ΚΟΣΜΟΣ

Προς την Καμάλα Χάρις αρχίζουν να «γέρνουν» οι Δημοκρατικοί

Προς την Καμάλα Χάρις αρχίζουν να «γέρνουν» οι Δημοκρατικοί
AP Photo/Evan Vucci

Εν μέσω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από την εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ, η συζήτηση σε πολλούς κορυφαίους κύκλους των Δημοκρατικών έχει ήδη μεταφερθεί στο ποιος θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Καμάλα Χάρις.

Τόσο σίγουρη είναι μια μεγάλη ομάδα κορυφαίων στελεχών του κόμματος ότι η όποια προσπάθεια διάσωσης της εκστρατείας του Μπάιντεν απλώς δεν θα λειτουργήσει, με αρκετούς στενούς συμμάχους να είναι επιφυλακτικοί ως προς το αν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην εκστρατεία επανεκλογής στην οποία έχει δεσμευτεί να παραμείνει, σύμφωνα με πηγές του CNN από την ομάδα των Δημοκρατικών.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος και το επιτελείο της επαναλαμβάνουν επίμονα το μήνυμα στήριξης στον Μπάιντεν όσο και την υπερηφάνεια της που παραμένει μαζί του. Αλλά η Χάρις έχει ήδη κάνει κάποιες αλλαγές: Μόνο μετά το ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας το γραφείο της ενημέρωσε το πρόγραμμά της ώστε να την βάλει μαζί με τον Μπάιντεν στις εκδηλώσεις της 4ης Ιουλίου. Η ίδια δεν έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε αυτές, αλλά έχει τηρήσει τη δική της παράδοση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Και αφού οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες απέρριψαν την αρχική πρόταση του Λευκού Οίκου να τους μιλήσει η ίδια αντί του Μπάιντεν, προστέθηκε και η ίδια στη συνάντηση με μια ομιλία που προέτρεπε σε ενότητα και προσήλωση στον πρόεδρο. Έτσι κρατιέται κοντά στον Μπάιντεν αλλά και ο Μπάιντεν την κρατάει κοντά του.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αρχίσει τις επίθέσεις στην Καμάλα Χάρις

Παρά τις προσπάθειές της, η πολιτική των Δημοκρατικών έχει αρχίσει να αναδιαμορφώνεται γύρω της – όπως και η εκστρατεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έχει ήδη αρχίσει να επιτίθεται στη Χάρις. Αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι έχουν αρχίσει να νουθετούν τους δωρητές που υποστηρίζουν ότι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσει, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν και να συνταχθούν μαζί της.

Άλλοι αξιωματούχοι και σύμβουλοι δήλωσαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για να πεισθεί ο Μπάιντεν να εκφράσει αμέσως την υποστήριξή του στη Χάρις, να αποδεσμεύσει τους Δημοκρατικούς αντιπροσώπους του και να τους ζητήσει να ακολουθήσουν την επιλογή του. Οι πρώην πρόεδροι και αρχηγοί του κόμματος θα ακολουθήσουν στη συνέχεια το παράδειγμά τους, με την ελπίδα να αποφευχθεί μια αμφιλεγόμενη μάχη για τους Δημοκρατικούς.

Όσον αφορά στον υποψήφιο «σύντροφο» της Χάρις, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ και ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ είναι οι πιο πολυσυζητημένοι- ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τον Τζος Σαπίρο της Πενσιλβάνια, τον Τζέι Μπι Πρίτζκερ του Ιλινόις και τον Τιμ Γουόλζ της Μινεσότα.

Ο μόνος τρόπος να επιταχυνθεί η έξοδος του Μπάιντεν είναι να αρχίσουν να στερεύουν τα χρήματα

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των Δημοκρατικών χορηγών απέναντι στον Τζο Μπάιντεν είναι οι δηλώσεις του Ari Emanuel, CEO της William Morris Endeavor, πρακτορείου ψυχαγωγίας και ΜΜΕ. «Η ψυχή για μια εκστρατεία είναι τα χρήματα και ίσως ο μόνος τρόπος για να επιταχυνθεί η έξοδος του Μπάιντεν είναι αν τα χρήματα αρχίσουν να στερεύουν» τόνισε.

Την ίδια ώρα, σε θέμα που φιλοξενεί το βρετανικό οικονομικό περιοδικό Economist, φέρει τον τίτλο «Γιατί ο Μπάιντεν πρέπει να αποσυρθεί» και στέκεται στην πρόσφατη εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο, Ντόναλντ Τραμπ, η οποία περιγράφηκε από πολλούς (ακόμα και από τους ίδιους τους Δημοκρατικούς) ως «πολύ άσχημη για να την παρακολουθείς».

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε μια σύντομη, προφορική επικοινωνία με τον επικεφαλής των γιατρών του για το κρυολόγημά του τις τελευταίες ημέρες. Η επικοινωνία αυτή δεν ήταν ιατρική εξέταση, διευκρίνισε η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιερ κατά το μπρίφινγκ των δημοσιογράφων. Ο Λευκός Οίκος είχε δώσει προηγουμένως αντικρουόμενες εκδοχές για το αν ο Μπάιντεν είχε δει γιατρό μετά την τηλεμαχία με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ