ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα σταματήσει η γάτα σας να καταστρέφει τα έπιπλα – Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το άγχος των γατών είναι ένας από τους κύριους λόγους για το ανεπιθύμητο ξύσιμο των νυχιών στα έπιπλα του σπιτιού

Freepik

Επιστήμονες υποστηρίζουν έχουν εντοπίσει στρατηγικές για να σώσουν τα μαξιλάρια, τα χαλιά και τους καναπέδες από τις οικόσιτες γάτες.

Ενώ το ξύσιμο των νυχιών είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά των αιλουροειδών, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την παροχή ασφαλών κρυψώνων και ονυχοδρόμιων στα σωστά σημεία, τα οποία βοηθούν στη μείωση του άγχους των γατών και στη διάσωση των επίπλων του σπιτιού, σύμφωνα με τη μελέτη.

Όπως αναφέρει ο Independent, οι ερευνητές εξέτασαν ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το ανεπιθύμητο ξύσιμο των νυχιών και κατέληξαν στην παρουσία παιδιών στο σπίτι, στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των γατών και στα επίπεδα δραστηριότητάς τους.

Η Δρ. Yasemin Salgirli Demi̇rbas, κτηνιατρική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες γάτας να διαχειριστούν και να ανακατευθύνουν το ξύσιμο σε κατάλληλα υλικά, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση ενός πιο αρμονικού περιβάλλοντος διαβίωσης τόσο για τις γάτες όσο και για τους ίδιους».

Το άγχος, η βασική αιτία

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Veterinary Science, υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των γατών στο ξύσιμο.

«Βλέπουμε μια σαφή σύνδεση μεταξύ ορισμένων περιβαλλοντικών και συμπεριφορικών παραγόντων και του αυξημένου ξυσίματος νυχιών στις γάτες», σχολίασε η Δρ. Salgirli Demi̇rbas.

«Συγκεκριμένα, η παρουσία παιδιών στο σπίτι καθώς και τα υψηλά επίπεδα παιχνιδιού και νυχτερινής δραστηριότητας συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του ξυσίματος. Οι γάτες που περιγράφονται ως επιθετικές ή διαταρακτικές παρουσίαζαν επίσης υψηλότερα επίπεδα γρατσουνίσματος».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το άγχος είναι ένας από τους κύριους λόγους για το ανεπιθύμητο ξύσιμο. Η παρουσία παιδιών, ιδιαίτερα όσο είναι μικρά, μπορεί να ενισχύει το άγχος και να είναι μία από τις πολλές αιτίες που μπορεί να κάνουν τα κατοικίδια ζώα να ξύνουν τα νύχια τους.

Το παιχνίδι θα μπορούσε να είναι ένας άλλος παράγοντας, καθώς όταν οι γάτες παίζουν για πολλή ώρα, τα επίπεδα άγχους τους μπορεί να αυξηθούν λόγω της αδιάκοπης διέγερσης.

Πώς να μειώσετε το άγχος της γάτας

Η Δρ. Salgirli Demirbas πρόσθεσε: «Η παροχή ασφαλών κρυψώνων, υπερυψωμένων σημείων παρατήρησης και άφθονων ευκαιριών για παιχνίδι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και στην ενασχόληση της γάτας με πιο εποικοδομητικές δραστηριότητες».

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η καθιέρωση πολλαπλών σύντομων συνεδριών παιχνιδιού που μιμούνται σενάρια κυνηγιού είναι το κλειδί για την επιτυχία. Αυτές οι συνεδρίες παιχνιδιού είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των γατών και να μειώσουν το άγχος, μειώνοντας έτσι και το ξύσιμο στα έπιπλα.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 1.200 ιδιοκτήτες γατών στη Γαλλία σχετικά με την καθημερινή ζωή, τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά στο ξύσιμο νυχιών των αιλουροειδών συντρόφων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης