ΚΟΣΜΟΣ

Η μετάλλαξη που οδήγησε σε έναν νέο τύπο γάτας με το ξεχωριστό τριχώμα «salmiak»

Η μετάλλαξη που οδήγησε σε έναν νέο τύπο γάτας με το ξεχωριστό τριχώμα «salmiak»

Δύο δείγματα της γάτας salmiak, που παρατηρήθηκε στη Φινλανδία

Animal Genetics

Μια ερευνητική ομάδα εντόπισε έναν νέο τύπο γάτας που έχει το τυπικό πρόσωπο και μοτίβο τριχώματος της ασπρόμαυρης γάτας tuxedo (σμόκιν), αλλά με μια διαφορά: το τρίχωμα στην πλάτη της ξεκινά με ένα συμπαγές χρώμα στη βάση του, όπως το μαύρο, και σταδιακά γίνεται λευκό στην άκρη – και αυτό χάρη σε μια μοναδική μετάλλαξη.

Οι ερευνητές – που αποτελούνται από επιστήμονες και υποστηρικτές της ευημερίας των ζώων – αποκάλυψαν αυτή τη νέα γάτα σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Animal Genetics και έδωσαν στο ασυνήθιστο χρώμα της το όνομα salmiak, από μια δημοφιλή αλμυρή γλυκόριζα στα φινλανδικά, που θυμίζει το τρίχωμα «αλατοπίπερου» του συγκεκριμένου αιλουροειδούς.

Σύμφωνα με το Futurism.com, η γάτα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2007 στην Κεντρική Φινλανδία, όπου οι άνθρωποι εντόπισαν τοπικές γάτες με αυτό το ξεχωριστό τρίχωμα. Εκτός από το ιδιαίτερο μοτίβο στην πλάτη τους, οι γάτες έτειναν να έχουν λευκή ή σχεδόν λευκή ουρά και τα μάτια τους ήταν γενικά κίτρινα ή πράσινα.

Επίσης, έβγαιναν σε διάφορες παραλλαγές με μαύρο, καφέ και ταρταρούγα, και θεωρούνταν πιθανώς στείρες λόγω της σχετικά χαμηλής συχνότητας εμφάνισης αυτού του τύπου γούνας – μέχρι που οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι μια γάτα salmiak γέννησε υπέροχα γατάκια.

Διαγραφή του γονιδίου ΚΙΤ

Για τη μελέτη, οι ερευνητές πήραν αίμα από πέντε από τις γάτες, οι οποίες είχαν υιοθετηθεί, και πραγματοποίησαν τεστ DNA σε τέσσερα από αυτές, το οποίο δεν έδειξε καμία γενετική μετάλλαξη που να σχετίζεται με τη λευκή γούνα.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος για δύο από τις γάτες, και αυτό το βήμα έδειξε μια διαγραφή σε αυτό που ονομάζεται γονίδιο KIT, το οποίο μπορεί να κωδικοποιήσει το αν το λευκό θα εμφανιστεί στο τρίχωμα ενός αιλουροειδούς (οι επιστήμονες έχουν επίσης συνδέσει τις παραλλαγές στο γονίδιο KIT με τα ασπρόμαυρα μοτίβα σε διάφορα ζώα όπως τα άλογα και τα ποντίκια).

«Συνοπτικά, συγκριτικά δεδομένα από άλλα είδη και ανάλυση διαχωρισμού γονότυπων υποστηρίζουν τη νεοανακαλυφθείσα διαγραφή της περιοχής KIT ως πιθανή αιτία του τριχώματος salmiak στις γάτες», καταλήγουν οι ερευνητές.

Ο χρόνος θα δείξει αν χάρη σε αυτή τη γενετική έρευνα η γάτα salmiak κερδίσει μια καταχώρηση σε διαδικτυακά μητρώα καθαρόαιμων γατών, όπως το The International Cat Association. Μέχρι τότε, έχει σίγουρα κερδίσει μια θέση στην καρδιά των γατόφιλων.