ΚΟΣΜΟΣ

Έφτασε στη Μόσχα ο Βίκτορ Όρμπαν για συνάντηση με τον Πούτιν - Έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη

Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Στη Μόσχα έφτασε την Παρασκευή (5/7) ο Βίκτορ Όρμπαν όπου και συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος του ζήτησε να του εξηγήσει τη θέση της Ευρώπης για την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπός του Μπερταλάν Χαβασί είπε ότι ο Ορμπάν βρίσκεται σε «ειρηνευτική αποστολή» προφανώς αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η παρουσία του στη Μόσχα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους δεδομένου ότι αυτό το εξάμηνο ο Ούγγρος πρωθυπουργός ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Μισέλ έγραψε: «Η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνεργαστεί με τη Ρωσία εκ μέρους της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ο Ορμπάν βρίσκεται στη Μόσχα για μια επίσκεψη «αποκλειστικά» διμερή για την οποία δεν έχει «καμία εντολή» από την Ε.Ε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Όρμπαν επισκέφθηκε το Κίεβο, λέγοντας ότι «μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

Η επίσκεψη της Τρίτης (2/7) στο Κίεβο ήταν η πρώτη του μετά από 12 χρόνια, αν και συναντήθηκε επανειλημμένα με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης