ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι Γάλλοι - Δείχνει τη δυναμική της η Λεπέν, οι προσδοκίες του Μακρόν

Στις κάλπες οι Γάλλοι -  Δείχνει τη δυναμική της η Λεπέν, οι προσδοκίες του Μακρόν

Οδηγός περνά μπροστά από προεκλογικές αφίσες στο Στρασβούργο 

AP Photo/Jean-Francois Badias

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή (30/6) οι Γάλλοι για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και να οδηγήσουν την ακροξεξιά στην εξουσία μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας με το δεύτερο γύρο την Κυριακή 7 Ιουλίου. 

Οι Γάλλοι θα αρχίσουν να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα από τις 09:00 ώρα Ελλάδας και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 20:00 το βράδυ. Τότε θα γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα.

Με τον 28χρονο πρόεδρό του Ζορντάν Μπαρντελά στην πρώτη γραμμή, το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) πιστώνεται, κατά τις δημοσκοπήσεις, από το 34% ως το 37% των προθέσεων ψήφων και δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι άνευ προηγουμένου στη χώρα: να εξασφαλίσει σχετική ή ακόμη και απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση την 7η Ιουλίου, τη βραδιά του δεύτερου γύρου.

Δεύτερο κόμμα έρχεται στις δημοσκοπήσεις η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), που φέρεται να προσελκύει από το 27,5 ως το 29% των προθέσεων ψήφου, και το προεδρικό κεντροδεξιό στρατόπεδο, που ακολουθεί με το 20 ως 21%.

Αν ο Ζορντάν Μπαρντελά γίνει πρωθυπουργός, θα ήταν η πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που θα αναλάμβανε την εξουσία στη Γαλλία κυβέρνηση της άκρας δεξιάς.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν βασίζει την εκστρατεία του στην πτώση της αγοραστικής δύναμης και στη ρητορική εναντίον της μετανάστευσης. Ούτε η αοριστία σχετικά με την κατάργηση της μεταρρύθμισης των συντάξεων του κ. Μακρόν, ούτε οι πολεμικές για όσους έχουν διπλή υπηκοότητα, ούτε οι τοξικές δηλώσεις υποψηφίων της άκρας δεξιάς φαίνεται να αποθαρρύνουν τους ψηφοφόρους.

Η συμμετοχή εκτιμάται ότι θα είναι υψηλή λόγω της βαρύτητας που θα έχει το εκλογικό αποτέλεσμα. Εκτιμάται πως θα ανέλθει περί το 67% των κάπου 49 εκατομμύρια εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 47,5% των βουλευτικών εκλογών του 2022.

Ο Εμανουέλ Μακρόν που προκάλεσε αναταραχή με την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά την σαρωτική επικράτηση του RN στις ευρωεκλογές –έλαβε 31,4% των ψήφων, έναντι 14,6% του κόμματος του προέδρου, ετοιμάζεται για την μάχη της επόμενης Κυριακής. Αύριο Δευτέρα το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ και τα μέλη της κυβέρνησής του στο Ελιζέ, το προεδρικό παλάτι για να εκτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και η στρατηγική ενόψει του δεύτερου.

Οι βουλευτικές εκλογές αυτές διεξάγονται έπειτα από δυο χρόνια κυβέρνησης με μόνο σχετική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση με το κόμμα του Μακρόν να είναι υποχρεωμένο να αναζητά περιστασιακές συμμαχίες, νομοσχέδιο προς νομοσχέδιο, όταν δεν καταφεύγουν σε άρθρο του Συντάγματος που τους επέτρεψε να περάσουν χωρίς ψηφοφορίες στην γαλλική εθνική αντιπροσωπεία προϋπολογισμούς και την μεταρρύθμιση στις συντάξεις, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Η Γαλλία έχει γνωρίσει στην πρόσφατη ιστορία της τρεις περιόδους της λεγόμενης συγκατοίκησης προέδρου και κυβέρνησης που ανήκουν σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, επί των προεδριών του Φρανσουά Μιτεράν (1986-1988 και 1993-1995), κατόπιν του Ζακ Σιράκ (1997-2002)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ