ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Πάμε για υπεραυτοδυναμία» δηλώνει ο Στάρμερ - Στις 24:00 ώρα Ελλάδας το πρώτο exit poll

O  επικρατέστερος νικητής των εκλογών στο Ημωνένο Βασίλειο σερ Κιρ Στάρμερ πάει στο εκλογικό κέντρο με τη σύζυγό του Βικτώρια

AP Photo/Vadim Ghirda

Στις κάλπες συρρέουν οι Βρετανοί από τις 7 το πρωί της Πέμπτης (4/7) σε μια εκλογική διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή (5/7), καθώς τα πρώτα λεπτομερή αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τα ξημερώματα της 5ης Ιουλίου. Στις 10 μ.μ. (12 ώρα Ελλάδας) αναμένεται το πρώτο exit poll.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα επαναφέρουν τους κεντροαριστερούς Εργατικούς στην εξουσία μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς και να τοποθετήσει τον Κιρ Στάρμερ στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Downing Street 10 από το πρωί της Παρασκευής.

Η τελική πρόβλεψη εδρών της YouGov, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, δείχνει ότι οι Εργατικοί είναι σε θέση να κερδίσουν πλειοψηφία 212 εδρών, τη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε κόμμα στη σύγχρονη ιστορία.

Η Βρετανία προσέρχεται στις κάλπες, σε μια περίοδο που η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης είναι μεγάλη για μια σειρά από ζητήματα: Από το υψηλό κόστος ζωής και τη στασιμότητα της οικονομίας μέχρι το δυσλειτουργικό κρατικό σύστημα υγείας και τις ετοιμόρροπες υποδομές, ορισμένοι απογοητευμένοι ψηφοφόροι έχουν στραφεί στο λαϊκιστικό Κόμμα Μεταρρυθμίσεων.

Βρετανοί ψηφοφόροι μπροστά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και τον εμβληματικό Big Ben.

EPA/ANDY RAIN

Στα εκλογικά τμήματα των περιφερειών όπου είναι εγγεγραμμένοι προσήλθαν νωρίς το πρωί για να ψηφίσουν οι δύο βασικοί διεκδικητές της πρωθυπουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρώτος ο Ρίσι Σούνακ των Συντηρητικών ψήφισε στο κοινοτικό κέντρο του χωριού Κέρμπι Σίγκστον της κομητείας Γιόρκσιρ στην περιφέρεια Ρίτσμοντ και Νορθάλερτον στην οποία εκλέγεται. Μαζί του ήταν και η σύζυγός του Ακσάτα Μούρτι.

Συνοδευόμενος επίσης από τη σύζυγό του Βικτόρια ο σερ Κιρ Στάρμερ των Εργαιτκών ψήφισε σε εκλογικό τμήμα στο Κέντις Τάουν του ΒΔ Λονδίνου.

Σε μήνυμά του λίγο αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Σούνακ κάλεσε εκ νέου τους ψηφοφόρους να μη χαρίσουν στον αντίπαλό του μια «υπεραυτοδυναμία».

Αλλαγή σκυτάλης

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Εργατικούς περισσότερες έδρες από το μέχρι τώρα ρεκόρ του κόμματος, που ήταν οι 418 έδρες στις εκλογές του 1997 υπό τον Τόνι Μπλερ.

Πιθανόν να καταρριφθεί και το ρεκόρ της ευρύτερης αυτοδυναμίας που έχει καταγραφεί από το 1900 και μετά στη χώρα, δηλαδή η αυτοδυναμία 105 εδρών των Συντηρητικών το 1924.

Ως προς τους Συντηρητικούς, το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με τις μετρήσεις είναι να αναδείξουν τους λιγότερους βουλευτές στην ιστορία τους. Η χαμηλότερη μέχρι τώρα επίδοση ήταν οι 156 έδρες του 1906.

Εφόσον τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν και υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία μετά από 14 χρόνια, ο Ρίσι Σούνακ θα μεταβεί το πρωί στο Μπάκιγχαμ για να ενημερώσει τον βασιλιά Κάρολο για το αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια ο (επικρατέστερος) νικητής σερ Κιρ Στάρμερ θα κληθεί στο Παλάτι για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον μονάρχη, πριν μεταβεί στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για ένα πρώτο διάγγελμα-στίγμα της δίκης του διακυβέρνησης.

Το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται και η οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.
Ο κ. Στάρμερ δήλωσε το πρωί πως «η Βρετανία μπορεί να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο, μια νέα εποχή ελπίδας και ευκαιρίας μετά από 14 χρόνια χάους και κατάπτωσης».

Οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια ιστορική συντριβή των Συντηρητικών σημειώνουν πως υπάρχουν τουλάχιστον 100 περιφέρειες όπου μικρές ή μεγαλύτερες μετατοπίσεις ψήφων θα μπορούσαν να κρίνουν το θέμα της αυτοδυναμίας.

Ο κ. Σούνακ έχει επανειλημμένως πει τις τελευταίες ημέρες πως μόνο 130.000 ψήφοι θα μπορούσαν να στερήσουν από τους Εργατικούς την «υπεραυτοδυναμία» που επιδιώκουν.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως υπουργοί της Συντηρητικής κυβέρνησης φοβούνται πως το αποτέλεσμα θα προκαλέσει εσωκομματική μάχη για τη διαδοχή στην ηγεσία, αμφισβητώντας τις ηγετικές ικανότητες του Ρίσι Σούνακ.

Εξάλλου, η τελευταία μεγάλη εφημερίδα που πήρε θέση ως προς τις εκλογές ήταν οι Times, οι οποίοι κάνουν λόγο στο κύριο άρθρο τους για «άλμα στο σκοτάδι», επικρίνοντας τους Εργατικούς για ασάφεια σε μια σειρά κρίσιμων πολιτικών που θα κληθούν να εφαρμόσουν. Δηλώνουν ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν διότι οι Τόρις έχουν «ατροφήσει» μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης με λάθη, αλλά η εφημερίδα αποφεύγει να δηλώσει στήριξη στον Κιρ Στάρμερ. «Ο σερ Κιρ μπορεί να έχει εξασφαλίσει μια τεράστια πλειοψηφία έως την Παρασκευή. Την επομένη πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία απόδειξης ότι την αξίζει», καταλήγει το άρθρο.

Στο μεταξύ ο γνωστός «διχαστικός» Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος υπερασπίστηκε το Brexit, προσελκύει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους των Συντηρητικών με την υπόσχεσή του να «πάρουμε τη χώρα μας πίσω».

Οι αντίπαλοι κατηγορούν εδώ και καιρό τον Φάρατζ ότι υποδαυλίζει ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι στους μετανάστες και καταδικάζουν αυτό που αποκαλούν ρητορική αποδιοπομπαίων τράγων.

Λένε ότι η υποχρηματοδότηση των σχολείων, των νοσοκομείων και της στέγασης υπό τις κυβερνήσεις της δεξιάς και της αριστεράς είναι το πρόβλημα, όχι οι μετανάστες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Φάρατζ - ο οποίος πρωτοτύπησε και δεν προσήλθε στις κάλπες αλλά ψήφισε εκ των προτέρων μέσω ταχυδρομείου - έχει άνετο προβάδισμα στο Clacton-on-Sea - μια πόλη στη νοτιοανατολική ακτή της Αγγλίας, όπου πολλοί ηλικιωμένοι, λευκοί ψηφοφόροι υποστήριζαν σταθερά τους κυβερνώντες Συντηρητικούς.

Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα έχει το κόμμα του στην κατάκτηση εδρών και του Κοινοβουλίου, αν και θα μπορούσε να αποτελέσει χαριστικό παράγοντα αποσπώντας ψήφους από τους υποψήφιους των Συντηρητικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης