ΚΟΣΜΟΣ

«Μπάιντεν φύγε από την κούρσα για το Λευκό Οίκο» - Άρθρο παρέμβαση των New York Times

«Μπάιντεν φύγε από την κούρσα για το Λευκό Οίκο» - Άρθρο παρέμβαση των New York Times
O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν AP Photo/Evan Vucci

Κάλεσμα στον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ της προηγουμένης με αντιμέτωπο τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε η συντακτική επιτροπή της αμερικανικής εφημερίδας New York Times. 

Άρθρο της σύνταξης, που μεταφορτώθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας την Παρασκευή (28/6) το βράδυ, υπό τον τίτλο «Για να υπηρετήσει τη χώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει την κούρσα», περιγράφει τον Δημοκρατικό πρόεδρο με όρους όπως «σκιά ηγέτη» αφού ο αρχηγός του κράτους, 81 ετών, «απέτυχε στη δική του δοκιμασία».

Αγνώριστος, ο κ. Μπάιντεν μάσαγε λέξεις, άφησε ατελείωτες φράσεις, κοίταγε στο κενό κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του.

«Ο κ. Μπάιντεν υπήρξε θαυμάσιος πρόεδρος. Υπό την ηγεσία του, το έθνος άκμασε και άρχισε να αντιμετωπίζει φάσμα μακροπρόθεσμων προκλήσεων, ενώ οι πληγές που είχε ανοίξει ο κ. Τραμπ άρχισαν να επουλώνονται. Όμως η μεγαλύτερη υπηρεσία στο έθνος που μπορεί να προσφέρει τώρα ο κ. Μπάιντεν είναι να ανακοινώσει ότι δεν θα συνεχίσει να διεκδικεί την επανεκλογή του», κρίνει το κύριο άρθρο.

Δεν είναι μόνο οι NYT που αμφισβητούν την ικανότητα του Μπάιντεν να κερδίσει την κούρσα για την προεδρία, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θα τα παρατήσει. Μέλη του Δημοκρατικού κόμματος αμφισβητούν επίσης έντονα το κατά πόσο ο κ. Μπάιντεν είναι σε θέση να αναλάβει νέα θητεία, ζήτημα που προκαλεί θύελλες εντός της παράταξης. Εν μέσω του σάλου, ο κ. Μπάιντεν, στην προσπάθειά του να περιορίσει τη ζημιά, διαβεβαίωσε πως μπορεί να «κάνει τη δουλειά» κι εξασφάλισε την υποστήριξη δυο Δημοκρατικών προκατόχων του, των Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν «πιστεύει» ότι υπάρχει πιθανότητα ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, μετά το ντιμπέιτ.

«Πολύς κόσμος λέει πως μετά την επίδοσή του χθες βράδυ, ο Τζο Μπάιντεν θα εγκαταλείψει την κούρσα. Αλλά δεν το πιστεύω στ’ αλήθεια», είπε ο πρώην πρόεδρος σε οπαδούς του κατά τη διάρκεια προεκλογικής εμφάνισής του στη Βιρτζίνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ