ΚΟΣΜΟΣ

Λεπέν για εκλογές στη Γαλλία: Το στρατόπεδο Μακρόν αφανίστηκε - Η αντίδραση του Γάλλου προέδρου

Λεπέν για εκλογές στη Γαλλία: Το στρατόπεδο Μακρόν αφανίστηκε - Η αντίδραση του Γάλλου προέδρου

Η Μαρίν Λεπέν με τον Ζορντάν Μπαρντελά

(AP Photo/Lewis Joly)

Το «στρατόπεδο Μακρόν» «πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός RN, που κέρδισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σε μεγάλη απόσταση από το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Η δημοκρατία μίλησε», τόνισε η Μαρίν Λεπέν από το Hénin-Beaumont. Για την τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία, η ανάδειξη του RN στην κορυφή καταδεικνύει ότι οι ψηφοφόροι «με μια ξεκάθαρη ψηφοφορία, (έδειξαν) την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του Εμανουέλ Μακρόν.

Κάλεσε επίσης τους Γάλλους να δώσουν στο RN «την απόλυτη πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση.

«Τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ο δεύτερος γύρος θα είναι αποφασιστικός, για να αποτρέψει την πτώση της χώρας στα χέρια του συνασπισμού Nupes, μιας άκρας αριστεράς με βίαιες τάσεις», προειδοποίησε, καθώς ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε δεύτερος σε εθνικό επίπεδο. Για τη Μαρίν Λεπέν, ο δεύτερος γύρος θα είναι «αποφασιστικός για να δώσει στον Ζορντάν (Μπαρντελά) την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της Γαλλίας και η αποκατάσταση της ενότητας και της εθνικής αρμονίας από την επόμενη εβδομάδα».

«Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία για να διοριστεί πρωθυπουργός ο Ζορντάν Μπαρντελά από τον Εμανουέλ Μακρόν σε οκτώ ημέρες», πρόσθεσε.

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε από την πλευρά του ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Ευρεία συμμαχία ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών ζητά ο Μακρόν

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των exit poll, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την ακροδεξιά στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου.

Για να το πράξει, ζήτησε μια «ευρεία» συμμαχία μεταξύ «ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών» υποψηφίων.

Σε δήλωση που απέστειλε στα ΜΜΕ, ο αρχηγός του κράτους πιστεύει ότι η υψηλή συμμετοχή δείχνει την επιθυμία των Γάλλων να «ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση». «Η δημοκρατική τους επιλογή μας υποχρεώνει», είπε.

«Αντιμετωπίζοντας την Εθνική Συσπείρωση, έχει έρθει η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον δεύτερο γύρο», είπε, σχετικά με τις αποχωρήσεις ενόψει του δεύτερου γύρου σε περίπτωση πιθανής νίκης των υποψηφίων του RN.

Μελανσόν: Ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ