ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Δεν φεύγω» - Πληθαίνουν οι πιέσεις για να εγκαταλείψει την κούρσα για το Λευκό Οίκο

Μπάιντεν: «Δεν φεύγω» - Πληθαίνουν οι πιέσεις για να εγκαταλείψει την κούρσα για το Λευκό Οίκο

O Τζο Μπάιντεν

AP Photo/Susan Walsh

Με τις διαρροές που θέλουν τον Τζο Μπάιντεν να εξετάζει το μέλλον της προεκλογικής του εκστρατείας να συνεχίζονται μετά και την απογοητευτική, το λιγότερο, εμφάνιση του στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι δεν εγκαταλείπει και ότι θα είναι υποψήφιος.  

Ο Μπάιντεν παρέθεσε γεύμα κεκλεισμένων των θυρών με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις στον Λευκό Οίκο, την ώρα που φουντώνουν οι εικασίες σχετικά με το αν θα τον αντικαταστήσει ως υποψήφιο του κόμματος στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια συμμετείχαν σε τηλεφώνημα με την ευρύτερη εκστρατεία των Δημοκρατικών, όπου ο κ. Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στην κούρσα και η κ. Χάρις επανέλαβε την υποστήριξή της. «Είμαι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος. Κανείς δεν με διώχνει. Δεν φεύγω», είπε στην τηλεφωνική επικοινωνία, όπως δήλωσε πηγή στο BBC News.

Η ίδια φράση επαναλήφθηκε και σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη συγκέντρωση χρημάτων που έστειλε λίγες ώρες αργότερα η εκστρατεία των Μπάιντεν-Χάρις. «Επιτρέψτε μου να το πω αυτό όσο πιο ξεκάθαρα και απλά μπορώ: Είμαι υποψήφιος», ανέφερε ο Μπάιντεν στο email, προσθέτοντας ότι «θα είναι σε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους».

Ωστόσο πηγές πολύ κοντά στον πρόεδρο αποκάλυψαν ότι δήλωσε σε στενό του συνεργάτη ότι γνώριζε ότι η υποψηφιότητά του για επανεκλογή κινδύνευε και ότι οι επικείμενες εμφανίσεις του - συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης στο ABC News και μιας συγκέντρωσης την Παρασκευή στο Ουισκόνσιν - είναι εξαιρετικά σημαντικές για την εκστρατεία του.

Εκπρόσωπος απέρριψε τις αναφορές ως «απολύτως ψευδείς».

Τα ερωτήματα στροβιλίζονται γύρω από το αν ο 81χρονος θα συνεχίσει την εκστρατεία του μετά το ντιμπέιτ με τον Τραμπ, το οποίο χαρακτηρίστηκε από λεκτικά κενά, αδύναμη φωνή και κάποιες απαντήσεις που ήταν δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς. Η εμφάνισή του προκάλεσε ανησυχία στους κύκλους των Δημοκρατικών σχετικά με την καταλληλότητά του για το αξίωμα και την ικανότητά του να κερδίσει τις εκλογές.

Οι πιέσεις προς τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεκλογική εκστρατεία αυξήθηκαν τις ημέρες που ακολούθησαν, καθώς περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του έχει διευρυνθεί. Μια δημοσκόπηση των New York Times που διεξήχθη μετά το ντιμπέιτ, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, έδειξε ότι ο Τραμπ έχει πλέον το μεγαλύτερο προβάδισμά του, έξι μονάδες.

Και μια ξεχωριστή δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από τον αμερικανικό συνεργάτη του BBC, το CBS News, έδειξε ότι ο Τραμπ έχει προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του Μπάιντεν στις κρίσιμες πολιτείες. Η εν λόγω δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος προηγείται σε εθνικό επίπεδο.

Στον αντίποδα εκείνων που ζητούν την αποχώρηση από την κούρσα του Μπάιντεν οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες της Νέας Υόρκης, της Μινεσότας και του Μέριλαντ τόνισαν δημοσίως χθες Τετάρτη πως στηρίζουν την υποψηφιότητα του για την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο. Επικαλέστηκανμια «ειλικρινή συζήτηση» που είχαν με τον 81χρονο πρόεδρο των ΗΠΑ σχετικά με την απογοητευτική επίδοσή του στην τηλεμαχία της προηγούμενης εβδομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ