ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχητική η απειλή του Πούτιν να προμηθεύσει όπλα στη Βόρεια Κορέα - Καμπανάκι από τις ΗΠΑ

Ανησυχητική η απειλή του Πούτιν να προμηθεύσει όπλα στη Βόρεια Κορέα - Καμπανάκι από τις ΗΠΑ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν κατά το πρόσφατο ταξίδι του Ρώσου προέδρου στη Βόρεια Κορέα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις ΗΠΑ η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα στη Βόρεια Κορέα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο να κάνει λόγο για «εξαιρετικά ανησηχυτική» εξέλιξη, την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τη συνθήκη που υπογράφηκε ανάμεσα στη Μόσχα και την Πιονγκγιάνγκ.  

Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η παροχή ρωσικών όπλων στην Πιονγκγιάνγκ «θα αποσταθεροποιούσε φυσικά την κορεατική χερσόνησο και ενδεχομένως ... ανάλογα με τον τύπο των όπλων που παρέχουν ... θα παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που η ίδια η Ρωσία έχει υποστηρίξει».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι η συνθήκη μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας αποτελεί «σοβαρή απειλή» για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «διάφορα μέτρα» ως απάντηση στο σύμφωνο, το οποίο ανέβασε τις σχέσεις μεταξύ των κρατών που έχουν υποστεί κυρώσεις στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Πέρα από το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στη Βόρεια Κορέα ο Πούτιν προειδοποίησε παράλληλα τη Νότια Κορέα ότι θα ήταν «πολύ σοβαρό λάθος» να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να προμηθεύουμε όπλα σε άλλα μέρη του κόσμου», ανέφερε. Λαμβάνοντας υπόψη τις συμφωνίες συνεργασίας με την Πιονγκγιάνγκ, «δεν αποκλείω αυτό το ενδεχόμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

«Ελπίζω να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Εάν συμβεί, τότε θα λάβουμε τις δέουσες αποφάσεις, που μάλλον δεν θα ευχαριστούσαν την ηγεσία της Νότιας Κορέας», τόνισε.

Σε ανοικτή επικοινωνία ΗΠΑ και Νοτία Κορέα

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τόνισε πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τσο Τάε-γιουλ και ο αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασαν τη νέα συνθήκη ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα ως σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη (20/6), οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τρόπους αντίδρασης στο σύμφωνο και συμφώνησαν να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις απαντήσεις της Νότιας Κορέας στη συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ δήλωσαν ότι καθεμιά από τις δύο χώρες θα παράσχει αμέσως στρατιωτική βοήθεια, αν η άλλη αντιμετωπίσει ένοπλη επίθεση.

Ο Τσο δήλωσε ότι οποιαδήποτε συνεργασία, που βοηθάει στην ενίσχυση των βορειοκορεατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, συνιστά σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν διάφορους τρόπους για να απαντήσουν στην απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα που δημιουργείται από τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο νοτιοκορεάτης σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσανγκ Χο-τζιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η Σεούλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία ως απάντηση στο εν λόγω σύμφωνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ