ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τι σημαίνει για την οικονομία μια πιθανή νίκη των άκρων στον πρώτο γύρο των εκλογών

Γαλλία: Τι σημαίνει για την οικονομία μια πιθανή νίκη των άκρων στον πρώτο γύρο των εκλογών

Η Μαρίν Λεπέν και ο Εμανουέλ Μακρόν

AP PHOTO

Μόλις λίγες ώρες απομένουν μέχρι την έναρξη του πρώτου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και η νίκη της ακροδεξιάς φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Η «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί της φαίνεται να κερδίζουν το 36% των ψήφων, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη υποστήριξη στην ευρωσκεπτικιστική, αντιμεταναστευτική ατζέντα του κόμματος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από το Elabe που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, το αριστερό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, καταλαμβάνει το 27%, ενώ το κόμμα της «Αναγέννησης» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συγκεντρώσει το 20% της υποστήριξης σε δημοσκόπηση που έγινε στις 27 Ιουνίου.

Η απομάκρυνση από την κεντρώα πολιτική έχει τρομάξει τους επενδυτές και τους αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν για συνέπειες που κυμαίνονται από «πολιτική παράλυση» έως «άμεση οικονομική κρίση».

Αλλά η πρόβλεψη του αποτελέσματος της τελικής ψηφοφορίας της Γαλλίας, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, στις 7 Ιουλίου είναι λιγότερο σαφής, δεδομένης της πολυπλοκότητας του εκλογικού συστήματος της Γαλλίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του CNBC σχετικά με την πιθανότητα μιας ακροδεξιάς γαλλικής νίκης και στον αντίκτυπο για τις αγορές.

Ένα πολύπλοκο σύστημα

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, που προβλέπει δυο εκλογικούς γύρους, όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές που λαμβάνουν τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προχωρούν στον δεύτερο γύρο - ένα κατόρθωμα που είναι πιθανό να επιτύχει η «Εθνική Συσπείρωση» σε μεγάλο αριθμό εκλογικών περιφερειών.

Αλλά ακόμη και με σαρωτικά ποσοστά στον πρώτο γύρο για κάποιο κόμμα, αυτό θα μπορούσε να βρεθεί στην τελευταία θέση στον δεύτερο γύρο από τους ψηφοφόρους που χρησιμοποιούν την ψήφο τακτικής (le vote utile).

Αυτό θεωρήθηκε ως μέρος της τακτικής του Μακρόν όταν ο Γάλλος ηγέτης προκήρυξε τις εκλογές μετά την νίκη - ρεκόρ της Εθνικής Συσπείρωσης με 31,3% στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου. Υπάρχει και άποψη που υποστηρίζει πως ο γάλλος πρόεδρος ελπίζει να δυσφημήσει τους ανταγωνιστές του ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το 2027, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι θα υπάρξει «εμφύλιος πόλεμος» εάν κερδίσει κάποιο από τα άκρα.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων για τις εθνικές εκλογές αναμένεται επίσης να είναι μεγαλύτερη, και επομένως πιο αντιπροσωπευτική, από το 51% που ψήφισε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Έχοντας αυτό υπόψη, οι αναλυτές βλέπουν 30% έως 40% πιθανότητες να χρειάζεται να κερδίσει κάποιος 289 έδρες που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.

Ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα, ωστόσο, θα ήταν σημαντικά κέρδη για την ακροδεξιά, με την πιθανότητα να είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Γαλλία, αλλά τελικά να μην έχει πλειοψηφία και να οδηγεί σε ένα πολύ διχασμένο κοινοβούλιο.

Αναταραχή στην αγορά

Ένα τέτοιο αδιέξοδο θα μπορούσε να αφήσει στη Γαλλία χαμηλότερη τάση ανάπτυξης, αυξημένα περιθώρια απόδοσης και «χειρότερη φήμη παγκοσμίως», δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Ήδη, ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας οδεύει προς τον χειρότερο μήνα του από τον Μάιο του 2023, έχοντας χάσει έως και 6% από την ανακοίνωση των βουλευτικών εκλογών στις 9 Ιουνίου. Η διαφορά μεταξύ γαλλικού και γερμανικού κόστους δανεισμού, έχει επίσης εκτιναχθεί στο μέγιστο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Σημειώνεται πως μια κυβέρνηση της πλειοψηφίας είτε για την ακροδεξιά είτε για την υπεραριστερή συμμαχία, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πολύ πιο δραματικό αποτέλεσμα.

Οι αναλυτές της Citi ανέφεραν σε σημείωμα την Πέμπτη ότι οι αγορές είναι επί του παρόντος «πολύ αισιόδοξες» για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι τα σενάρια υψηλότερης πιθανότητας αδιεξόδου ή ακραίου κοινοβουλίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση 5% έως 20% στις αποτιμήσεις των γαλλικών μετοχών.

«Σε συνδυασμό με τη διαπίστωσή μας ότι οι γαλλικές μετοχές τείνουν να είναι πιο ευμετάβλητες από τις αντίστοιχες γύρω από τις εκλογές, αυτό θα μπορούσε να είναι λόγος να περιμένουμε πρόσθετη αμηχανία», σημείωσαν οι αναλυτές.

Πολιτική παράλυση

Ο διευθύνων σύμβουλος του Euronext με έδρα το Παρίσι, του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού ομίλου της Ευρώπης, προσπάθησε να μειώσει τις ανησυχίες των επενδυτών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας στους Financial Times ότι ούτε η αριστερά ούτε η δεξιά θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις πιο ακραίες πολιτικές τους εν μέσω ελέγχων και ισορροπιών από τον πρόεδρο, τους Οίκους Αξιολόγησης, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη Δευτέρα, ο Τζόρνταν Μπαρντελά, ο 28χρονος προστατευόμενος της Λεπέν, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός με μια ισχυρή παρουσία στον «Εθνικό Συναγερμό» - εμφανίστηκε να υποχωρεί από ορισμένα πιο ακραία μέτρα, δεσμευόμενος να εφαρμόσει «λογικά» σχέδια δαπανών. Αυτό περιλαμβάνει έναν στόχο να επαναφέρει το έλλειμμα της Γαλλίας στο όριο της ΕΕ του 3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, ακόμη και με πιο μετρημένα δημοσιονομικά σχέδια, το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών. Ο Μπαρντελά, από την πλευρά του, πρόσφατα τόνισε ότι «θα χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία για να κυβερνήσει», σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποστήριξή του.

Τέλος, «Ξεκινάτε με έλλειμμα στο 5,5%, χρέος στο 110%, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τα επόμενα τρία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα ελλείμματα απλώς δε μειώνονται. Για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Γαλλία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής χρηματοοικονομικός οικονομολόγος της Jefferies για την Ευρώπη, Μοχίτ Κουμάρ, στο «Squawk Box Europe» του CNBC την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ