ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η Λεπέν επιβεβαίωσε την κυριαρχία της και ο «πληγωμένος» Μακρόν καλεί για συσπείρωση

Γαλλία: Η Λεπέν επιβεβαίωσε την κυριαρχία της και ο «πληγωμένος» Μακρόν καλεί για συσπείρωση

Λεπέν και Μακρόν 

Associated Press

Αντιμέτωπη με ένα ενδεχόμενο που μέχρι πριν από λίγο καιρό έμοιαζε αδιανόητο, βρίσκεται η Γαλλία που το βράδυ της Κυριακής βρήκε τη Μαρίν Λεπέν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό 33-34%, η αριστερή συμμαχία του Ενωμένου Λαϊκού Μετώπου ακολούθησε με 29-30%, ενώ τρίτος με μεγάλη διαφορά ήρθε ο προεδρικός συνασπισμός «Μαζί» του Εμανουέλ Μακρόν με 22-23%.

Η προσφυγή των Γάλλων πολιτών στις κάλπες ήταν μαζική σε μία από τις πιο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη των μελών της Εθνοσυνέλευσης. Αποτελέσματα που αποτυπώνουν μια ξεκάθαρη προοπτική ακροδεξιάς κυβέρνησης που θα αναλάβει την εξουσία για πρώτη φορά στο Παρίσι.

Η Λεπέν σημείωσε μεγάλα κέρδη στον πρώτο γύρο των πρόωρων εκλογών που σύμφωνα με το Politico θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πολιτική ορθοδοξία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα ​​από αυτήν, με επιπτώσεις για τις αγορές και την παγκόσμια ασφάλεια που θα είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Τι ακολουθεί;

Σε εκλογικές περιφέρειες όπου τρεις υποψήφιοι έχουν προκριθεί για να περάσουν στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή, ο τρίτος υποψήφιος θα «πιεστεί» να αποχωρήσει για να νικήσει την Εθνική Συσπείρωση. Φαίνεται πιθανό ότι ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη επιλογή σε πολλούς τομείς για το εάν θα αποσύρει τους υποψηφίους του σε μια προσπάθεια να νικήσει το κόμμα της Λεπέν.

Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, σύμμαχος του Μακρόν, κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει κατά των ακροαριστερών υποψηφίων. «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία ψήφος για τους υποψηφίους της Εθνικής Συσπείρωσης, ούτε για εκείνους της σκληρής αριστεράς», δήλωσε ο Φιλίπ, ο οποίος είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν και επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος «Horizons». Κάλεσε τους ψηφοφόρους του προεδρικού στρατοπέδου να υποστηρίξουν αριστερούς υποψηφίους μόνο από τα Πράσινα, Σοσιαλιστικά και Κομμουνιστικά κόμματα.

Λεπέν: «Το στρατόπεδο Μακρόν αφανίστηκε»

Το «στρατόπεδο Μακρόν» «πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός RN, που κέρδισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σε μεγάλη απόσταση από το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Η δημοκρατία μίλησε», τόνισε η Μαρίν Λεπέν από το Hénin-Beaumont. Για την τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία, η ανάδειξη του RN στην κορυφή καταδεικνύει ότι οι ψηφοφόροι «με μια ξεκάθαρη ψηφοφορία, (έδειξαν) την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του Εμανουέλ Μακρόν.

Κάλεσε επίσης τους Γάλλους να δώσουν στο RN «την απόλυτη πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση.

«Τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ο δεύτερος γύρος θα είναι αποφασιστικός, για να αποτρέψει την πτώση της χώρας στα χέρια του συνασπισμού Nupes, μιας άκρας αριστεράς με βίαιες τάσεις», προειδοποίησε, καθώς ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε δεύτερος σε εθνικό επίπεδο. Για τη Μαρίν Λεπέν, ο δεύτερος γύρος θα είναι «αποφασιστικός για να δώσει στον Ζορντάν (Μπαρντελά) την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της Γαλλίας και η αποκατάσταση της ενότητας και της εθνικής αρμονίας από την επόμενη εβδομάδα».

«Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία για να διοριστεί πρωθυπουργός ο Ζορντάν Μπαρντελά από τον Εμανουέλ Μακρόν σε οκτώ ημέρες», πρόσθεσε.

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε από την πλευρά του ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Ευρεία συμμαχία ζητά ο Μακρόν

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των exit poll, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την ακροδεξιά στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου.

Για να το πράξει, ζήτησε μια «ευρεία» συμμαχία μεταξύ «ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών» υποψηφίων.

Σε δήλωση που απέστειλε στα ΜΜΕ, ο αρχηγός του κράτους πιστεύει ότι η υψηλή συμμετοχή δείχνει την επιθυμία των Γάλλων να «ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση». «Η δημοκρατική τους επιλογή μας υποχρεώνει», είπε.

«Αντιμετωπίζοντας την Εθνική Συσπείρωση, έχει έρθει η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον δεύτερο γύρο», είπε, σχετικά με τις αποχωρήσεις ενόψει του δεύτερου γύρου σε περίπτωση πιθανής νίκης των υποψηφίων του RN.

Μελανσόν: Ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Μπαρντελά: Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική τους ετυμηγορία»

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Τι έδειξαν τα exit poll για τον α' γύρο των εκλογών:

34% Εθνική Συσπείρωση, Μαρίν Λεπέν

28, 1% Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς, Ζαν-Λυκ Μελανσόν

20,3% Μαζί, Εμανουέλ Μακρόν

10% Ρεπουμπλικανικό κόμμα

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε έδρες ως εξής:

230-280 έδρες για την Μαρίν Λεπέν (Δεν υπάρχει ο απόλυτος αριθμός για σχηματισμό κυβέρνησης)

125-165 έδρες για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

30-70 έδρες για τον Μακρόν

6681a0d035f7eb03ffa7d75e.png

Σε περίπου 300 από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας έχουν προκριθεί τρεις υποψήφιοι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, δηλαδή που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψηφισάντων θα είναι από 65 ως 85. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές που η αποχή ήταν περί το 30% οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφια είναι εξαιρετικά πολλές.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.

Ρεκόρ συμμετοχής

Σε ποσοστό ρεκόρ 65,5% ανήλθε η συμμετοχή των ψηφοφόρων σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos.

Το 2022 η αντίστοιχη συμμετοχή ήταν στο 39,42%, ενώ το 2017 ήταν στο 40,75.%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμμετοχή σε βουλευτικές εκλογές από το 1978.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ