ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρώτες δηλώσεις Στάρμερ: Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας - Nα κινηθούμε μαζί

O Κιρ Στάρμερ Jonathan Brady/Pool Photo via AP, File

«Να κινηθούμε μαζί, να ιαθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης» είπε, μεταξύ άλλων, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στις πρώτες του δηλώσεις μπροστά από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. 

«Τώρα η χώρα μας ψήφισε αποφασιστικά υπέρ της αλλαγής, υπέρ της εθνικής ανανέωσης και της επιστροφής της πολιτικής στη δημόσια υπηρεσία», είπε.

«Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά μαζί» τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτή η «πληγή, αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να επουλωθεί μόνο με πράξεις - όχι με λόγια - το ξέρω αυτό. Αλλά μπορούμε να κάνουμε μια αρχή σήμερα», πρόσθεσε.

Η υπόσχεση στους Βρετανούς

Στέλνοντας ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους σημείωσε: «Αλλά είτε ψηφίσατε τους Εργατικούς είτε όχι -στην πραγματικότητα, ειδικά αν δεν το κάνατε- σας λέω ευθέως, η κυβέρνησή μου θα σας υπηρετήσει. Η πολιτική μπορεί να είναι μια δύναμη για το καλό. Θα το δείξουμε αυτό».

«Αλλάξαμε το Εργατικό Κόμμα, το επιστρέψαμε στην υπηρεσία και έτσι θα κυβερνήσουμε. Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα. Η υπηρεσία είναι απλώς η προϋπόθεση της ελπίδας. Και είναι σίγουρα σαφές σε όλους ότι η χώρα μας χρειάζεται μια μεγαλύτερη επανεκκίνηση», υπογράμμισε.

«Μια εκ νέου ανακάλυψη του ποιοι είμαστε, διότι όσο σφοδρές κι αν ήταν οι καταιγίδες της ιστορίας, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του έθνους ήταν πάντα η ικανότητά μας να απομακρυνόμαστε σε πιο ήρεμα νερά.

Και όμως αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς, ιδίως από εκείνους που υποστηρίζουν τη σταθερότητα και τη μετριοπάθεια, όπως εγώ, αναγνωρίζοντας πότε πρέπει να αλλάξουμε πορεία» πρόσθεσε.

«Για πάρα πολύ καιρό τώρα κάναμε τα στραβά μάτια καθώς εκατομμύρια άνθρωποι γλιστρούσαν σε μεγαλύτερη ανασφάλεια: Νοσηλευτές, οικοδόμοι, οδηγοί φροντιστές, άνθρωποι που κάνουν το σωστό, που εργάζονται σκληρότερα κάθε μέρα.

Αναγνωρίστηκαν σε στιγμές όπως αυτή πριν, αλλά μόλις σταματήσουν να γυρίζουν οι κάμερες, οι ζωές τους αγνοούνται. Θέλω να πω ξεκάθαρα σε αυτούς τους ανθρώπους: Όχι αυτή τη φορά. Στόχος της κυβέρνησης θα είναι να υπηρετήσουμε τα συμφέροντά σας και να δώσουμε ελπίδα σε όλες τις οικογένειες της εργατικής τάξης», σημείωσε.

Οι αλλαγές ξεκινούν αμέσως

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι εργασίες για την αλλαγή στη χώρα θα ξεκινήσουν «αμέσως». Υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα «ανοικοδομήσει τη Βρετανία» με «πλούτο που θα δημιουργηθεί σε κάθε κοινότητα».

Στη συνέχεια, ο ηγέτης των Εργατικών αναφέρθηκε σε μια σειρά από δεσμεύσεις των Εργατικών, μεταξύ των οποίων η επαναφορά του NHS «στα πόδια του», η μείωση των λογαριασμών ενέργειας και η διασφάλιση των συνόρων της χώρας.

Σημείωσε, μάλιστα με νόημα ότι «πολλοί» άνθρωποι θα διαφωνούσαν ότι η σημερινή Βρετανία θα είναι καλύτερη για τα παιδιά τους. Η κυβέρνησή μου θα αγωνίζεται κάθε μέρα μέχρι να πιστέψετε ξανά».

«Σας καλώ όλους να ενωθείτε με την κυβέρνηση σε μία διαδικασία επείγουσας ανάγκης που ξεκινά σήμερα για την ανοικοδόμηση του κράτους», κατέληξε.

Η διαφορετική άφιξη

Κατά την άφιξή του στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο Στάρμερ επέλεξε να κατευθυνθεί στο πλήθος που τον επευφημούσε, ανάμεσά τους και πολλά στελέχη του Εργατικού Κόμματος.

Μάλιστα δημοσιογράφος του BBC σημείωσε ότι ενώ μιλούσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έβρεχε ενώ την ώρα της άφιξης του Στάρμερ έχει βγει ο ήλιος.

Νωρίτερα ο Στάρμερ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Βικτόρια, είχε μεταβεί στο Μπάκιγχαμ όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο από τον οποίο πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Τι είπε στη νικητήρια ομιλία του

Νωρίτερα στη νικητήρια ομιλία του ο Στάρμερ υποσχέθηκε την «εθνική ανανέωση» της χώρας μετά τη σαρωτική νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές, χάρη στις οποίες το κόμμα επιστρέφει στην εξουσία έπειτα από 14 χρόνια.

«Τα καταφέραμε!», δήλωσε θριαμβευτικά ο 61χρονος πρώην δικηγόρος τα ξημερώματα καθώς το κόμμα του εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Αποστολή μας τώρα δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ανανέωση των ιδεών που διατηρούν την ενότητα της χώρας μας: η εθνική ανανέωση», τόνισε ο Στάρμερ ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του.

«Η μάχη για την εμπιστοσύνη είναι η μάχη που θα καθορίσει την εποχή μας. Γι’ αυτό κάναμε μια τόσο σκληρή προεκλογική εκστρατεία δείχνοντας ότι είμαστε ικανοί να υπηρετήσουμε τους πολίτες», πρόσθεσε.

«Οι εκλογικές νίκες δεν πέφτουν από τον ουρανό. Κερδίζονται δύσκολα και με σκληρή μάχη και αυτή η νίκη κερδίθηκε από ένα αλλαγμένο Εργατικό κόμμα», υπογράμμισε ο Στάρμερ.

«Η αλλαγή ξεκινά τώρα», δεσμεύθηκε. «Τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά», σημείωσε διαβεβαιώνοντας ότι «θα επαναφέρουμε την πολιτική στην υπηρεσία των πολιτών», ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών.

Ωστόσο ο Στάρμερ προειδοποίησε ότι η μελλοντική κυβέρνηση της Βρετανίας έχει «μια δύσκολη δουλειά» να φέρει σε πέρας, «μια υπομονετική δουλειά, μια δουλειά με αποφασιστικότητα», που θα ξεκινήσει «αμέσως».

«Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολο. Δεν αρκεί να πατήσεις ένα κουμπί για να αλλάξει μια χώρα», τόνισε, την ώρα που η Βρετανία αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, με την αύξηση των τιμών των προϊόντων να επιβαρύνει τους πολίτες και το εθνικό σύστημα υγείας να βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

«Σήμερα ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο, ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια αλλαγής, αυτή την αποστολή εθνικής ανανέωσης και αρχίζουμε να ανοικοδομούμε τη χώρα μας», κατέληξε ο Στάρμερ.

Παραδοχή ήττας από τον Σούνακ

Την πλήρη ευθύνη για την ήττα των Τόρις στη Βρετανία ανέλαβε ο Ρίσι Σούνακ ο οποίος προανήγγειλε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος σε δεύτερο χρόνο.

Μάλιστα ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται ονόματα για την ηγεσία των Συντηρητικών και έχουν αρχίσει να πέφτουν και τα πρώτα στοιχήματα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δήλωσή του, για τελευταία φορά έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ζητώντας συγγνώμη.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους Βρετανούς είπε: «Έκανα τα πάντα από τη θέση και εσείς αποφασίσατε ότι η ηγεσία πρέπει να αλλάξει. Λυπάμαι και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για την ήττα των Τόρις».

Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη και από τους βουλευτές του κόμματός του που όπως είπε έδωσαν τη δική τους μάχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης