ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο γύρο των εκλογών - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Γαλλία: Αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο γύρο των εκλογών - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

 H Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν 

AP

Η πλούσια Γαλλία, με επιρροή στη διεθνή σκηνή και με ζωτικό ρόλο για τη σταθερότητα της Ευρώπης ετοιμάζεται για ένα πολιτικό σεισμό.  

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις πρόωρες εκλογές που διεξάγονται σε δύο γύρους αύριο (30/6) και την 7η Ιουλίου.

Αναπόσπαστο κομμάτι της γαλλικής πολιτικής εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, η Μαρίν Λεπέν έχει θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, έχει ανασυγκροτήσει το κόμμα της και έχει αναδιαμορφώσει ακόμη και την ακροδεξιά συζήτηση της Γαλλίας. Αλλά τώρα, περισσότερο από ποτέ, βρίσκεται στα πρόθυρα της πραγματικής εξουσίας με πολιορκητικό κριό τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά.

Η Εθνική Συσπείρωση σύμφωνα με μια δημοσκόπηση λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας λαμβάνει το 36,5% των ψήφων.

Το κόμμα της Λεπέν φαίνεται να είναι μπροστά σε περιοχές όπου η ανεργία είναι υψηλή, όπως κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, ή όπου το διαθέσιμο εισόδημα είναι χαμηλό, όπως στη βορειοδυτική Γαλλία.

Οι υποψήφιοί του ελπίζουν να κερδίσουν δεκάδες έδρες στην Εθνοσυνέλευση κατευθείαν τη νύχτα, με ποσοστό άνω του 50% των ψήφων. Ωστόσο, οι περισσότερες έδρες θα κριθούν σε επαναληπτικές ψηφοφορίες στις 7 Ιουλίου, μεταξύ δύο, τριών ή ακόμη και τεσσάρων υποψηφίων.

Η αριστερή συμμαχία θα έρθει πιθανότατα δεύτερη με το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Συγκεκριμένα το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, συγκεντρώνει το 29% της πρόθεσης ψήφου ενώ η συμμαχία Ensemble, με επικεφαλής τον Γκαμπριέλ Ατάλ, βρίσκεται στην τρίτη θέση με 20,5%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ifop. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι και τα δύο άλλα βασικά μπλοκ είναι ακραία.

Αν το RN πάρει τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση και την πλειοψηφία η χώρα θα μεταμορφωθεί. Αυτό σε έδρες μεταφράζεται σε 289 από τις 577.

Ο Μπαρντελά, θα γίνει πρωθυπουργός, οδηγώντας στην λεγόμενη συγκατοίκηση με έναν πρόεδρο που απεχθάνεται σχεδόν όλα όσα πρεσβεύει το RN.

Ο ίδιος δεν έχει κρύψει ότι θα ήθελε πολύ αυστηρότερους νόμους κατά της μετανάστευσης και κατά της υποστήριξης των μεταναστών. Θα ήθελε επίσης να ακυρώσει ορισμένες από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν και είναι πολύ πιο επιφυλακτικός για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η επικράτηση του κόμματος της Λεπέν, που θέλει συνταγματική αναθεώρηση για να ψαλιδίσει τις εξουσίες του προέδρου, ανοίγει το δρόμο για πολιτική αστάθεια, αλλά και για το RN να ασκήσει πραγματική πολιτική επιρροή.

Θα οδηγούσε τη Λεπέν να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος για μία ακόμη φορά και με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει.

Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2027, και είναι καθήκον του να διορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό μετά τον δεύτερο γύρο αυτών των εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Αυτό όμως αφήνει ανοιχτό το ερώτημα ποιον θα επιλέξει ο κ. Μακρόν αν το RN δεν καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. «Δεν έχει νόημα να ορίσει ο Εμανουέλ Μακρόν έναν πρωθυπουργό που κανείς δεν θα ήθελε», λέει ο συνταγματολόγος καθηγητής Ντομινίκ Ρουσό. Αλλά αν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία, λέει ότι ο πρόεδρος έχει περιθώριο ελιγμών.

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να αναζητήσει ένα πρόσωπο συναίνεσης, το οποίο θα μπορούσε να συσπειρώσει ό,τι έχει απομείνει από την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά.

Το τοπίο φυσικά θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά το δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου όταν τα κόμματα θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Τότε όλα είναι πιθανά με ότι αυτό σημαίνει για την Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ