ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπή στα επίσημα Εxit Poll: Στην πρώτη θέση η αριστερή συμμαχία Μελανσόν - Τρίτη η Λεπέν

O Ζαν Λικ Μελανσόν AP Photo/Thomas Padilla)

Ανατροπή δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit poll για τον β΄γύρο των  γαλλικών βουλευτικών εκλογών, καθώς πρώτη έρχεται η αριστερή συμμαχία του Μελανσόν. Στη δεύτερη το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και στην τρίτη θέση το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Αναλυτικά οι έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα σύμφωνα με τα γαλλικά exit poll:

  • Εθνική Συσπείρωση 115 - 150 της Μαρίν Λεπέν
  • Νέο Λαϊκό Μέτωπο 175 - 205 του Ζαν Λυκ Μελανσόν
  • Ensemble 150 - 175 του Εμανουέλ Μακρόν
  • Οι Ρεπουμπλικανοί - 60 - 70 του Ερίκ Σιοτί

Νωρίτερα το ανεπίσημο exit poll από το βελγικό La Libre, έδειχνε επίσης νίκη της Λεπέν αλλά χωρίς αυτοδυναμία με 200 έδρες. Ο συνασπισμός της Αριστεράς «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» ερχόταν δεύτερος συγκεντρώνοντας 170 έδρες, ενώ ακολουθούσε η συμμαχία του Μακρόν «Αναγέννηση», η οποία φαίνεται να συγκέντρωνε 140 έδρες. Στη τέταρτη θέση βρίσκονταν οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.

Στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων exit poll, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, που συμμετέχει στον συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Ζαν Λικ Μελανσόν χαιρέτησε τον γαλλικό λαό, που όπως είπε «μέσα σε περιορισμένους χρόνους, ψήφισε κατά συνείδηση». «Ο λαός κινητοποιήθηκε και γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι εν μέσω καλοκαιριού» πρόσθεσε.

Μελανσόν: Απετράπη το χειρότερο σενάριο

«Απετράπη το χειρότερο σενάριο. Η Εθνική Συσπείρωση ηττήθηκε, κάτι που αποτελεί τεράστια ανακούφιση για την Γαλλία».

«Η βούληση του λαού θα πρέπει να τηρείται αυστηρά».

«Πυρά» εξαπέλυσε επίσης κατά του Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας πως το κόμμα του «απορρίφθηκε μαζικά», ενώ απέρριψε οποιαδήποτε συνεργασία.

Ο Μπαρντελά παραδέχεται την ήττα: «Η Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς»

«Οι εξελίξεις βάζουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς» δήλωσε ο εκλεκτός της Μαρίν Λεπέν, και αρχηγός του κόμματος Ζορντάν Μπαρντέλα μετά την ήττα που έδειξαν τα επίσημα Exit Poll για το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης στον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Παράλληλα, ο Μπαρντελά, καταδίκασε την «συμμαχία της ατιμίας» που «στερεί από τους Γάλλους μια πολιτική ανάκαμψης».

«Δυστυχώς η συμμαχία της ατιμίας και η εκλογική νοθεία που πέρασαν οι Εμανουέλ Μακρόν και Γκαμπριέλ Ατάλ και η άκρα αριστερά στερούν» τους ψηφοφόρους μιας κυβέρνησης του RN», τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο μέτωπο που συγκροτήθηκε για να αποφευχθεί η έλευση της ακροδεξιάς στην εξουσία.

Πηγές Μακρόν: Θα σεβαστεί την επιλογή των Γάλλων ψηφοφόρων

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα σεβαστεί την επιλογή των Γάλλων ψηφοφόρων, δηλώνουν πηγές της γαλλικής προεδρίας, ωστόσο, σημειώνουν πως χρειάζεται σύνεση στην ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Γαλλική Προεδρία, που συνεχίζει:

«Οπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές».

Την ίδια στιγμή ανεβαίνει ο συναγερμός για πιθανές συγκρούσεις με ακροδεξιούς.

Οι ιδιοκτήτες κατέβαζαν τα ρολά των καταστημάτων τους λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τη Le Monde, ενώ η Le Figaro σημείωνε επίσης πως ο πρόεδρος Μακρόν, θα δεχθεί τον Πρωθυπουργό, Γκάμπριελ Ατάλ, και τους αρχηγούς των κομμάτων του προεδρικού στρατοπέδου στις 18:30 στο προεδρικό μέγαρο.

Μαρίν Λεπέν: «Η νίκη μας απλώς αναβάλλεται»

Η Μαρίν Λεπέν είπε την Κυριακή, στο τέλος του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών που έφερε το κόμμα της στην τρίτη θέση, ότι η νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης «απλώς αναβάλλεται».

Παράλληλα τόνισε ότι το RN ήταν «το πρώτο» κόμμα στην Γαλλία. «Η παλίρροια ανεβαίνει. Δεν ανέβηκε αρκετά ψηλά αυτή τη φορά, αλλά συνεχίζει να ανεβαίνει και, ως εκ τούτου, η νίκη μας απλώς αναβάλλεται», δήλωσε στο TF1, προσθέτοντας: «Έχω πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία για να απογοητευτώ από ένα αποτέλεσμα όπου διπλασιάζουμε τον αριθμό των βουλευτών μας».

Ρεκόρ συμμετοχής

Μέχρι τις 5 το απόγευμα η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην ηπειρωτική Γαλλία ανήλθε σε 59,71%, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τον πρώτο γύρο της προηγούμενης εβδομάδας (59,39%) και σχεδόν 20μονάδες υψηλότερη από τον δεύτερο γύρο του 2022 (38,1%).

Το μεσημέρι, η συμμετοχή ήταν 26,63%, 7,5 μονάδες υψηλότερη από το 2022 (18,99%), αλλά και υψηλότερη από τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής (25,9%), φτάνοντας σε ρεκόρ για δεύτερο γύρο βουλευτικών εκλογών από το 1981.

Σήμερα, λοιπόν, οι Γάλλοι ψηφίζουν για τις 501 από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας, καθώς από τον πρώτο γύρο έχουν ήδη εκλεγεί 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων.

Με βάση τα ποσοστά συμμετοχής που καταγράφηκαν το μεσημέρι και στις 5 μ.μ., η τελική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο υπολογίζεται σε 67% από τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων Ipsos και OpinionWay, σε 67,1% από την Elabe και σε 67,5% από το IFOP, έναντι 66,7% που καταγράφηκε στον πρώτο γύρο. Αυτό θα αποτελούσε ρεκόρ από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 1997.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Στο μεταξύ, περίπου 30.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Γαλλία υπό τον φόβο επεισοδίων εν όψει της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης της ακροδεξιάς για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Όπως μεταδίδει ο Guardian ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ προέτρεψε τον κόσμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωωσης να «απορρίψουν το κλίμα βίας και μίσους που επικρατεί», προσθέτοντας ότι δεν έχουν θέση στη δημοκρατία μας.

Στο ίδιο μήκως κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Πρίσκα Τεβενό που είπε: «Η βία δεν είναι ποτέ η λύση» τόνισε η Τεβενό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «δεν το λέω μόνο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά περισσότερο ως κόρη μεταναστών και μητέρα μικτών παιδιών. Δεν το κάνουν πλέον ανώνυμα, αλλά με ακάλυπτα πρόσωπα και μάλιστα με κάποια περηφάνια».

Η πολιτική βία αυξήθηκε κατακόρυφα από τη στιγμή που ο πρόεδρος Μακρόν εξήγγειλε αιφνιδίως τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου. Από τότε μέχρι σήμερα, οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 50 σωματικές επιθέσεις σε υποψηφίους και κομματικά στελέχη.

Ενδεικτικά, τέσσερις νεαροί, εκ των οποίων οι τρεις ανήλικοι, συνελήφθησαν πριν λίγες ημέρες κατηγορούμενοι για επίθεση στην κυβερνητική εκπρόσωπο Πρίσκα Τεβενό, όταν μαζί με άλλα στελέχη του κόμματός της ομάδα της τοποθετούσαν προεκλογικές αφίσες σε προάστιο έξω από το Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης