ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στόχος επίθεσης καταστήματα Σύρων προσφύγων μετά τη σύλληψη ομοεθνή τους για παρενόχληση

Τουρκία: Στόχος επίθεσης καταστήματα Σύρων προσφύγων μετά τη σύλληψη ομοεθνή τους για παρενόχληση

Φωτογραφία αρχείου

(AP Photo/Ali Unal)

Ομάδες ανδρών επιτέθηκαν χθες Κυριακή το βράδυ εναντίον καταστημάτων και περιουσιών Σύρων στην Καισάρεια στην κεντρική Τουρκία, μετά τη σύλληψη Σύρου που φέρεται να παρενόχλησε ένα παιδί, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντικότητα των οποίων ελέγχθηκε από το AFP, δείχνουν άνδρες να σπάνε τη βιτρίνα παντοπωλείου το οποίο ανήκε σε Σύρους και να το πυρπολούν.

Σε άλλα βίντεο νεαροί άνδρες επιτίθενται σε δίκυκλα και οχήματα με πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα στην ίδια συνοικία στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου ζουν πολλοί πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία.

Άλλα καταστήματα και περιουσίες Σύρων έγιναν επίσης στόχος επιθέσεων, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

«Δεν θέλουμε πια τους Σύρους! Δεν θέλουμε πια ξένους!», φώναζε ένας άνδρας σε βίντεο που τραβήχθηκε στη διάρκεια της νύκτας.

Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της νύκτας στην πόλη προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία, όπως μετέδωσε το DHA.

Οι αρχές της πόλης ζήτησαν από τους κατοίκους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, διευκρινίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι το 5χρονο παιδί, θύμα παρενόχλησης, είναι επίσης συριακής καταγωγής.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες και έχει συγκλονιστεί επανειλημμένα από ξενοφοβικές ταραχές τα τελευταία χρόνια, οι οποίες συχνά ξεσπούν έπειτα από τη διάδοση φημών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Τον Αύγουστο του 2021 ομάδες ανδρών επιτέθηκαν εναντίον καταστημάτων και κατοικιών Σύρων στην Άγκυρα, έπειτα από καυγά που κόστισε τη ζωή σε νεαρό Τούρκο.

Η τύχη των Σύρων προσφύγων απασχολεί συχνά την πολιτική συζήτηση στην Τουρκία. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2023 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δεσμευθεί να «προετοιμάσει» την εθελοντική επιστροφή ενός εκατομμυρίου Σύρων.

Περισσότεροι από 100.000 Σύροι έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους μέσα σε έναν χρόνο και περισσότεροι από 650.000 από το 2016, επεσήμανε στα μέσα Ιουνίου ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ