ΚΟΣΜΟΣ

Το ιδιαίτερο εκλογικό σύστημα της Βρετανίας - Η έδρα πάει στο νικητή ακόμη και με μια ψήφο διαφορά

Γυναίκα βάζει την πινακίδα του εκλογικού Κέντρου στη Βρετανία 

AP Photo/Scott Heppell

Ο πρώτος στις ψήφους κερδίζει και την έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία με τις σημερινές πρόωρες εκλογές (4/7) να οδηγούν, όπως όλα δείχνουν, σε ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό με τους Τόρις του Σούνακ να κινδυνεύουν να αναδειχθούν ακόμη και τρίτο κόμμα πίσω από τους Εργατικούς και το Φάρατζ.  

Στη Βρετανία υπάρχουν 650 μονοεδρικές περιφέρειες όσες δηλαδή και οι έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων. Από αυτές οι 533 ανήκουν στην Αγγλία, οι 59 στη Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Βουλευτής εκλέγεται όποιος υποψήφιος πάρει έστω και μία ψήφο παραπάνω από τον δεύτερο στην εκλογική του περιφέρεια. Ουσιαστικά είναι σαν να διεξάγονται 650 διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις. Γι' αυτό και τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα στο σύνολο της επικράτειας συχνά δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγουν.

Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν οι εκλογές του 2015. Τότε το κόμμα UKIP, ενώ ήρθε τρίτο με ποσοστό 12,6%, κατάφερε να εκλέξει μόλις έναν βουλευτή. Αντιθέτως, το σκωτσέζικο κόμμα SNP, ενώ ποσοστιαία πήρε μόλις 4,7%, κέρδισε 56 έδρες. Αξίζει να σημειωθεί πως στις σημερινές εκλογές για πρώτη φορά έχουν αλλάξει τα γεωγραφικά όρια σε 584 περιφέρειες, ώστε να υπάρχει ισότιμη κατανομή πληθυσμού ανά περιφέρεια, περίπου 72.000 ψηφοφόρων.

Οι περισσότεροι βουλευτές εκπροσωπούν κάποιο πολιτικό κόμμα. Όποιο κόμμα συγκεντρώσει πάνω από 326 έδρες σχηματίζει κυβέρνηση και ο αρχηγός του γίνεται πρωθυπουργός.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας δείχνει να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από οποιοδήποτε κόμμα στη σύγχρονη ιστορία στις αυριανές (Πέμπτη 4/7) βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με μια τελική προβολή εδρών του YouGov.

Η ανάλυση προβλέπει ότι οι Εργατικοί θα συγκεντρώσουν 431 έδρες, με τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να αναμένεται να κερδίσουν 102.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 89 έδρες θεωρούνται αμφίρροπες καθώς η διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης θέσης υπολογίζεται σε πέντε ποσοστιαίες μονάδες ή λιγότερες.

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, το αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς είναι σημαντικά χειρότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος το 1906, όταν συγκέντρωσε 156 έδρες, λέει το YouGov.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να εξασφαλίσουν 72 έδρες και το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ προβλέπεται να συγκεντρώσει 3 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης