ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ νομιμοποίησε τρία προκεχωρημένα φυλάκια εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ νομιμοποίησε τρία προκεχωρημένα φυλάκια εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη
AP Photo/Majdi Mohammed

Το Ισραήλ ενέκρινε τη νομιμοποίηση τριών προκεχωρημένων φυλακίων εβραϊκών οικισμών και την επέκταση άλλων ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έκανε γνωστό σήμερα Πέμπτη (4/7) η ισραηλινή οργάνωση κατά της κατοχής «Ειρήνη Τώρα».

Το ανώτερο Συμβούλιο σχεδιασμού, υπεύθυνο για τον ισραηλινό τομέα κατασκευής στη Δυτική Όχθη, ενέκρινε «χθες και σήμερα την επέκταση οικισμών στο κέντρο της Δυτικής Όχθης και τη νομιμοποίηση τριών προκεχωρημένων φυλακίων: των Μαχάνε Γκαντί, Γκιβάτ Χανάν και Κεντέμ Αραβά, που θεωρούνται "γειτονιές" υπαρχόντων οικισμών», δήλωσε η οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» σε ανακοίνωση.

Όλοι οι ισραηλινοί οικισμοί είναι παράνομοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Τα προκεχωρημένα φυλάκια, οι λεγόμενοι «αυθαίρετοι» οικισμοί, κατασκευάζονται χωρίς καν να λάβουν την άδεια του Ισραήλ, το οποίο κατέχει τη Δυτική Όχθη από το 1967.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Ειρήνη Τώρα», το Συμβούλιο σχεδιασμού έδωσε το πράσινο φως για 5.295 μονάδες κατοικίας: 3.080 για την υποβολή φακέλου και 2.215 για επικύρωση.

«Η κυβέρνησή μας συνεχίζει να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οδηγώντας σε μη αναστρεψιμη ζημιά», σχολίασε η μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» που παρακολουθεί στενά την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα.

«Αυτή η κυβέρνηση της προσάρτησης υπονομεύει επικίνδυνα την ασφάλεια και το μέλλον των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και το κόστος αυτής της ασυνειδησίας θα πληρωθεί από τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση πριν να είναι πολύ αργά».

Δεκάδες προκεχωρημένα φυλάκια έχουν δημιουργηθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εκτός από τους εβραϊκούς οικισμούς που ανεγέρθηκαν με την άδεια των ισραηλινών αρχών. Το μέγεθός τους ποικίλλει, μπορεί να αρχίζει από λίγες σκηνές και να φθάνει σε προκατασκευασμένες κατοικίες συνδεδεμένες με το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Σχεδόν 490.000 Ισραηλινοί έχουν εγκατασταθεί στη Δυτική Όχθη εντός των οικισμών αυτών, ανάμεσα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Την Τετάρτη, έποικοι αντιτάχθηκαν σε εκατοντάδες Ισραηλινούς αστυνομικούς και στρατιώτες που διέλυαν ένα προκεχωρημένο φυλάκιο βορείως της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.

Η ανακοίνωση για τους νέους ισραηλινούς οικισμούς εκδίδεται εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξέσπασε μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της ισλαμιστικής Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Έκτοτε, η βία κλιμακώθηκε στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, τουλάχιστον 561 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον στρατό ή Ισραηλινούς εποίκους.

Τουλάχιστον 16 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν εκεί σε επιθέσεις, ανάμεσά τους στρατιώτες, κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ