ΚΟΣΜΟΣ

Το αδιέξοδο με τον Μπάιντεν, τα υπαρκτά, τα ανύπαρκτα και τα τρελά σενάρια διαδοχής

Το αδιέξοδο με τον Μπάιντεν, τα υπαρκτά, τα ανύπαρκτα και τα τρελά σενάρια διαδοχής
President Joe Biden, center, and first lady Jill Biden, right, depart following a presidential debate with Republican presidential candidate former President Donald Trump hosted by CNN, Thursday, June 27, 2024, in Atlanta. (AP Photo/Gerald Herbert) AP Photo/Gerald Herbert

Ο αντίκτυπος του debate ήταν σαφέστατα πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που υπολόγιζε τόσο το επιτελείο των καμπάνιας του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, όσο και το ίδιο του το κόμμα.

Ο Μπάϊντεν είναι ο μεγάλος ηττημένος του πρώτου debate ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το ζήτημα είναι πως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν ηττήθηκε πολιτικά, αλλά είναι δεδομένο πως ο εχθρός που τον κέρδισε, ο χρόνος, κερδίζει αργά ή γρήγορα τους πάντες.

Ο Τζο Μπάϊντεν δεν εκτέθηκε επειδή βρέθηκε σε παναμερικανική μετάδοση να λέει ψέματα, αλλά πολύ απλά γιατί είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από τα απαιτητά όρια που πρέπει να υπάρχουν για να γίνει κάποιος ο ισχυρότερος άνθρωπος όχι στις ΗΠΑ, αλλά στον πλανήτη.

Τα πρόσφατα «στραβοπατήματα» και η τακτική του επιτελείου Τραμπ

Όλοι όσοι παρακολουθούν από πολύ κοντά, κάποιοι από αυτούς εκ των έσω, τις εξελίξεις, υπογράμμιζαν από τις 6 Ιουνίου και την εικόνα του Αμερικανού Προέδρου στις ακτές της Νορμανδίας, πως ο «καπνός» με την κατάσταση της υγείας και κυρίως την πνευματική του διαύγεια δεν είναι ψεύτικος και κυρίως δεν έχει δημιουργηθεί από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο η αλήθεια είναι πως εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο κάθε στραβοπάτημα (εντός και εκτός εισαγωγικών) του Προέδρου της χώρας.

Από εχθές τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα, όπως ξεκάθαρο είναι πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπήκε με τη γνωστή του ρητορική στο debate για να πλήξει άμεσα τουλάχιστον την κατάσταση του μεγάλου αντιπάλου του. Δυστυχώς για τον ίδιο και για τους Δημοκρατικούς αυτό ήταν και η ιδανική επιλογή, καθώς από τον χρόνο δεν μπορεί κανένας να κρυφτεί.

Σε απόλυτο συναγερμό οι Δημοκρατικοί - Όλα τα σενάρια

Τα ζητούμενα για τους Δημοκρατικούς, που κυριολεκτικά βρίσκονται σε απόλυτο συναγερμό, είναι πολλά, αλλά το βασικότερο αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο που έχει επιλεγεί να τους εκπροσωπήσει σε μία μάχη που οι ίδιοι, αλλά και οι πλειονότητα των αναλυτών έχουν χαρακτηρίσει από τις πλέον κρίσιμες για την χώρα και τον κόσμο.

Μπορούν οι Δημοκρατικοί να πάνε σε μάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ έχοντας τον Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι; Φαίνεται πως η απάντηση σε αυτό υπάρχει, αν και δεν εκφράζεται ακόμη σήμερα ανοιχτά.

Πριν δύο εβδομάδες ένα δημοσίευμα της Βρετανικής Daily Mail έφερνε στο προσκήνιο ένα πλάνο μίας επίλεκτης ομάδας των Δημοκρατικών, σύμφωνα με το οποίο ο Τζο Μπάϊντεν δεν θα έφτανε μέχρι τον ερχόμενο κρίσιμο Νοέμβριο.

Πέρα από την εντυπωσιακή σύνθεση, αυτή η ομάδα επίλεκτων Δημοκρατικών μεταξύ αυτών και δύο πρώην Πρόεδροι (Μπάρακ Ομπάμα – Μπιλ Κλίντον), φαίνεται πως έχει ξεκινήσει να εργάζεται γνωρίζοντας από «πρώτο χέρι» τα πραγματικά δεδομένα αλλά και το βάρος του τι διακυβεύεται.

Το δημοσίευμα μπορεί να διαψεύστηκε χλιαρά αλλά σήμερα 15 ημέρες μετά οι Δημοκρατικοί επεξεργάζονται όλα τα σενάρια για μία δραστική αλλά κυρίως αποδοτική αλλαγή. Υπάρχει όμως τέτοια;

Τα πρόσωπα που έχουν ήδη «καεί»

Η Καμάλα Χάρις σήμερα αν και αντιπρόεδρος επί Προεδρίας Μπάιντεν δεν φαίνεται να είναι η λύση που η βάση του κόμματος αλλά και η αμερικανική κοινωνία θέλει. Τα ποσοστά της Χάρις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και 4 χρόνια και είναι κάτω από το 40% που οι ειδικοί θεωρούν ως βάση «πρόκρισης» για μία σταθερή λύση αλλαγής του Μπάϊντεν.

Η Καμάλα Χάρις επίσης είναι ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που έχει περισσότερες αντιπάθειες από συμπάθειες σήμερα στον βαρύ «πυρήνα» του κόμματος. Δεν είναι λίγοι οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές που ανοιχτά τάχθηκαν εναντίον της όταν επίσημα για πρώτη φορά το όνομα της Αντιπροέδρου εμφανίστηκε ως επιλογή στα τέλη του 2023.

Ακόμη ένα τέτοιο πρόσωπο παρά τα τεράστια ποσοστά αποδοχής (άνω του 70%) είναι και η σύζυγος του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Μισέλ.

Το όνομα της Μισέλ Ομπάμα έχει πέσει εδώ και αρκετό καιρό στο «μπλε» τραπέζι, αλλά είναι η πάγια θέση της ίδιας που αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ασχοληθεί η ίδια ποτέ με την πολιτική και πως είναι απίθανο να βρεθεί υποψήφια για την Προεδρία της χώρας. Σε συνεντεύξεις της στις αρχές του χρόνου, όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, έχει υπογραμμίσει πως η ίδια θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την χώρα της από την θέση που γνωρίζει καλύτερα.

Το τρελό σενάριο με το βαρύ όνομα

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Junior γιος του Ρόμπερτ Κένεντι, έχει προκαλέσει αίσθηση με την μέχρι στιγμής παρουσία του και τις θέσεις του ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Οι μετρήσεις τον δίνουν φυσικά χαμηλά στις περισσότερες πολιτείες, αλλά υψηλότερα από κάθε άλλο ανεξάρτητο υποψήφιο τα τελευταία τριάντα χρόνια στις ΗΠΑ.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι είναι ένα όνομα που συνδυάζει την Ιστορία, την εμπειρία, αλλά και το καθαρό προφίλ που θα έδινε άμεσα στους Δημοκρατικούς ένα σοβαρό πλεονέκτημα έναντι του Τραμπ…

Το μείζον ζήτημα με τον Κένεντι δεν είναι πως οι Δημοκρατικοί δεν το έχουν σκεφθεί, αλλά πως είναι απρόθυμος ο ίδιος ο γνωστός δικηγόρος και αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε συνολικά από το πολιτικό σύστημα που τον χαρακτήρισε «αντιεμβολιαστή» όταν είχε παραθέσει απτά στοιχεία για την επικίνδυνη σύσταση των εμβολίων για τον Covid.

Ο Κένεντι δεν έχει όπως διαρρέει σήμερα το περιβάλλον του την παραμικρή διάθεση να εμπλακεί με το στρατόπεδο του πολιτικού φορέα στον οποίο η οικογένειά του έχει γράψει χρυσές σελίδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ