ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνολογία που θυμίζει αυτή των Stealth φέρνουν οι Ιάπωνες αθλητές στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι

Μέλη της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Ομάδας της Ιαπωνίας που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι

AP Photo/Hiro Komae

Τεχνολογία που προσομοιάζει αυτή των αεροσκαφών Stealth φέρνουν στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι οι Ιάπωνες. 

Όπως αποκαλύπτει η Le Monde αναφέρει ότι οι αθλητές της Ιαπωνίας στο βόλεϊ, στο στίβο και σε άλλα αθλήματα θα αγωνίζονται με ρούχα από ένα νέο ύφασμα που απορροφά καλύτερα το υπέρυθρο φως. Όπως τα αεροσκάφη Stealth που αποφεύγουν την ανίχνευση εκτρέποντας τα σήματα των ραντάρ μακριά από τους ανιχνευτές, το ύφασμα απορροφά και εμποδίζει το υπέρυθρο φως να φτάσει στις κάμερες και τους αισθητήρες υπερύθρων.

Ορισμένες συσκευές έχουν δείξει ακούσια πώς η ανίχνευση υπερύθρων που χρησιμοποιείται στα γυαλιά νυχτερινής όρασης και στις θερμικές κάμερες μπορεί να αποκαλύψει το αθέατο.

Όταν χρησιμοποιείται σε ανθρώπους, η υπέρυθρη φωτογραφία μπορεί να αποκαλύψει τις γραμμές του σώματος ενός ατόμου ή τα εσώρουχα που φοράει κάτω από ένα λεπτό στρώμα ρούχων, όπως αυτά που φορούν οι αθλητές.

Το 2020, αθλητές διαμαρτυρήθηκαν στην Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή αφού ανακάλυψαν «φωτογραφίες τους με κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με λεζάντες σεξουαλικού περιεχομένου», σύμφωνα με τους Japan Times. Έκτοτε, εταιρίες αθλητικών ειδών προχώρησαν στην ανάπτυξη του νέου υφάσματος, το οποίο είναι αρκετά ελαστικό ώστε να χρησιμοποιείται σε αθλητικές στολές, ενώ παράλληλα προστατεύει τους αθλητές.

Ανάμεσά τους η Mizuno η οποία αναφέρει ότι το ύφασμα «προστατεύει τους αθλητές και τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στον αγώνα τους».

Οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν ιστορικό στην ανάπτυξη προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τους ηδονοβλεψίες να τραβούν παράνομες φωτογραφίες.

Όλα τα κινητά τηλέφωνα με ενσωματωμένες κάμερες που πωλούνται στην Ιαπωνία διαθέτουν έναν αμετάκλητο ήχο κλείστρου που αναπαράγεται όταν τραβιέται μια φωτογραφία. Ο ήχος αναπαράγεται επίσης όταν κάποιος τραβάει στιγμιότυπο οθόνης στη συσκευή του, ακόμη και αν είναι στη σίγαση.

Παρά τα μέτρα αυτά, η Ιαπωνία είδε περισσότερες από 5.000 συλλήψεις για ηδονοβλεψία με κάμερα το 2021 - από 1.930 μια δεκαετία πριν - σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας της χώρας (NPA).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης