ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι Εργατικοί αναμένεται να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη σύγχρονη ιστορία

Βρετανία: Οι Εργατικοί αναμένεται να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη σύγχρονη ιστορία
AP Photo/Kin Cheung

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας δείχνει να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από οποιοδήποτε κόμμα στη σύγχρονη ιστορία στις αυριανές (Πέμπτη 4/7) βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με μια τελική προβολή εδρών του YouGov.

Η ανάλυση προβλέπει ότι οι Εργατικοί θα συγκεντρώσουν 431 έδρες, με τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να αναμένεται να κερδίσουν 102. Δίνει στους Εργατικούς μια πλειοψηφία 212 εδρών.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 89 έδρες θεωρούνται «κορώνα-γράμματα», καθώς η διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης θέσης υπολογίζεται σε 5 ποσοστιαίες μονάδες ή λιγότερες.

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, το αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς είναι σημαντικά χειρότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος το 1906, όταν συγκέντρωσε 156 έδρες, λέει το YouGov.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να εξασφαλίσουν 72 έδρες και το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ προβλέπεται να συγκεντρώσει 3 έδρες, σύμφωνα με την έρευνα.

Σούνακ: Ίσως ο πρώτος πρωθυπουργός που χάνει την έδρα του

Όπως αναφέρει ο Guardian, Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασίλειου και ηγέτης των Συντηρητικών, εκμυστηρεύτηκε σε μέλη του στενού του κύκλου ότι φοβάται μήπως χάσει την εκλογική του περιφέρεια στο Γιορκσάιρ στις γενικές εκλογές που θα γίνουν αύριο Πέμπτη (04/07).

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό σήμερα Τετάρτη (03/07), ο Ρίσι Σούνακ μπορεί να γίνει ο πρώτος εν ενεργεία ηγέτης της χώρας που θα χάσει την έδρα του, σύμφωνα με τα όσα είπε την χθες Τρίτη σε έμπιστους πριν από μια συγκέντρωση των Συντηρητικών, καθώς πιστεύει ότι η ψηφοφορία στο Ρίτσμοντ και στο Νορθάλερτον θα είναι αμφίρροπες.

Υπενθυμίζεται πως, το 2019, ο Ρίσι Σούνακ κέρδισε την έδρα, έχοντας διαφορά άνω των 27.000 ψήφων και με ποσοστό 63%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ