ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο δείχνει τοξικά συντρίμμια πυραύλου να πέφτουν πάνω σε χωριό στην Κίνα

Καρέ από βίντεο που κυκλοφόρησε στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απεικονίζει τμήμα πυραύλου να πέφτει κοντά στο χωριό Xianqiao

Weibo

Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο εθεάθησαν να πέφτουν στο έδαφος πάνω από ένα χωριό στη νοτιοδυτική Κίνα, αφήνοντας ένα ίχνος φωτεινού κίτρινου καπνού και προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

Τα δραματικά πλάνα εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο λίγο μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου φορέα Long March 2C στις 15.00 τοπική ώρα του Σαββάτου (22/6) από το Κέντρο Δορυφορικής Εκτόξευσης Xichang στη νοτιοδυτική επαρχία Sichuan.

Ο πύραυλος έστειλε σε τροχιά το Space Variable Objects Monitor, έναν ισχυρό δορυφόρο που αναπτύχθηκε από την Κίνα και τη Γαλλία για να μελετήσει τις εκρήξεις ακτίνων γ. Η εκτόξευση του Σαββάτου κηρύχθηκε «απολύτως επιτυχής» από την κρατική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, που ανέπτυξε τον πύραυλο Long March 2C.

Ένα από τα βίντεο δείχνει ένα μακρύ, κυλινδρικού σχήματος κομμάτι συντριμμιών να πέφτει πάνω από ένα χωριό και να συντρίβεται σε έναν διπλανό λόφο, με κίτρινο καπνό να βγαίνει από το ένα άκρο. Το βίντεο τραβήχτηκε από το χωριό Xianqiao στην επαρχία Guizhou, που γειτονεύει με την επαρχία Sichuan στα νοτιοανατολικά της περιοχής εκτόξευσης.

Σε άλλο βίντεο χωρικοί, μεταξύ των οποίων και παιδιά, φαίνονται να τρέχουν μακριά, ενώ κοιτάζουν πίσω τους το πορτοκαλί ίχνος στον ουρανό, με κάποιους να καλύπτουν τα αυτιά τους. Ορισμένα βίντεο είχαν κατέβει μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε μια διαγραμμένη πλέον κυβερνητική ανακοίνωση, οι αρχές ανέφεραν ότι η πόλη Xinba, κοντά στο χωριό Xianqiao, επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια «αποστολή ανάκτησης συντριμμιών πυραύλου» από τις 14:45 έως τις 15:15 τοπική ώρα το Σάββατο.

Ζητήθηκε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άλλα κτήρια μια ώρα πριν την εκτόξευση και να διασκορπιστούν σε πιο ανοιχτές περιοχές. Προειδοποιήθηκαν να μείνουν μακριά από τα συντρίμμια για να αποφευχθεί η βλάβη από «τοξικά αέρια και έκρηξη». Επίσης απαγορεύτηκε αυστηρά να τραβήξουν φωτογραφίες των συντριμμιών ή να διαδώσουν σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο.

«Εξαιρετικά τοξικό και καρκινογόνο»

Ο Μάρκους Σίλερ, ειδικός σε θέματα πυραύλων και ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, δήλωσε ότι τα συντρίμμια φαίνεται να είναι ο προωθητικός πύραυλος πρώτου σταδίου του πυραύλου Long March 2C, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα προωθητικό υγρό που αποτελείται από τετροξείδιο του αζώτου και ασύμμετρη διμεθυλυδραζίνη.

«Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί πάντα αυτά τα πορτοκαλί ίχνη καπνού. Είναι εξαιρετικά τοξικό και καρκινογόνο», δήλωσε ο Σίλερ. «Κάθε ζωντανό ον που εισπνέει αυτό το πράγμα θα περάσει δύσκολα στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στην Κίνα λόγω της θέσης του χώρου εκτόξευσης, είπε. Οι περισσότεροι πύραυλοι στην Κίνα εκτοξεύονται από τους τρεις εσωτερικούς χώρους εκτόξευσης της χώρας: Xichang στα νοτιοδυτικά, Jiuquan στα βορειοδυτικά και Taiyuan στα βόρεια. Οι βάσεις αυτές, που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τοποθετήθηκαν σκόπιμα μακριά από τις ακτές για λόγους ασφαλείας. Το 2016 άνοιξε μια τέταρτη βάση εκτόξευσης, η Wenchang, στο νησί Hainan, τη νοτιότερη επαρχία της χώρας.

Αντίστοιχα, η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος συνήθως εκτοξεύουν τους πυραύλους τους από παράκτιες τοποθεσίες προς τον ωκεανό, δήλωσε ο Σίλερ.

Συντρίμμια από κινεζικούς πυραύλους έχουν χτυπήσει και στο παρελθόν χωριά. Τον Δεκέμβριο του 2023, τα συντρίμμια ενός πυραύλου προσγειώθηκαν στη νότια επαρχία Hunan, προκαλώντας ζημιές σε δύο σπίτια, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το 2002, ένα αγόρι στη βόρεια Κίνα τραυματίστηκε όταν θραύσματα από εκτόξευση δορυφόρου έπεσαν στο χωριό του στην επαρχία Shaanxi.

Με πληροφορίες από: Suspected Chinese rocket debris seen falling over village after launch, video shows by Nectar Gan, Yong Xiong and Isaac Yee, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης