ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζικό σκάφος επέστρεψε με πετρώματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Μία «σέλφι» του Chang'e-6 από την αποσπώμενη κάμερά του, που έδωσε στη δημοσιότητα στις 4 Ιουνίου η Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας

EPA/CNSA

Το σεληνιακό σκάφος της Κίνας επέστρεψε στη Γη με τα πρώτα δείγματα από την ανεξερεύνητη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

Το Chang'e-6 προσγειώθηκε σήμερα (25/6) στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας, μετά από μια αποστολή σχεδόν δύο μηνών που ήταν γεμάτη κινδύνους, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιστήμονες περίμεναν με ανυπομονησία το Chang'e-6, καθώς τα δείγματα θα μπορούσαν να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα σχετικά με το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες, αναφέρει το BBC News.

Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει προσεδαφιστεί στην άλλη πλευρά της Σελήνης, κάτι που είχε πετύχει και το 2019.

Αποψη της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης από την κάμερα του Chang'e-6

EPA/CNSA

Η σκοτεινή πλευρά – αυτή που είναι στραμμένη μακριά από τη Γη – είναι τεχνικά δύσκολο να προσεγγιστεί λόγω της απόστασής της και του δύσκολου εδάφους της με γιγάντιους κρατήρες και λίγες επίπεδες επιφάνειες.

Τι έκανε το Chang'e-6 στη Σελήνη

Το Chang'e-6 εκτοξεύτηκε από ένα διαστημικό κέντρο στις αρχές Μαΐου και προσεδαφίστηκε με επιτυχία σε έναν κρατήρα κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης λίγες εβδομάδες αργότερα.

Το σκάφος χρησιμοποίησε ένα τρυπάνι και έναν ρομποτικό βραχίονα για να μαζέψει χώμα και πέτρες, τράβηξε μερικές φωτογραφίες της επιφάνειας και τοποθέτησε μια κινεζική σημαία.

Το Πεκίνο έχει διοχετεύσει τεράστιους πόρους στο διαστημικό του πρόγραμμα την τελευταία δεκαετία σε μια προσπάθεια να φτάσει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης