ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 450 συλλήψεις στην Τουρκία μετά από ταραχές σε βάρος Σύρων

Επεισόδια στη Τουρκία. / Φωτογραφία αρχείου.

AP Photo

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 474 ανθρώπους μετά τις ταραχές σε βάρος Σύρων που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις με αφορμή τη σύλληψη ενός Σύρου που φέρεται να παρενόχλησε ένα παιδί, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού Αλί Γερλίκαγια στην πλατφόρμα Χ, «474 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από προκλητικές ενέργειες» εναντίον Σύρων στην Τουρκία.

Μετά τη σύλληψη του Σύρου, με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης ενός παιδιού που ανήκε στο στενό περιβάλλον του, οξύνθηκαν οι εντάσεις σε βάρος της συριακής κοινότητας στην Τουρκία.

Ομάδες ανδρών επιτέθηκαν την Κυριακή σε εμπορικά καταστήματα που ανήκουν σε Σύρους στην πόλη Καϊσερί (Καισάρεια) της κεντρικής Τουρκίας.

Πολλά βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο δείχνουν άνδρες να σπάνε τη βιτρίνα ενός παντοπωλείου και να το πυρπολούν.

«Δεν θέλουμε άλλο τους Σύρους! Δεν θέλουμε άλλους ξένους!» ουρλιάζει ένας άνδρας σε ένα από αυτά τα βίντεο.

Ο κυβερνήτης της Καισάρειας κάλεσε τους κατοίκους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, διευκρινίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι το παιδί που έπεσε θύμα παρενόχλησης έχει και συριακή υπηκοότητα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την Δευτέρα αυτό το κύμα βίας σε βάρος της μεγάλης κοινότητας των Σύρων προσφύγων. «Δεν έχει σημασία ποιοι είναι, είναι απαράδεκτο να πυρπολούνται τα σπίτια ανθρώπων», είπε, προειδοποιώντας να μην χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς αυτή η ρητορική μίσους.

Ωστόσο οι ταραχές επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ της Δευτέρας. Ένας δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε ότι η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το συριακό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης