλλική πολιτική, ενθουσιάζοντας και τρομοκρατώντας τους ψηφοφόρους με τις αχαλίνωτες προτάσεις του για φόρους και δαπάνες, τη ρητορική του ταξικού πολέμου και τις αμφιλεγόμενες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής, ειδικά για τη Γάζα. Οι κριτικοί τον κατηγορούν για αντισημιτισμό, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Η ηγέτιδα των Οικολόγων Μαρίν Τοντελιέρ

Η 37χρονη Μαρίν Τοντελιέρ μεγάλωσε στο Henin-Beaumont, μια πόλη στη βόρεια Γαλλία που είναι γνωστή ως προπύργιο της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης και της Μαρίν Λεπέν.

 Marine Tondelier, prasinoi

Η ηγέτιδα των Οικολόγων, Μαριν Τοντελιέρ

ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/JULIEN MATTIA

Εκλέχτηκε ως μέλος της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης το 2014. Κατέγραψε τις εμπειρίες της ενώ δήμαρχος ήταν στέλεχος της Εθνικής Συσπείρωσης και σε ένα βιβλίο που εξέδωσε το 2017 με τίτλο «Ειδήσεις από το μέτωπο».

Η Τοντελιέρ εξελέγη επίσης σε ένα περιφερειακό συμβούλιο του βορρά το 2021 και έγινε ηγέτιδα του πιο γνωστού οικολογικού κόμματος της Γαλλίας, του Europe Ecologie Les Verts, τον επόμενο χρόνο.

Ο επικεφαλής της λίστας των Ευρωεκλογών των Σοσιαλιστών, Ραφαέλ Γκλύσκμαν

Ο 44χρονος Ραφαέλ Γκλύσκμαν εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ήταν επικεφαλής της λίστας των σοσιαλιστών υποψηφίων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

gallikes ekloges, raphael Glucksmann

O Γάλλος σοσιαλιστής Ραφαέλ Γκλύσκμαν

AP Photo/Lewis Joly

Συγκέντρωσε ποσοστό 14%, λίγο λιγότερο από το κόμμα του Μακρόν.

Αυτό θεωρήθηκε ένδειξη αναβίωσης για ένα κόμμα που κυβερνούσε τη Γαλλία τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά πρόσφατα είχε περιέλθει σε λήθη.

Υποστηρίζει την υποστήριξη στην Ουκρανία στην αντίστασή της κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Ο συνδικαλιστής Λορέν Μπέργκερ

Ο 55χρονος συνδικαλιστής του σωματείου Λορέν Μπέργκερ, είναι πρώην επικεφαλής ενός από τα κύρια συνδικάτα της Γαλλίας, της Γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT).

Laurent Berger, gallia

Ο πρώην γραμματέας της Γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT), Λοράν Μπέργκερ

AP Photo/Aurelien Morissard

Ο Μπέργκερ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που προέβαλαν το όνομά του, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια ενωτική φιγούρα και μια δημοφιλής εναλλακτική του Μελανσόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ