ΚΟΣΜΟΣ

Η απόλυτη σύμβουλος Τζιλ: Γιατί δεν θα αφήσει τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα

Η  Πρώτη Κυριά των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν AP Photo/Evan Vucci

Με τη φράση «Let's Go Joe» η Τζιλ Μπάιντεν «πουσάρει» κάθε ώρα και στιγμή το σύζυγό της και Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στις δημόσιες εμφανίσεις του, ιδιαίτερα τώρα που η Αμερική διανύει μια ηλεκτρισμένη προεκλογική περίοδο. Βέβαια για τους Ρεπουμπλικανούς αλλά και για πολλούς Δημοκρατικούς το «πουσάρει» μεταφράζεται σε «πατρονάρει» και αυτό δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο. 

Πάντως σύμφωνα με τους αναλυτές του CNNi αν κάποιος μπορεί να πείσει τον πρόεδρο Μπάιντεν να κάνει μια αξιοπρεπή αποχώρηση, είναι μόνο η επί 47 χρόνια σύζυγός του. Αλλά ειδικά οι Δημοκρατικοί που αγωνιούν, ας μην ποντάρουν σε καποια τέτοια κίνηση.

Μία ημέρα μετά το επίμαχο debate το μόνο που έκανε ο Μπάιντεν ήταν να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την ηλικία και την αντίληψή του.

Την ίδια στιγμή η Τζιλ Μπάιντεν τον δικαιολογούσε σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη παρουσία αμερικανών εκατομμυριούχων - χορηγών εξηγώντας:

«"Ξέρεις, Τζιλ, δεν ξέρω τι συνέβη. Δεν αισθανόμουν τόσο καλά", μου είχε εξομολογηθεί ο πρόεδρος. Του είπα: "Κοίτα, Τζο, δεν πρόκειται να αφήσουμε 90 λεπτά να καθορίσουν τα τέσσερα χρόνια που είσαι πρόεδρος"».

Καθώς άρχισαν να κυκλοφορούν έντονα και σε πολλά δημοσιέυατα για το κατά πόσο ο Μπάιντεν μπορεία να στεθεί απένανστι στον οδοστρωτήρα Τραμπ, η Τζιλ, ως η πιο στενή του σύμβουλος ήταν κατηγορηματική: «Όταν πέφτει κάτω ο Τζο, ξανασηκώνεται και αυτό κάνουμε σήμερα» τόνισε η Πρώτη Κυρία.

Η Πρώτη Κυριά των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

AP Photo/Evan Vucci


Η Τζιλ έχει σταθεί στο πλευρό του συζύγου της καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετούς καριέρας του, από την εποχή που ήταν γερουσιαστής στο Ντέλαγουερ μέχρι που έγινε πλανητάρχης, ενσαρκώνοντας συχνά την πλέον αποφασιστική φωνή πίσω από περισσότερες πολιτικές επιλογές του Μπάιντεν.
Ενώ ο πρόεδρος συχνά στρέφεται στη στενή οικογένειά του για τις μεγάλες αποφάσεις, όπως έκανε πρόσφατα μετά από φιάσκο του debate με την οικογένειά του στο Καμπ Ντέιβιντ (το προεδρικό καταφύγιο στο Μέριλαντ), η κυρία Μπάιντεν συγκαταλέγεται μεταξύ μιας στενής ομάδας κορυφαίων συμβούλων που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον πρόεδρο.


«Είναι δίκαιο να την αποκαλέσουμε την πιο στενή σύμβουλο του Μπάιντεν», δήλωσε στο BBC ο βετεράνος πολιτικός στρατηγικής των Δημοκρατικών Χανκ Σέινκοπ. «Η οικογένεια έχει σημαντική σημασία γι' αυτόν, και αυτό κάνει τον ρόλο της Τζιλ Μπάιντεν ακόμη πιο σημαντικό».

Καθώς η αγωνία των Δημοκρατικών για τη σωματική αντοχή και την πνευματική καθαρότητα του 81χρονου προέδρου είναι διάχυτη στα πηγαδάκια αλλά και σε σοβαρά δειθνή δημοσιεύματα, πολλοί μέσα στο κόμμα έχουν στραφεί στην πρώτη κυρία για οποιαδήποτε ένδειξη αμφιβολίας σχετικά με την υποψηφιότητά του.

Αντ' αυτού, η Τζιλ Μπάιντεν συνέχισε την προεκλογική τους εκστρατεία, ταξιδεύοντας αυτή την εβδομάδα στις πολιτείες της Πενσυλβάνια και του Μίσιγκαν για μια σειρά από πολιτικές και επίσημες εκδηλώσεις.

«Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση εκεί έξω, επιτρέψτε μου να επαναλάβω αυτό που έχει πει ο σύζυγός μου ξεκάθαρα: Ο Τζο είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και θα νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως ακριβώς έκανε και το 2020», δήλωσε η κ. Μπάιντεν στους υποστηρικτές της σε προεκλογική εκδήλωση στο Traverse City του Μίσιγκαν την περασμένη Τετάρτη.

Η υπερδραστήρια πρώτη κυρία διατηρεί ένα φορτωμένο πρόγραμμα. Διατηρεί μια πρωινή δουλειά διδάσκοντας αγγλικά σε κοινοτικό κολέγιο της βόρειας Βιρτζίνια. Όταν δεν διδάσκει, βρίσκεται συχνά στο δρόμο για την προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της.
«Οι περισσότερες σύγχρονες πρώτες κυρίες είναι στο πολιτικό παιχνίδι για αρκετό καιρό και είναι πολιτικοί σύμβουλοι των συζύγων τους», δήλωσε στο BBC News η Κάθριν Τζέλισον, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Οχάιο που μελετά τις πρώτες κυρίες.

Τέσσερα «όχι» και ένα «I do»

Ο πρόεδρος έκανε πέντε φορές πρόταση γάμου προτού η κ. Μπάιντεν πει το «ναι» και το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1977, πέντε χρόνια αφότου ο κ. Μπάιντεν έχασε την πρώτη του σύζυγο και την κόρη του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο οποίο τραυματίστηκαν και οι δύο γιοι του.

Όταν αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2016, δήλωσε στηνν εκπομπή 60 Minutes ότι «ήταν η σωστή απόφαση για την οικογένεια». Ανέφερε ότι το σκεπτικό του ήταν εν μέρει λόγω της απώλειας του γιου του, Beau, ο οποίος πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου το 2015.

Η κ. Μπάιντεν έπαιξε ρόλο στην απόφαση του συζύγου της να μην θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2003, δήλωσε η Κέγκαν Σμιθ, επισημαίνοντας μια σκηνή που περιγράφεται στα απομνημονεύματα «Where the Light Enters». Στο βιβλίο, θυμάται ότι αράζει στην πισίνα, καθώς οι σύμβουλοι των Δημοκρατικών στο εσωτερικό ενθάρρυναν τον σύζυγό της να ξεκινήσει εκστρατεία.Φορώντας μπικίνι, έγραψε με μαγικό μαρκαδόρο "όχι" στην κοιλιά της και περπάτησε μέσα από τη συνάντηση. Ο Μπάιντεν δεν μπήκε στην κούρσα εκείνη τη χρονιά.

Σαν να μιλά σε νήπιο

Μετά την αμφιλεγόμενη εμφάνισή του στην τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ, που περιλάμβανε τοποθετήσεις όπου έδειχνε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του και πολλές αμήχανες στιγμές, ο Μπάιντεν έδωσε το παρών σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Ατλάντα με τίτλο «Let's Go Joe». Εκεί, σύμφωνα με την Daily Mail, η σύζυγός του Τζιλ τον βοήθησε να ανέβει στη σκηνή και στη συνέχεια τον συνεχάρη για τις επιδόσεις του στο debate, λέγοντάς του ότι τα πήγε πολύ καλά.

Ωστόσο το ύφος με το οποίο απευθύνθηκε σ' εκείνον ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους προκάλεσε αντιδράσεις, αφού θύμισε σε πολλούς τον τρόπο που μιλάει μια ενήλικη γυναίκα σε ένα νήπιο για να το ενθαρρύνει. Και αυτό εβαλε φωτιά στα social media:


Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι εκμεταλλεύτηκαν επίσης την ανησυχία των Δημοκρατικών, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πρώτη κυρία για την απόδοση του κ. Μπάιντεν στο debate. Η εκπρόσωπος Χάριετ Χέιγκεμαν, Ρεπουμπλικανή από το Γουαϊόμινγκ, κατηγόρησε μάλιστα την κ. Μπάιντεν για «κακοποίηση ηλικιωμένων» σε ανάρτησή της στο Χ, επειδή τον έβγαλε στη σκηνή για να εμπλακεί σε μια μάχη του μυαλού, ενώ ήταν άοπλος».

«Κάθε εκστρατεία είναι σημαντική αλλά και δύσκολη», δήλωσε η πρώτη κυρία στη Vogue για το εξώφυλλο του Αυγούστου.

«Κάθε εκστρατεία είναι μοναδική. Αλλά σε αυτή, η επείγουσα ανάγκη είναι διαφορετική. Ξέρουμε τι διακυβεύεται. Ο Τζο ζητά από τον αμερικανικό λαό να ενωθεί για να τραβήξει μια γραμμή στην άμμο κόντρα σε όλο αυτό το βιτριόλι».

Αυτή η επείγουσα ανάγκη είναι κάτι που η εκστρατεία ελπίζει ότι θα μπορέσει να μεταφέρει στους ψηφοφόρους.

Σε δήλωσή τους στο BBC, οι υπέυθυνοι της προεκλογικλης εκστρατείας του Μπάιντεν χαρακτήρισε την Τζιλ Μπάιντεν «αποτελεσματικό αγγελιοφόρο» στην προεκλογική εκστρατεία. «Ως δασκάλα, μητέρα και γιαγιά, είναι σε μοναδική θέση να συνδεθεί με τις βασικές ομάδες ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα και να μιλήσει για το όραμα του προέδρου για την Αμερική», ανέφερε η ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά, η σταθερή υποστήριξή της στον Πρόεδρο και σύζυγό της σε συνδυασμό με την κάθετη απόρριψη από τον Λευκό Οίκο σε κάθε αναφορά των ΜΜΕ για το ότι «ο πρόεδρος σκέφτεται την αποχώρησή του», δεν έχουν ακόμη καταφέρει να περιορίσουν την αβεβαιότητα σχετικά με το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών.

Η πτώση στις δημοσκοπήσεις έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση των Δημοκρατικών, των χορηγών και ορισμένων βουλευτών που ζητούν δημοσίως την αποχώρηση του προέδρου από την κούρσα.

«Τον Τζο τον έχουν χτυπήσει σε όλη του τη ζωή... Όταν τον υπολογίζουν, δουλεύει πιο σκληρά. Και αυτό κάνει νκαι τώρα, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά σας» δήλωσε απτόητη η Τζιλ στους υποστηρικτές της στο Μίσιγκαν την Τετάρτη, προσθέτοντας πως «δεν επιλέγουμε το κεφάλαιο της ιστορίας μας, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε ποιος μας οδηγεί μέσα από αυτό».
Για την Τζιλ Μπάιντεν, αυτή η επιλογή είναι και θα είναι ο σύζυγός της.

  • Με πληροφορίες από ΒΒC και CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης